bandzior85 Opublikowano 6 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Witam, Chciałbym sobie trochę ułatwić życie z glonami wpuszczając do akwa z saulosi zbrojnika niebieskiego. Wiem, że to ryba z zupełnie innego biotopu ale słyszałem że niektórzy trzymają te ryby razem z pyszczakami. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
stan Opublikowano 6 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Po pierwsze musisz wiedzieć, że zbrojnik niebieski nazywany potocznie glonojadem wcale nie jest tępicielem glonów. Glony to tylko niewielki procent jego menu, na 100% nie pomoże Ci on w usuwaniu glonów w akwarium ;-). Szybciej powinny tępić je choćby twoje saulosi :-). Osobiście posiadam w każdym baniaku po 2szt zbrojników niebieskich( uwielbiam je i nie wyobrażam sobie nie posiadać ich), rosną nawet ładnie i maja się dobrze. Oczywiście nie namawiam nikogo do posiadania w/w rybek.
oleraf Opublikowano 6 Czerwca 2013 #3 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Było wielokrotnie już mówione o glonojadach np. tu http://forum.klub-malawi.pl/showthread.php?t=20729
Maciej Opublikowano 6 Czerwca 2013 #4 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zdania na ten temat są podzielone. Niektórzy je mają ale się z tym na forum nie wychylą . Inni nie mają PS. Ja nie mam
stan Opublikowano 6 Czerwca 2013 #5 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Jeżeli chodzi o ataki pyszczaków jedynie afra próbował od czasu do czasu pogonić zbrojnika ale uwierzcie mi, że ,,glonek" nie pozostawał mu dłużny chociaż nigdy nie wygrał.
tomaszr2005 Opublikowano 6 Czerwca 2013 #6 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Kolego glony są częścią naszego biotopu.Jak napisałeś nie ten biotop, więc nie trzymamy. Przynajmniej ja.
eljot Opublikowano 6 Czerwca 2013 #7 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Dyskusji o glonojadach było już wiele. Zamykam
Rekomendowane odpowiedzi