Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ja u siebie mam zamontowane ledy w pokrywie, dodatkowo zamontowałem świetlówki. Wszystko to zrobiłem na przesuwanych belkach poniżej fotki. Może komuś się przyda zastosowane rozwiązanie.

dsc0319qd.jpg

dsc0317oe.jpg

dsc0318hr.jpg

• Dziękuję 2
Opublikowano

Gitara. A ile cm na taflą wisi u Ciebie ten led? Ja mam standardową pokrywę ze sklepu i policzyłem, że gdybym zamontował takie oświetlenie to od tafli wody "szybka" led-a oddalona byłaby tylko 3,5 cm.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kolego Renton nie wiem na jakiej podstawi stwierdziłeś, że w przypadku modułów led jest zbyt jasno w akwarium a naświetlacze led 10W! szt. są ok.

Moduł led moc 1W, 90 lumenów, barwa 6500K.

Naświetlacz led moc 10W, pewnie 160-170 lumenów, barwa 6500K.

Pablojogi ma z tego co pamiętam 10 modułów X 1W = 10W

10W / 200l = 0,05W na 1 litr wody, myślę że w przypadku naświetlaczy led było by jaśniej.

Pozdrawiam,

K.D.

Opublikowano

Krzyśku chodziło pewnie o to że naświetlacz led ma ukierunkowany pod pewnym kątem promień świetlny, tworząc w ten sposób bez żadnych modyfikacji DIY niedoświetlone strefy. Jednym się to podoba, innym nie. Kwestia indywidualnego gustu. A w woli ścisłości naświetlacze mają około 800 lumenów na 10w czyli 80 lumenów na 1W - wersja slim.

Opublikowano

Chodziło mi o to, że na filmie akwarium jest bardzo jasno oświetlone. Być może to kwestia ustawienia świetlówek. Ja np boki mam zupełnie ciemne.

Opublikowano

Luk5007 lutowałeś te kable, skręcałeś? Czym zaizolowałeś przewody, zwykła izolacja czy rurki termo kurczliwe? Nie ma przebić? Z tego co widzę na aukcjach to jest tam kabel 3 żyłowy który należy połączyć z jakąś wtyczką, połączenia narażone są na straszną wilgoć i skraplającą się wodę. Trochę strach? To jednak 230V. Nie ma żadnych problemów?

Opublikowano

Ja mam naświetlacze led 10W w swoim akwarium i kabelki są połączone na skrętkę w otulinie termokurczliwej i na wierzch nakleiłem zwykłą taśmę izolacyjną. Wszystko jest ok nie ma żadnych przebić.