Skocz do zawartości

Labeotropheus Trawavasae opis i spostrzeżenia hodowcy

piotriola

Rekomendowane odpowiedzi

Może i masz rację. Ja nie jestem za dużym gruzowiskiem bo później młode mają się gdzie chować. Już nie wspomnę o późniejszym ich wyławianiu. Za dużo zabawy. Mi się tak podoba i jeden samiec mi wystarczy.

Biorąc pod uwagę temperament samców samice mogłaby nie wyrobić, więc z dwojga złego wolę taki układ jaki mam.

Przy dużym gruzowisku...na prawdę dużym, przeżywało mi 2-3 szt. młodych (ze wszystkich gatunków). Przeżywalność trewek, szczególnie samic, stanowiła cud. Przez 3 lata dochowałem się 1 samicy i 3 samców. Więcej miałem młodzieży elongatusa chewere, z uwagi na ich szare umaszczenie.

Na dołączonych fotkach - samiec i samica L.t. "mpanga red".

Samiec 17 cm, samica 13 cm.

Hoduję te ryby w układzie 2+2 (było 3+2, ale któregoś dnia walka o dominację spowodowała, że jeden z samców -uciekając- trafił głową w sam narożnik wzmocnienia akwarium i ... zostały dwa samce).

Akwarium ma 200 cm długości i być może dlatego samce nie wchodzą sobie w drogę.

W okresie tarła (widać kiedy samiec czuje, że ma samice gotowe do odbycia tarła) alfa staje się bardzo agresywny i terytorialny (kopie z zapałem spory dołek i przegania wszystko co podpłynie zbyt blisko).

Wszystkie inne mbuniaki wiedzą, że nie ma co stawać mu na drodze.

Sam "nochal" zdaje sobie sprawę ze swojej siły i nie wdaje się w niepotrzebne utarczki.

Nadaje się do akwarium o długości co najmniej 150 cm.W mniejszym będzie się "dusił" i emanował agresją.

Jest rybą przyciągającą wzrok ze względu na rozmiary i to, że nie często można ją zobaczyć w naszych akwariach.

post-15724-14695724821108_thumb.jpg

post-15724-14695724835491_thumb.jpg

post-15724-14695724838052_thumb.jpg

post-15724-14695724840648_thumb.jpg

post-15724-14695724843282_thumb.jpg

Przy dużym gruzowisku...na prawdę dużym, przeżywało mi 2-3 szt. młodych (ze wszystkich gatunków). Przeżywalność trewek, szczególnie samic, stanowiła cud. Przez 3 lata dochowałem się 1 samicy i 3 samców. Więcej miałem młodzieży elongatusa chewere, z uwagi na ich szare umaszczenie.

Ja miałem na myśli całe moje akwa,a nie tylko trewki. Jakbym zrobił duże gruzowisko i biorąc pod uwagę, że ryby kocą się jak szalone to nie opędziłbym się od maluchów.

Na dołączonych fotkach - samiec i samica L.t. "mpanga red".

Samiec 17 cm, samica 13 cm.

Hoduję te ryby w układzie 2+2 (było 3+2, ale któregoś dnia walka o dominację spowodowała, że jeden z samców -uciekając- trafił głową w sam narożnik wzmocnienia akwarium i ... zostały dwa samce).

Akwarium ma 200 cm długości i być może dlatego samce nie wchodzą sobie w drogę.

W okresie tarła (widać kiedy samiec czuje, że ma samice gotowe do odbycia tarła) alfa staje się bardzo agresywny i terytorialny (kopie z zapałem spory dołek i przegania wszystko co podpłynie zbyt blisko).

Wszystkie inne mbuniaki wiedzą, że nie ma co stawać mu na drodze.

Sam "nochal" zdaje sobie sprawę ze swojej siły i nie wdaje się w niepotrzebne utarczki.

Nadaje się do akwarium o długości co najmniej 150 cm.W mniejszym będzie się "dusił" i emanował agresją.

Jest rybą przyciągającą wzrok ze względu na rozmiary i to, że nie często można ją zobaczyć w naszych akwariach.

Przepiękne masz te ryby. U mnie też miały być trewki mpanga red. Nie wiem czy jest to jakaś inna odmiana red'ów bo u mnie samiec jest bardziej koloru ceglanego niż pomarańczowego.

Możesz wrzucić parę fotek z akwa głównego.

Możesz wrzucić parę fotek z akwa głównego.

Zdjęcia z akwariów będę wrzucał dopiero po zakupie lustrzanki, czyli w przyszłym roku.

W rzeczywistości ryby są dużo ładniejsze.

Tu, na zdjęciach zrobionych telefonem, nie widać jaki niesamowity - niebieski - kolor mają płetwy.

Ja miałem na myśli całe moje akwa,a nie tylko trewki. Jakbym zrobił duże gruzowisko i biorąc pod uwagę, że ryby kocą się jak szalone to nie opędziłbym się od maluchów.

Napisałem, przeżywało mi 2-3szt.(ze wszystkich gatunków)

Chcesz...masz

post-13224-14695724878074_thumb.jpg

post-13224-14695724880547_thumb.jpg

post-13224-14695724882414_thumb.jpg

post-13224-14695724885788_thumb.jpg

post-13224-14695724887721_thumb.jpg

post-13224-14695724889226_thumb.jpg

post-13224-1469572489072_thumb.jpg

post-13224-14695724891884_thumb.jpg

post-13224-14695724895443_thumb.jpg