Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów ;) Zaobserwowałem u moich samiczek saulosi takie dziwne "wyrostki" pod pyszczkiem.Maja to 3 z 5 u mnie samiczek. Czy jest to choroba jakaś trochę mnie to niepokoi bo nie mają tego wszystkie więc prosiłbym o sprecyzowanie co to może być, czy może coś innego. Poniżej dam fotkę jak to mniej więcej wygląda.Kształtu tak nie widać ale jest koloru takiego jak na zdjęciu i taki jak by z pod pyszczka wychodził "wyrostek"

mt03h0.jpg

[102] Malawi

Opublikowano

Może to być i to , bo nie je i ma taki wypchany ten pyszczek od dołu ten wyrostek właśnie. Co teraz ? zostawić je czy odłowić? Chociaż szczerze to nie mam w co na tą chwile. Na szybko to jedynie mogę kupić taki kotnik do akwa co się wkłada ale nie wiem czy to dobre jest ? Czekam na wasze opinie i propozycje z własnych doświadczeń ;)

[102] Malawi

Opublikowano

Jeżeli chcesz młode to wyłów, ale dopiero za 3 tyg. bo tyle będzie trwała inkubacja. Jak nie potrzebujesz młodych to zostaw je w spokoju, może same się uchowają jeżeli masz dużo kryjówek.

Opublikowano

Ale mogę np użyć takiego kotnika ze sklepu ? Do jednej tylko żeby zobaczyć czy wyjdzie coś z tego. ? Bo nie mam żadnego akwa wolnego o.o I jak długo mogą młode być w takim małym kotniku ?

[102] Malawi

Opublikowano

To jest ich pierwsza inkubacja. Możliwe, że nic z tego nie będzie. Ja bym ich za pierwszym razem nie stresował. Patrzyłem na Twoje akwarium w podpisie i zapewniam Cię, że jeżeli inkubacja przebiegnie pomyślnie to młode się uchowają w kamieniach na tle, jest tam pełno małych zakamarków.

Pewnie, że możesz użyć takiego siatkowego, zawiaszanego kotnika bo kto Ci zabroni;)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ok , może zakupie jeden kotnik i wsadzę tam jedną samicę i zobaczę czy coś z tego wyjdzie. Jest ich to pierwsza inkubacja więc nie są doświadczone czasem może coś nie wyjść ale z ciekawości chyba zobaczę z jedną ;)

[102] Malawi

Opublikowano

Odławiając samicę do kotnika trzeba mieć na uwadze fakt, że po inkubacji i powrocie do zbiornika może mieć ciężko. Nie wszyscy mieszkańcy potraktują jej powrót z otwartymi płetwami.