Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad doborem oświetlenia do 150x50x50 dla pysków na pewno będąto caeruleus i rdzawe.Pytanie czy świetlówki jeżeli tak to jakiej mocy,ewentualnie polecają oświetlenie ledowe ale nie mam pojęcia jakiej barwy i jakiej mocy-pomocy!!!!!

Opublikowano

To zależy jaki klimat chcesz mieć w baniaku. Ja w akwarium o długości 120 cm mam świetlówkę Sun Glo 1 x 30 W, którą i tak mam owiniętą po bokach folią aluminiową - można powiedzieć, że realnie do akwarium dociera połowa światła. Generalnie jest mrocznie. Przy wyborze zwróć też uwagę na barwę światła wyrażaną kelwinach (K). Ja w tej jeden świetlówce mam 4200 K co daje barwę podobną do tego jakie daje słońce przed zachodem.

Z tego co widzę wśród użytkowników forum bardzo popularny jest układ z dwiema świetlówkami np: Power Glo (18000K) + Aqua Glo (18000K).

Gdybym miał na nowo montować oświetlenie w swoim baniaku to zupełnie zrezygnowałbym ze świetlówki na rzecz jakiegoś jednego punktowego oświetlenia. A najbardziej podoba mi się oświetlenie, które widać na zdjęciu sygnatury eljot12 http://forum.klub-malawi.pl/member.php?u=8932

Opublikowano

Fajnie wygląda punktowe oświetlenie tylko jakie, ledowe czy może jakieś inne jeżeli zrezygnowałbym ze świetlówek.

Opublikowano

HQI, do 375l wystarczy 75W. Żarnik (ja mam i polecam BLV nepturion 10 000k). Z tym, że to najbardziej pasuje do akwarium otwartego. Przy 70w i 150cm akwarium żarnik musiałby być jakieś 30-40cm nad taflą wody.

Opublikowano
Są też płaskie które powinny się zmieścić w pokrywie

http://allegro.pl/lampa-halogen-naswietlacz-led-smd-10w-230v-ultslim-i3223200680.html . Plus duża oszczędność energii, minus trochę słabsze "oddawanie barw" w porównaniu do HQI czy też świetlówek.

Niezła opcja. Też zrezygnowałem z takiego pomysłu z powodu pokrywy. Policzyłem, że skoro naświetlach ma 4,5 cm to znajdowałby się ok 3,5 cm nad taflą wody. Myślisz, że to wystarczy?