Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale rozumiem, że taka obsada na początek będzie barwna? Tzn. już nie tak wielokolorowa, ale ciekawa ze względu na wybarwienia pyszczaków. I jak jest w praktyce z wybarwieniami samców i samic demasoni. Czy słabsze samce w obsadzie słabiej sie wybarwiają? I czy samiczki są wyraźnie mniej wybarwione...i mniejsze?

demasoni 3+8 (a może zwiększyć liczbę samców do 4, skoro ryzyko naturalnej selekcji jest duże?)

interruptus 1+6 (a może pokusić się o drugiego samca, skoro to bardziej przewidywalny gatunek, czy to już brawura?)

A skoro zbliżam się dużymi krokami do finału tworzenia obsady, to zadam jeszcze jedno pytanie :) Co wy wybralibyście jako drugi gatunek do demasoni: interruptusa czy może msobo magunga? Obecnie delikatnie skłaniam się do interruptusa głównie ze względu na podawany "w książkach" rozmiar max 13 cm (przy demasoni 6 cm), ale może w praktyce wcale to tak nie wygląda. Bo o pięknym wyglądzie msobo dużo słyszałem :) i to zarówno samca jak i samiczki

I czy w przypadku msobo można by się pokusić na np. 2+6 (przy demasoni na starcie 3-4 +8 )

Opublikowano

Z demasoni jest tak ze kupujesz 20 szt mlodziezy a one same sobie ustala uklad, czy to bedzie 1x5 czy 2x2 czy moze 5x5 zależy tylko od nich.

Samce demasoni maja okolo 8-9cm a samice okolo 6 i najladniej wybarwiony bedzie samiec alpha, natomiast inne ryby rowniez samice tez beda wybarione tylko mniej intensywnie.

Msobo jak i interuptus 2 samcowo raczej odpada jezeli juz to 1x4+.

Natomiast msobo nie jest wcale latwa ryba, samice wzgledem siebie tez sa agresywne .

Opublikowano
Z demasoni jest tak ze kupujesz 20 szt mlodziezy a one same sobie ustala uklad, czy to bedzie 1x5 czy 2x2 czy moze 5x5 zależy tylko od nich.

Samce demasoni maja okolo 8-9cm a samice okolo 6 i najladniej wybarwiony bedzie samiec alpha, natomiast inne ryby rowniez samice tez beda wybarione tylko mniej intensywnie.

Msobo jak i interuptus 2 samcowo raczej odpada jezeli juz to 1x4+.

Natomiast msobo nie jest wcale latwa ryba, samice wzgledem siebie tez sa agresywne .

Wyjaśnij mi tylko elzox o co chodzi doładnie w tych oznaczeniach doborów własnych demasoni (np. 1x5, 2x2 itd.) Rozumiem, że chodzi tu o tworzone haremy i np. 2x2 znaczy dwa samce i dwie samice, ale jak to sie ma do wpuszczonych 20 szt.? Stworzy się kilka haremów z różnymi układami i te haremy będą ze sobą "walczyć" w przyszłości. Bo już się zupełnie zakręciłem :)

Opublikowano
Wyjaśnij mi tylko elzox o co chodzi doładnie w tych oznaczeniach doborów własnych demasoni (np. 1x5, 2x2 itd.) Rozumiem, że chodzi tu o tworzone haremy i np. 2x2 znaczy dwa samce i dwie samice, ale jak to sie ma do wpuszczonych 20 szt.? Stworzy się kilka haremów z różnymi układami i te haremy będą ze sobą "walczyć" w przyszłości. Bo już się zupełnie zakręciłem
Demasoni to ryby z bardzo dużą agresją wewnątrzgatunkową i walki są pewne (dlatego polecana jest hodowla w większym stadzie). Zapewne nie unikniesz wyławiania pobitych ryb a nawet zabitych. Z chwilą ustalenia hierarchii będzie panował względny spokój. Ile ryb zostanie docelowo ???
Opublikowano
Rozumiem, że chodzi tu o tworzone haremy i np. 2x2 znaczy dwa samce i dwie samice, ale jak to sie ma do wpuszczonych 20 szt.? Stworzy się kilka haremów z różnymi układami i te haremy będą ze sobą "walczyć" w przyszłości. Bo już się zupełnie zakręciłem

Na pewno nie utworzy się kilka haremów. Jeden samiec alfa to jeden harem. Więcej samców alfa nie ma. Zakupisz 20 szt i same sobie się dopasują.

