Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja zwariuje:D

Namieszaliście;) Elzox nie chodziło mi o red redy tylko tak się zwie Hongi w Augustowie "hongi super red":p

Jeśli chodzi o haremy to się zobaczy jak będą pysie się zachowywać bo tak jak piszecie są nieobliczalne.

Zmartwiłeś mnie tym Hongi z Augustowa ze niby lipa, a masz może jakąś propozycję co do hongi z innego źródła i nie za 35zł;P

A jesli chodzi o pysie wcześniej zamawiałem z Częstochowy do mniejszego baniaka, teraz stawiam większe wiec postanowiłem wziąść ze sprawdzonego źródła f1. Nie liczę hongi red/sweden bo to nie jest odmiana z odłowu i tu najważniejsi są rodzice wyselekcjonowani.

Chyba że zamiast hongi wziąść z UMK Gold kawangę tylko że będzie żółto niebiesko a Hongi chciałem wprowadzić trochę czerwonego:)

Ide się zastanawiać:rolleyes:

Opublikowano

Wiem o jakie hongi Ci chodzilo, natomiast jezeli chcesz uzyskac w srt barwy czerwieni to dieta wyklucza sie z demasoni.Chyba ze chcesz uzyskac barwe przybrudzona. Red topy w roslinnej diecie wybarwia sie duzo lepiej niz selektywne i sa rownei piekne tyle ze ich top jest pomaranczowy i desen zachodzi mniej na grzbiet.

Zresztą zobacz sobie http://forum.klub-malawi.pl/labidochromis-hongi-t21336.html i odpowiedz na pytania.

Opublikowano

Aha to przepraszam Elozox, musiałem źle zinterpretować Twoje zdanie. ;)

Czytając posty wiem, że masz sporo doświadczenia w hodowli Hongi i pewnie wiesz co piszesz....i to mnie martwi:(

Cóż idę szukać coś na zastępstwo Hongi, nie żółtego i nie niebieskiego:D

Opublikowano

Dlatego zaproponuje Ci zwykle hongi, ogolnie nie znajdziesz nic czerwonego bo w mbunie dominuje kolor niebieski i zolty.Ewentualnie rdzawy lub perspicax , albo kulfon z niezlymi samiczkami(ale wszystko to pomarancz glownie w topie).

Zastanow sie nad ta obsada ktora podales bo te 3 gat. sa terytorialne i agresywne.

Ogolnie nie znajdziesz nic czerwonego bo w mbunie dominuje kolor niebieski i zolty.Ewentualnie dodaj rdzawego ,perspicaxa lub kulfona.

Opublikowano

Po przeanalizowaniu zdecydowałem się na obsadę 4 gatunkową. Powierzchnię dna mam 150x55 więc mogę trzymać docelowo 20-24 pysie. Mając to na uwadze wybór padł na:

Labidohromis hongi (nie sweden) 1+3 zakup 6szt

Pseudotropheus sp. " elongatus chailosi " Chitande Island F1 1+3 zakup 6szt

Metricalima msobo magunga F1 2+5 lub 1+5 zakup 10szt

Pseudotropheus demasoni (trudno powiedzieć) zakup 10szt

Wiem, że mój wybór padł na "nieduże pysie" ale znając ich agresję to będzie dla mnie niezłe wyzwanie.

Jeśli chodzi o haremy to są wstępnie docelowe, które z czasem mogą się zmienić pod wpływem warunków panujących w baniaku. Wiem, że demonki powinny być w większej ilości mając na uwadze rozłożenie agresji wewnątrz gatunkowej.

Wszystkie ryby będę kupował u Malawiana więc widząc ceny ryb i oprocentowanie kredytów w SKOKU będę musiał wyjąć zaskurniaka, o którym żona nie wie a którego trzymałem na taką chwilę jak ta;)

Dziękuję wszystkim za pomoc:)

Opublikowano
Po przeanalizowaniu zdecydowałem się na obsadę 4 gatunkową. Powierzchnię dna mam 150x55 więc mogę trzymać docelowo 20-24 pysie. Mając to na uwadze wybór padł na:

Labidohromis hongi (nie sweden) 1+3 zakup 6szt

Pseudotropheus sp. " elongatus chailosi " Chitande Island F1 1+3 zakup 6szt

Metricalima msobo magunga F1 2+5 lub 1+5 zakup 10szt

Pseudotropheus demasoni (trudno powiedzieć) zakup 10szt

Wiem, że mój wybór padł na "nieduże pysie" ale znając ich agresję to będzie dla mnie niezłe wyzwanie.

Jeśli chodzi o haremy to są wstępnie docelowe, które z czasem mogą się zmienić pod wpływem warunków panujących w baniaku. Wiem, że demonki powinny być w większej ilości mając na uwadze rozłożenie agresji wewnątrz gatunkowej.

Wszystkie ryby będę kupował u Malawiana więc widząc ceny ryb i oprocentowanie kredytów w SKOKU będę musiał wyjąć zaskurniaka, o którym żona nie wie a którego trzymałem na taką chwilę jak ta;)

Dziękuję wszystkim za pomoc:)

Jedynym nie duzym pysiem jest z tej obsady demasoni. Mi udalo sie przez dlugi czas utrzymac stado 1x5 ale z 10 ryb takie proporcje to raczej fart, to samo sie tyczy kupowania 6 szt. by utworzyc uklad 1x3.

Dlatego lepiej wydac wiecej pieniedzy i miec pewnosc do 1x3 kupujac odpowiednio 8szt. a do 1x5 12szt.

Dodales jeszcze jednego terytorialnego pyska ta obsada jest raczej dla zaawansowanych malawistow.Sam zrezygnowalbym z jednego agresora na rzecz lagodnej mbuny.W takich warunkach teoretycznie 3 samce z rewirami gdzie alpha zajmie najwiekszy.Watpie na wielosamcowosc msobo no chyba ze kosztem niewybarwionego chailosi lub hongi pamietaj jednak ze te ryby musza miec swoj rewir by prezentowac odpowiednie barwy.

Dodam jeszcze ze u tych 2 gatunkow samice nie zachwycaja uroda.

Opublikowano

Samice metriaclima elongatus chailosi wcale nie są aż takie brzydkie , ładnie przebijają się im żółtawe pasy. Ważne skąd ryby będą brane.