Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Sprzedałem swoją 160l i za tydzień wjeżdża na chatę 150x55głx45wys.

Załoga:

Labidochromis Hongi

Metriaclima msobo magunga

Pseudotropheus demasoni

Chcę kupić po 6-7sztuk bo jak wiadomo ceny powalają a każda kolejna ryba to ok20zł w plecy:/ Więc jak przyjdą to zostają modły o haremy;)

I pytanko widząc rozmiary dna czy mogę dorzucić jeszcze jeden gatunek? Myślałem żółtego w paski np. flavus lub gold kawanga lub elongatus chailosi island czy lepiej zostawić 3 haremy a w tym jeden większy?

Szybko zwięźle co o tym sądzicie i będzie można skasować temat :D

Opublikowano

Bardzo ciekawa obsada mialem ten uklad przez jakies 2 lata.

Watpie zeby 2 samce msobo sie utrzymaly, musisz wiedziec ze demasoni lepiej hodowac w duzej grupie np 3x6 dlatego 4 gatunek odpada.

Kup sobie po 8 szt. hong i msobo i 15 szt. demasoni z tych liczb haremy powstana same.

Cena 20zl? gdzie Ty kupujesz...

Opublikowano
Watpie zeby 2 samce msobo sie utrzymaly, musisz wiedziec ze demasoni lepiej hodowac w duzej grópie np 3x6 dlatego 4 gatunek odpada.

Wątpliwościami nie zbudujesz obsady. Do tego jest potrzebna praktyka i wiedza

Dwa samce Msobo żyły ze sobą ponad trzy lata i dały radę. Później zakupiłem je ja i nic się nie działo. Te rybcie po prostu się tolerowały. Myślę że przy takim kawałku szkiełka dadzą sobie rade. A można nawet spróbować z trzema samca M msobo magunga.

L hongi poleciłem 1+4 dlatego że samiczki nie należą do najpiękniejszych.

Opublikowano

Dzięki wielkie za wyjaśnienia i utwierdzenie w przekonaniu że 4gatunek jakim byłby Elongatus Chailosi island odpada. Moja żonka będzie zawiedziona ale tu przecież nie chodzi o kolorystykę a o sens trzymania 4 gatunków.

Więc tak:

Hongi super red 15zł od hodowcy z Augustowa 6szt

msobo magunga F1 18zł MALAWIAN 8-10szt

demasoni 9zł MALAWIAN 13-15szt (chyba, że Piwko28 będzie chciał się pozbyć swoich 5szt;)

hm To zaoszczędzę na czwartym gatunku ok 100zł;) bo zamawiając z MALAWIANA F1 to koszt 20zł. Będzie na o.s.i.:D

Opublikowano
Wątpliwościami nie zbudujesz obsady. Do tego jest potrzebna praktyka i wiedza

Która zapewne masz wiekszą ... chociaz to ja trzymalem te 3 gatunki razem a nieTy .

Moze sie udac moze nie, ja jednak celowalbym wielosamcowo oprocz demasonow 2x4 l hongi.

P.s dlaczego zamawiasz f1? podac Ci moge zródla gdzie zakupisz rownie piekne ryby o ile nie ladniejsze dzieki hodowli .

Opublikowano

Ale o co się kłócić, kto co ma większą wiedzę - pyszczaki są nieprzewidywalne, może być tak ze jeden samiec wezmie całe akwa, a moze uda się im podzielić - nie ma na to reguły i trzeba próbować, a nie zakładać z góry ze się nie uda ;)

Opublikowano

Oczywiscie ze sa nieprzewidywalne dlatego napisalem zeby zakupic ich odpowienia ilosc, jednak po wlasnych doswiadczeniach stwierdzic moge ze msobo jest dosc agresywna ryba dlatego moje zwatpienie w wielosamcowosc.Wiadome tu jest wieksza powierzchnia dna , rowniez mam na wzgledzie ze kazda obsada tworzy sie sama i moze byc nawet 3 samce na 1 samice...

Dla poczatkujacego malawisty jednak odradzalbym taki zestaw, wsadzajac chociaz jeden gatunek spokojny.

P.s a jako 4 gatunek flavi to juz w ogóle sajgon...

--

Dzięki wielkie za wyjaśnienia i utwierdzenie w przekonaniu że 4gatunek jakim byłby Elongatus Chailosi island odpada. Moja żonka będzie zawiedziona ale tu przecież nie chodzi o kolorystykę a o sens trzymania 4 gatunków.

Więc tak:

Hongi super red 15zł od hodowcy z Augustowa 6szt

msobo magunga F1 18zł MALAWIAN 8-10szt

demasoni 9zł MALAWIAN 13-15szt (chyba, że Piwko28 będzie chciał się pozbyć swoich 5szt;)

hm To zaoszczędzę na czwartym gatunku ok 100zł;) bo zamawiając z MALAWIANA F1 to koszt 20zł. Będzie na o.s.i.:D

Jezeli chodzi o tego Goscia z augustowa to hong mam od niego 5 szt. jestem z nich niezadowolony .Niesymetryczne i lamane linie , brak 2 kresek na lbie, samczy top barwi sie dziwnie, pletwa grzbietowa jest zolta grzbiet pomarancz mimo wysokiej dawki karotenoidów.

Duzo lepiej prezentuja sie sweedeny.

P.s demasoni do super red red top nie dawaj bo bedziesz musial zbilansowac odpowiednia diete po ktorej demony dostaja bloat(wiem to z wlasnego doswiadczenia)Chyba ze wezmiesz zwykle red top.