Opublikowano
Na pewno nie utworzy się kilka haremów. Jeden samiec alfa to jeden harem. Więcej samców alfa nie ma. Zakupisz 20 szt i same sobie się dopasują.

Co to ty byś sugerował meszek. Ile samców i samic demasoni wpuścić (zakładając, że nie będę raczej w najbliższym czasie dokładał). Załóżmy też, że wpuszczę też na starcie interruptusa (albo msobo magunga) 1 samiec i z 6 samiczek (dla żółtej kolorystyki części obsady)

Opublikowano

Kolego tak jak napisałem wyżej i nie tylko ja. Zakup 20 szt i tak zostaw. Później zobaczysz co się z tego wyklarowało( chodzi o samce i samiczki). Jeżeli zostaną Ci 4 samce to ja bym je zostawił. I najprawdopodobniej będą żyły koło siebie z ciągłymi walkami. Taka jest natura tych ryb i tego nie zmienisz. Ani nie przewidzisz co się stanie dnia następnego. Także jest to trudna rybka do hodowli. Ja osobiście nie polecam tych pysi dla początkującego malawisty. Nie chce aby szybko się zniechęcił. Z innteruptusem i msobo sprawa ma się inaczej. W tych gatunkach już powinieneś zostawić jednego samczyka i 5/7 samiczek. To na początek. A jak już nabierzesz wiedzy i doświadczenia sam zdecydujesz czy warto do M msobo magunga dołożyć jeszcze jednego samczyka.

Opublikowano

Witam jeżeli demasoni to ja bym zrobił jedno gatunkowe , kupił bym 25 sztuk , wystrój ten ze zdjęcia nie pasuje pod ten gatunek ,3 kamienie na środku dla mnie to nieporozumienie ,demasoni potrzebuje nie zliczoną ilość kryjówek zastosował bym ładne otoczaki poukładane tak żeby było dużo szczelin to nie krytyka jedynie sugestia . Demon to piękna rybka polecam pozdrawiam powodzenia w hodowli

• Dziękuję 1
Opublikowano
Zakup 20 szt i tak zostaw. Później zobaczysz co się z tego wyklarowało( chodzi o samce i samiczki). Jeżeli zostaną Ci 4 samce to ja bym je zostawił.

Ale w tych 20 pysiach próbować dobrać jakąś liczbę samców i samic na początku?

I ciekawi mnie jeszcze jak w praktyce (nie w książkach) mogą wyrastać interruptusy (samce i samice), bo w opisach widzę, że coś ok. 10 cm.

Załóżmy, że decyduję się na demasoni i interruptusy. W dziale z żywieniem gatunków, takiego zestawu nie widzę, ale domyślam się, że dieta typowo roślinożerna (choć ktoś gdzieś pisał o wszystkożerności demasonów...). Może przy okazji, sympatyczni Malawiści :) polecicie mi jakąś sprawdzoną karmę (gotową) do kupienia.

P.S.

Super jakby nie była w cenie "Mercedesa", bo mnie żona z torbami puści ;)

Opublikowano

Rozumie że piszemy o małych rybach w których nie można rozróżnić płci. Z resztą u demasona jaki maingano jest to sprawa trudniejsza. Zakup po prostu 20szt.

Chyba że to będą dorosłe ryby i będziesz pewien co jest co.

Jak dla Ciebie polecam małe pysie. Jest to o tyle dobre dla Ciebie że w miarę wzrostu ryb Ty będziesz nabierał wiedzy i doświadczenia.

Ps

Dla tych dwóch gatunków dieta czysto roślinna. Nie podawaj wogóle pokarmu mięsnego. Na forum jest dużo przykładowych diet dla roślinożerców.

• Dziękuję 1