Renton Opublikowano 7 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Cześć, Chyba moją wiedzę o malawi można by poniekąd zmierzyć jakością kupowanych pokarmów. Wiedza rośnie to i pokarmy się zmieniają i ich przybywa. Teraz mam ich kilka i potrzebuję pomocy w ułożeniu zoptymalizowanej diety dla ryb. Obsada: pseudotropheus saulosi 1+3 melanochromis cyaneorhabdos - maingano 1+3 pseudotropheus flavus 5 sztuk (małe niezidentyfikowane płciowo) A teraz zbiór pokarmów: 1. Hikari Cichlid Excel granulat 2.O.S.I Spirulina 3.O.S.I Vivid Color 4.O.S.I Brine Shrimp Flakes 5. Aquatc Naturer 6. JBL Spirulina 7. Tropical MALAWI - to pewnie zupełnie odpada 8. Tropical cichlid gran wybarwiający - to też pewnie odpada 9. Mrożonka IT Solowiec 10. Mrożonka IT Malawimix I teraz czego ile byłoby najlepiej zapodawać? Trochę mięska musi zostać dla Saulosi i maingano w tym celu może podawać tylko Solowca lub O.S.I Brine Shrimp czy wystarczy to co jest w O.S.I Vivid Color? Spirulina też pewnie wystarczy jedna. Z góry dziękuję za wszelkie porady. Z tą wiedzą to wiecie... tak z przymrużeniem oka. Mało jeszcze wiem.
elozox Opublikowano 9 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 9 Czerwca 2013 1. Hikari Cichlid Excel 2.O.S.I Spirulina 3.O.S.I Vivid Color 4. raz w tygodniu mrozony cyklop.
stan Opublikowano 9 Czerwca 2013 #3 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Oprócz tych pokarmów, które podał ,,elozox" bardzo dobrym pokarmem jest OSI brine shrimp. Jest to pokarm wyprodukowany na bazie artemi (producent podaje , że można go stosować jako substytut pokarmów żywego i mrożonego) więc warto go podawać przynajmniej raz w tygodniu lub więcej jako pokarm pochodzenia zwierzęcego.
Renton Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor #4 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zastanawia mnie jeszcze częstotliwość podawania O.S.I Vivid Color - dwa razy w tygodniu? Ryby karmie dwa razy dziennie rano i wieczorem.
stan Opublikowano 9 Czerwca 2013 #5 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Ja osobiście podaję Vivid color i brine shrimp dwa razy w tygodniu w tzw. dniach karmienia mięchem w akwarium 500l(obsada w sygnaturze). W resztę dni podaję OSI spirulina, dainichi veggie fx i NF plant.
Renton Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor #6 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Ja osobiście podaję Vivid color i brine shrimp dwa razy w tygodniu w tzw. dniach karmienia mięchem w akwarium 500l(obsada w sygnaturze). W resztę dni podaję OSI spirulina, dainichi veggie fx i NF plant. Czyli zakładając że karmisz ryby dwa razy dziennie podajesz im 4 "dawki" mięcha tak?
stan Opublikowano 9 Czerwca 2013 #7 Opublikowano 9 Czerwca 2013 No dokładnie ! Acha w niedzielę zero żarła - głodówka !
Renton Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor #8 Opublikowano 9 Czerwca 2013 No dokładnie ! Acha w niedzielę zero żarła - głodówka ! Czytałem o głodówkach zarówno zdania za i przeciw. Bardziej przekonały mnie opinie za takim rozwiązaniem, ale dla ryb już w miarę wyrośniętych. Ja największe mam saulosi ok 6 cm a najmniejsze flavusy ok 2 cm. I nie wiem czy dla takich małych gości głodówka byłaby wskazana? Żeby wilk był syty i manchester city stwierdziłem, że głodówka w tym momencie będzie polegała na pominięciu 1 raz w tygodniu wieczornego karmienia.
stan Opublikowano 9 Czerwca 2013 #9 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Saulosi 6cm to nie maluchy ale ze względu na te flavusy raczej byłbym skłonny podawać cały czas jedzenie bez głodówek.
elozox Opublikowano 10 Czerwca 2013 #10 Opublikowano 10 Czerwca 2013 Ja jestem zdania zeby pokarm wybarwiajacy podawac 5x na tydzien, wtedy dziala lepiej. Producenci sami zalecaja czeste karmienie,dlatego propozycja karmienia bez O.S.I Brine Shrimp Flakes. Ewentualnie jak napisal stan76 mozna by zastapic tym pokarmem mrozonego oczlika.
Rekomendowane odpowiedzi