Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów i koleżanki

Na forum ogólnie nie jestem "nowy" bo siedzę już na nim kilka miesięcy co dzień wchodząc i czytając Wasze posty. Lecz dopiero się teraz odważyłem napisać pierwszy post i przywitać się z moimi MENTORAMI MALAWI:cool:

Krótka historia:

Po kilkunastu latach od tego jak się miało baniak 60l a w nim molinezje, gupiki i mieczyki. Gdzie człowiek nie wiedział co to testy wody, filtr kubełkowy itp. itd. postanowiłem przypomnieć sobie te czasy, już z perspektywy bardziej profesjonalnego akwarysty.

Żonę postawiłem pod faktem dokonanym i wpadłem do domu ze szklanką 100x40x40 OW. Zainspirowany baniakami "skalnymi" z mrocznym charakterem postanowiłem założyć biotop MALAWI. Mam je już ok 8miesięcy i wtedy wydawała się taka wielka, teraz z chęcią widziałbym na mojej komodzie 375;) To tak po krótce, teraz sedno sprawy:

Chciałbym wam przedstawić baniaczek BY MALAWI

BANIAK: wymiary 100x40x40 OW

PODŁOŻE: piasek kwarcowy kreisel ok 35kg

SKAŁY: serpentynit ok 40 kg

FILTR: JBL 1501 z narurowcem i POMPA WIRNIKOWA T-HEAD 750 (do wymiany na wiekszą)

GRZAŁKA: jager 150W

OŚWIETLENIE: pokrywa DIY 1x24 T5 POWER GLO ( pazłotko po bokach świetlówki)

TŁO: było zewnętrzne styropian wypalany, cx5 i emalia akrylowa czarna ale nie miałem miejsca przy roszadach przewodów z tyłu akwa więc ostatecznie czarna folia samoprzylepna

Ryby:

Cynotilapia Afra Cobwe 2+7

Metriaclima Membe Deep 4+5

Narazie obserwuję ryby i będzie redukcja.

Dziękuję wszystkim za pomoc bo to w większości na Waszych postach stawiałem/stawiam pierwsze kroki i zbieram nowinki z MALAWI. Może nie jest idealnie ale człowiek uczy się na błędach i już na następny baniak (w planach 375l) będzie wiedział o co kaman:D

Wrzucam zdjęcia:

Tej grzałki po prawej oczywiście nie widzicie;)

http://pokazywarka.pl/k60t9t/

Pozdrawiam

Opublikowano
Witam kolegów i koleżanki

No cześć :)

Wystrój idealnie pod moje klimaty - ciemnio, mroczno, tajemniczo.

Ryb masz dużo za dużo, trzeba zrobić redukcję.

Jak na "początkującego " świetny aranż.

Oby tak dalej.

Opublikowano

Cześć Krzysiu, fajnie, że się w końcu ujawniłeś. Baniak przepiękny, ryby również ale ich ilości nie komentuję ;). Pamiętaj, że 150x55x45 będzie lepszym wyborem niż 150x50x50 ;)

Pozdrawiam sąsiada :P

Opublikowano

Fajny zbiornik kolego. Jak na pierwsze szkiełko w biotopie malawi to super.

Kamole porośnięte zielonym glonem, czyli to co pyśki lubią najbardziej.

Z niecierpliwością czekam na Twoje większe akwa i jego aranżacje :D

Pozdrawiam,

Krzysiek

Opublikowano

Dziękuję za pozytywne opinie, czytając je można "urosnąć" choć wzrost 192cm mi w zupełności wystarczy:D

Jeśli chodzi o ryby to niestety wiem, ze redukcja mnie nie ominie choć z żalem to zrobie:(

Póki co ryb jest ile jest bo dałem ogłoszenie na sprzedaż, czekam jak się rozwinie temat. Opcja jest taka, że jak sprzedam to jest pozwolenie od żony na większy baniak;) , w innym razie będę zmuszony zostać przy 160l i redukcji rybek.

• Dziękuję 1