Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz chciałbym jeszcze prosić o podpowiedź gdzie mogę konkretnie szukać tych ryb w okolicy Zabrza czyli na Śląsku?

Wysłałem Ci na PM namiary na hodowlę COUBE w Zabrzu, ale czy jeszcze działają to nie wiem. Musisz dzwonić lub podjechać.

Opublikowano

Zadzwoniłem do hodowli COUBE już nie istnieje.

zdecyduję się na taką obsadę

Labeotropheus trewavasae (Thumbi West ) 1+4

Metriaclima sp zebra Maison Reef lub Luwino Reef 1+3

Metriaclima msobo magunga 1+4

Pseudotropheus Acei 12szt

Pseudotropheus demasoni 10/12szt

ale czy nie dałoby się pogodzić w tym 2 samców Labeotropheus trewavasae i ewentualnie zmniejszyć ilości Acei i demasoni?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam jeszcze pytanie co do oświetlenia mam dwie świetlówki T-8 philips 865 6500K jeszcze po akwarium typowo roślinnym. Jakoś mi nie pasuje kolor kamieni w tm świetle i chce wymienić na inne ale na jakie?

Czytałem inne wątki na temat oświetlenia ale tam jest dużo różnych propozycji może ktoś doradzić konkretnie jaki wybrać jeden rodzaj świetlówki.Tło jest czarne a skałki to łupek

Proszę do innego działu z tym pytaniem.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Czas leci ryby porosły i częściowo zredukował się obsada mam jakiś pomysł na zmiany ale chciałbym go z wami skonsultować.

1. Z Pseudotropheus Acei niestety wyrosło 6 samców które myślę że z braku pań świetnie się dogadują nie ma prawie wcale przepychanek w tej grupie i się zastanawiam czy część odłowić i dokupić młodychz nadzieją na samice czy zostawić jak jest, ryby mają jakieś 11-9 cm

2 Pseudotropheus demasoni zostały 3 samce. Dominujący samiec terroryzował wszystkie inne do momentu aż nie padła ostatnia samica(chyba zajechała się ciągłą inkubacją) teraz się uspokoił i już tylko tak dla porządku czasem pogoni dwa pozostałe.

Zastanawiam się czy dokupić czy wymienić na coś innego może melanochromis johanni red ale samice chyba przypominają msobo i mogą mieć ciężko, czy może się mylę?

3.Metriaclima sp zebra Maison Reef została jedna samica i mam też dylemat czy dokupić nowe czy zmienić na inny gatunek. Ryby kupie w Malawianie i nad takimi się zastanawiam

a.Metriaclima sp. "zebra long pelvic" Mdoka F1

b.Metriaclima sp. "zebra long pelvic" Gallireya Reef

c.Pseudotropheus sp. " elongatus chailosi " Chitande Island F1- to chyba mój faworyt

jakie są wasze sugestie

Opublikowano

1. Dopuść samice to już pewnie tak spokojne te samce nie będą. 3 samce mogłbyś spokojnie zostawić w tej 600 i dokupić troszkę młodzieży z 10 sztuk, a najlepiej samic, żebyś docelowo miał 3+8. Ja z własnego doświadczenia miałem z 11 acei układ 7 samców i 4 samice, to im większe się stawały samce tym bardziej dostawały po płetwach od dominanta i były prawie nie do odróżnienia od samic. Dzisiaj mam 2+6 i bardzo ładnie się prezentują.

2. No sam widzisz z własnego doświadczenia, że Demasony są ciężką rybką i bardzo łatwo się je traci, ale jeżeli na nich Ci zależy i bardzo Ci się podobają to dokup kilka sztuk i będziesz widział co będzie. Samice Johanni red na pewno nie będą mieć problemów z Msobo, będzie widoczna różnica jak i samiec nie będzie sobie nimi dupki zawracał ;)

3. No szkoda zmieniać M. Maison Reefa bo to piękna rybcia, a jaki układ Ci się zrobił z Maisona? Jeżeli byś się już zdecydował nad zmianą Maisona to się zastanów nad M. sp. Zebra Gold Kawanga.

Opublikowano

ad1 Co do P acei zostawiłbym trzy samce i dokupił 6/7szt takich 8cm. Wiem że takowe są u Fuljera. A jak tam są to Malawian na pewno przywiezie. Cena za Pacei nie jest powalająca. Znam zbiornik z samymi aceikami gdzie pływa 6/7 samczyków na 15szt i spokojnie się dogadują.

ad2 Szczerze powiedziwszy chyba odpuściłbym sobie te diabły rogate. Masz takie same doświadczenie co ja. Próbowałem drugi raz na co namawiam.

Jeżeli podejmiesz decyzję zmiany demonka proponuję proponowaną już Metriaclima gold Kawanga. Piękny samczyk ale samiczki nie powalają na kolana. Z tego co wiem też dostępny u Fuljera.

Nic nie napisałeś o M msobo Magunga i L trewavase??

ad3 Nie rezygnowałbym z tak pięknej rybki jaką jest Metriaclima sp zebra chilumba Maison Reef.