Jump to content

Pierwsze szkło z malawi - 220l

Misiek

Recommended Posts

Jako, że skrobnąłem w nocy co nieco o uruchamianym przeze mnie pierwszym w moim życiu malawijskim zbiorniczku - klik (a wiem, że tamten dział nie jest do dyskusji), postanowiłem otworzyć ten wątek, by prosić Was o wyrażenie szczerych opinii. Wszystkie uwagi mile widziane. Jeśli się komuś nie podoba, niech także napisze. Nie oszukujmy się, znaczna część Was ma wieloletnie doświadczenia, wiele zbiorników na swoim koncie. Może być coś, co dla Was jest oczywiste a dla mnie nie.

Opis samego zbiornika, jest w tamtym temacie, nie będę się więc tu powtarzał. Po uwadze Harisimi i Krzyśka, dokonałem z rana małej przebudowy wnętrza, by dodać kolejną kryjówkę.

Po pół dnia spędzonym w sobote przy makiecie i układaniu na sucho, potem kolejnych próbach w samym akwarium (gdzie wszystko wyglądało inaczej niż na makiecie), po wykorzystaniu obecnie wszystkich kamoli jakie mam, to szczyt tego co jestem w stanie skomponować. Starałem się uzyskać kompromis pomiędzy wysokością budowli do wysokości akwarium. Powierzchnia kamieni jaką zajmują na dnie, tak by ryby miały też do dyspozycji trochę piasku, a przy okazji skomponowaniem z tego wszystkiego tych kilku kryjówek i pozostawieniu przestrzeni do pływania w toni wody.

Wygląda to teraz tak (woda trochę zmętniała od przerzucania piasku). Osłabiłem światło po bokach. Wieczorem zrobię lepsze zdjęcie i podmienię na serwerze.

modyfikacja_zps6675a771.jpg

a było tak

zalane1_zps93502764.jpg

Nie, PCV jest od wewnątrz. Zdjęcie robione w dzień (dziś do południa), nie mam możliwości zaciemnienia pomieszczenia tak jak w nocy. Jak wspomniałem, wieczorem zrobię drugie zdjęcie. A efekt lustra powoduje przednia szyba, gdy w pokoju nie jest ciemno. Widać mnie i nawet firankę z okna po prawej stronie.

Jeszcze nie :) grzałka to Jager, jednak pierwsze testy wykazały, że przyssawki eheima nie trzymają się pienionego PCV. Ostatni pomysł to upchanie jej kolo rurki zasysającej do kubła. Może dociśniecie jej do ściany ą rurką, może złapie ją sznurkiem za przyssawki do tła. Będę próbował, wszystko będzie zależne od efektów. Myślę, że się z tym uporam. Dziś temperatura stała na 25, przy wyłączonym oświetleniu, bez dogrzewania. Jako ciekawostkę dodam, że drugie, 3 x mniejsze pojemnościowo szkło otwarte i chłodzone powietrzem miało 21.

Czy któryś krakus nie chciałby mi oddać startowej ilości świderków? Mogę podjechać w dowolne miejsce po nie. Nie mam doświadczenia z ewentualną przesyłka żywych stworzeń. Czy one to przeżyją. Jeśli tak, to pokryję koszty przesyłki.