jola3572 Opublikowano 30 Maja 2013 #1 Opublikowano 30 Maja 2013 czytam o yellowach podobno nie mają stałego rewiru,tylko podczas tarła szykują swój dołek. dzisiaj samiec zaczął budować i zagania samicę, czy to oznacza że samica jest gotowa do tarła ? bo są jeszcze w akwa 2 większe od niej ,ale on gania tylko tą jedną i nawet dwa razy mu się udało i była w jego dołku stroszył się do niej tańczył i ona chyba też
Slawek-meszek Opublikowano 30 Maja 2013 #2 Opublikowano 30 Maja 2013 Czyli masz tarło. Jeżeli jest tak jak opisujesz. 1
jola3572 Opublikowano 30 Maja 2013 Autor #3 Opublikowano 30 Maja 2013 no to super,ale to na 100% ich pierwsze więc za wiele nie oczekuję,ale sam fakt to dla mnie ogromna radość
Slawek-meszek Opublikowano 30 Maja 2013 #4 Opublikowano 30 Maja 2013 Jolu najlepiej byłoby abyś zostawiła te rybki nie odławiając. Czyli bezstresowo. 1
jola3572 Opublikowano 30 Maja 2013 Autor #5 Opublikowano 30 Maja 2013 tak zrobię,nie chcę ich stresować, po drugie zbytnio póki co nie mam do czego odławiać, a z tego co już znalazłam na forum to młoda samica przy pierwszej inkubacji może stracić ciążę. mnie cieszy sam fakt że są próby tarła,bo to oznacza że dobrze się czują w swoim domu
elozox Opublikowano 30 Maja 2013 #6 Opublikowano 30 Maja 2013 Najlepiej odlawiac samice "dojrzale", ktore mimo inkubacji pobieraja pokarm( juz tak sie tym nie stresuja jak kobieta w 5 ciazy) Tylko zeby odlowic trzeba wiedziec kiedy poprzez obserwacje, im pozniej tym lepiej no i trzeba miec kogos kto wezmie owy narybek.
Slawek-meszek Opublikowano 31 Maja 2013 #7 Opublikowano 31 Maja 2013 tak zrobię,nie chcę ich stresować, po drugie zbytnio póki co nie mam do czego odławiać, a z tego co już znalazłam na forum to młoda samica przy pierwszej inkubacji może stracić ciążę. mnie cieszy sam fakt że są próby tarła,bo to oznacza że dobrze się czują w swoim domu Dokładnie zrób tak jak napisałaś. A inni niech sobie odławiają. Nabierzesz doświadczenia zakupisz sobie jakiś kotnik i wtedy będziesz mogła pomyśleć o odchowaniu młodzieży po za akwa ogólnym
jola3572 Opublikowano 31 Maja 2013 Autor #8 Opublikowano 31 Maja 2013 dzisiaj wróciłam z pracy i już mam 100% pewności,że samiczka yellow inkubuje,schowana między liśćmi anubiasa,ma typowe duże podgardle ,mój pierwszy mały suksces
Rekomendowane odpowiedzi