Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem całkiem zieloniutka i rozpoczynam swoją przygodę, nie tylko z pyszczakami, ale ogólnie z rybkami akwariowymi.

Zaczęłam rok temu pracę w sporym sklepie, który miał dział z akwariami. Prawie równocześnie z rozpoczeciem przeze mnie pracy przywieziono pyszczaki. Wiadomo w tak dużym sklepie ryby były zaniedbywane i nie mogąc na to patrzeć zaczęłam je dokarmiać, czyścić filtry itp. Dodam, że nie należało to do moich obowiązków i prowadziło do marudzenia kierownictwa sklepu. Pyszczaki szybko mnie polubiły i reagowały zawsze kiedy przechodziłam, mimo, że były płochliwe z powodu niewłaściwego zachowania niektórych klientów. Po rozmowie z pracownikiem działu dowiedziałam się, że nikt ich nie kupi, bo rybki należą do żarłoków i nikt nie wpuści ich do akwarium z innymi rybami.

Minął prawie rok a pyszczki nie znalazły właścicieli. Postanowiłam je adoptować. Trwało to dość długo, bo nie byłam przygotowana na nowych lokatorów. Mieszkam w małym pokoiku i zupełnie nie miałam miejsca na akwarium. Musiałam trochę przemeblować lokum i dokupić szafkę na akwarium, które niestety ma tylko 60 litrów. Dodam, że pyszczaki liczyły 3 sztuki. Teraz mam je w domku i nawet mąż się do nich przekonuje, choć nie cieszył się z mojego pomysłu.

Nie jestem pewna co go gatunku, bo przejrzałam zdjęcia w internecie i jedyne które mi pasowały to pyszczaki perłowe.

Zrobiłam im budowle z kamieni, ale na razie wcale się nie chowają, są ciekawskie i patrzą co się dzieje w pokoju. W dodatku ciągle chcą jeść a ja nie wiem, czy karmić kiedy chcą, czy ignorować "sępienie".

Mam dwa rodzaje jedzenia, ten który znają ze sklepu i drugi dla pyszczaków, którego na początku nie chciały jeść.

Wdzięczna bym była za informacje każdego rodzaju.

Opublikowano

Hej

Życzę Ci tosiu jak najlepiej i bardzo chwali się że zaopiekowałaś się zaniedbanymi i niechcianymi pysiami, ale najlepszym rozwiązaniem byłoby postarać się o większe akwarium. Taką dolna granicą jest 112 litrów. W mniejszych zbiornikach pyszczaki czują się po prostu źle(nawet jeżeli sa to tylko 3 sztuki). Nie napisałas konkretnie jakiego gatunku/gatunków sa to pyszczaki. Większośc pyszczaków najlepiej czuje się w grupach haremowych złożonych z wielokrotności układu(dostosowanej do wielkości zbiornika): 1 samiec na 3-4 samice

I tak można by jeszcze długo. I pewnie wielu z nas może Ci wytykać wiele błedów i podpowiadać wiele rozwiązań.

Moim jednak zdaniem zrobiłaś dobrze - gorzej niż w sklepie na pewno nie będą miały

Mam nadzieję że niebawem Twoja litość dla tych rybek przeobrazi się w pasję a wraz z nią zwielokrotni się pojemność w Twoim akwarium. A na razie czytaj czytaj czytaj. Na tym forum znajdziesz ogrom cennych informacji na których niejeden z nas sie wychował

Życzę powodzenia i pozdrawiam

Opublikowano
Ale w sklepie ktoś może z tych 30l je wykupić do akwarium większego niż twoje... a te ryby się w tym akwarium męczą

Nienawidze takiego gdybania... rownie dobrze moga zdechnac, albo trafic do mniejszego. Traktujemy te 60 l jako cos przejsciowego, zreszta tak chyba zaczyna myslec autorka postu. Poczekajmy na ewentualne zdjecia i wtedy zastanowimy sie co dalej robic.

Opublikowano

Nie mam zamiaru robić krzywdy mojej trójce i nie rozumiem nutki agresji skierowanej w moją stronę. Przebywanie ze zwierzętami powinno łagodzić temperamenty.

Moja decyzja była, zapewniam, przemyślana i na dzień dzisiejszy tak musi być, choć zapewniam, że moim zamiarem jest stworzenie pyszczakom jak najlepszych warunków.

Opublikowano

tosia, gratuluję pozytywnego podejścia do rybek :-)

Mam nadzieję, że już niebawem znajdziesz im większe lokum i woje zainteresowanie przerodzi się w pasję.

Opublikowano

Tosia prosimy o zdjęcia Twoich podopiecznych , wtedy będziemy wiedzieć od czego zacząć pomoc :D

Podstawa to wiedzieć jakie masz ryby , wtedy możemy zaproponować menu dla nich , a Tobie pewność , że nie zrobisz im krzywdy , a będziesz mogła się cieszyć ich pięknem.

Tak jak napisał Mariusz mamy nadzieję , że to przejściowe lokum dla ryb , a jeśli tak to napisz jaki zbiornik masz zamiar przeznaczyć na rybcie :D

Wtedy dopiero będzie można Ci kompleksowo pomóc co do obsady , filtracji etc.

Opublikowano

Mam problem, bo zmętniała mi woda w akwarium. Zresztą od początku była niezbyt klarowna, ale znajomy mi powiedział, że na początku to normalne. Teraz robi się bagienko. Filtr działa. Może to któryś z kamieni, bo czytałam, że trzeba uważać przy kupowaniu. Powinnam wymienić część wody, czy wyczyścić filtr, albo jedno i drugie?