Skocz do zawartości

600l na dzień dobry cd...filtracja narurowa początki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Ponownie

Przemyślałem wasze opinie odnośnie filtracji. Powoli zaczynam dojrzewać do tych wszystkich rurek. Proszę tylko o pomoc. Jak dla mnie to chyba jedna z ważniejszych rzeczy w akwarium.

Czytając ten wątek

http://forum.klub-malawi.pl/narurowiec-420l-t20998p2.html

nie za bardzo rozumiem niektórych rzeczy, ale od początku.

Dodałem zdjęcia zaplecza.

https://picasaweb.google.com/115749644037091489960/Akwa#

Proszę doradźcie mi jak by można było zrobić taką filtrację żeby zajęła jak najmniej miejsca. Czy puścić ją na sam dół i we wnęki, czy może zaraz pod akwarium i przymocować do ściany...? a może na lewej ściance od samej góry do samego dołu jeden pod drugim?

Kolega "luk5007" w wątku powyżej rozrysował schemat. Dla mnie czyli laika jest on mało zrozumiały. Czy w ogóle będzie on pasował do mojego zbiornika czy ma to wyglądać inaczej? Czy ktoś mi powie co na jego rys znaczy "100" i "FBF" (czy to węgiel aktywny?) po co "zapas"? Proszę również o poradę jaka pompa? Czy tak jak w wątku kolegi grundfos alpha 2 się nada? Jaka optymalna grubość rur? (myślę je zgrzewać nie sklejać)

pzdr. Michał

Opublikowano

Sklejaj! Zgrzewanie jest passe. Trwa dłużej,jest drożej wymagane są specjalne narzędzia a efektu nie można skorygować. Poza tym rury pcv do zimnej wody zgrzewane mają grubszą ścianę a co za tym idzie mniej światła w środku. Obecnie tylko kleiłbym. U siebie mam instalację "kanapkową", kolankami tak powykręcane że zmieściły się 3 korpusy, spust wody,dodatkowe wyjście, bypas fbf,pompa na górze i wszelkie klamki do regulacji. Najfajniejsza pompa do takich spraw to niestety obiegowa do C.O. Stosunek cena/kultura pracy wygrywa.Idź w rury 3/4" i większe.

Opublikowano

Mam znajomego w sklepie hydraulicznym i ze zgrzewarkami i innymi rzeczami nie ma problemu :) Dla mnie jednak zgrzewane rury są bardziej bezpieczne :) a korygować zawsze się da nawet na zgrzewanych (utnę i zgrzeję jeszcze raz)

Opublikowano

może i taniej ale jak gdzieś puści klej i zaleje mi dom to już nie będzie taniej. Ja się nauczyłem że robiąc przy wodzie się nie oszczędza... :) Czekam na dalsze odp na moje pytania.

Opublikowano
Czy ktoś mi powie co na jego rys znaczy "100" i "FBF" (czy to węgiel aktywny?) po co "zapas"? Proszę również o poradę jaka pompa? Czy tak jak w wątku kolegi grundfos alpha 2 się nada? Jaka optymalna grubość rur? (myślę je zgrzewać nie sklejać)

-"100" to wkład sznurkowy 100 mikronów.

- "FBF" filtr fluidyzacyjny to rodzaj filtra biologicznego (wpisz w wyszukiwarkę forum lub Google;))

- Zapas przyda się na dodatkowe wkłady typu węgiel, purigen.

- rury 3/4 cala będą wystarczające.

Opublikowano

eljot dziękuję za wytłumaczenie. Z tego co widzę u kolegi zapas jest na końcu.

I teraz jeśli w ten zapas wrzucę węgiel i filtr mi padnie a tak się stało u znajomego to cały ten syf leci do akwarium./ Za węglem zawsze powinien być jeszcze sznurkowy w celach bezpieczeństwa.

Opublikowano
może i taniej ale jak gdzieś puści klej i zaleje mi dom to już nie będzie taniej. Ja się nauczyłem że robiąc przy wodzie się nie oszczędza...

Witam raczej nie ma takiej możliwości żeby ci klej puścił. Sporo o tym czytałem zanim u siebie zrobiłem taki system filtracji, znacznie częściej właśnie ludzie pisali o problemach z instalacjami zgrzewanymi niż z klejonymi. Przy robieniu instalacji zgrzewanej trzeba trochę wprawy, wystarczy że nie dogrzejesz lub przegrzejesz łącze i może być problem. Przy klejonej takiego problemu nie ma. Tu masz link jak skleić rury http://nibco.com.pl/pl/montaz_instalacji_pvc_c_i_pvc_u . Poza tym klejone tak jak pisze nabe lepsze przekroje wewnętrzne i mniejsze rozmiary zewnętrzne.

Pozdrawiam;)

Opublikowano

Ja także zastanawiałem się nad pvc klejonym, czy zgrzewanym. Jednak po zgłębieniu tematu postawiłem na klejone. Mój temat http://forum.klub-malawi.pl/narurowiec-420l-t20998.html

Powiem tak. Pvc kleiłem pierwszy raz i myślę że każdy powinien sobie poradzić.

Co mogę dodać to ja oznaczyłem sobie połączenia markerem aby wiedzieć w którą stronę powinien każdy kolejny element iść. Dodatkowo podzieliłem cały układ na trzy sekcje które połączone są wężem i zaciśnięte opaskami . Takie rozwiązanie umożliwia nam korygowanie niewielkich błędów w wyniku złego ukierunkowania klejonych elementów.

Opublikowano

Dokładnie tak jak piszesz klejenie pcv nie jest skomplikowane, ja też robiłem to pierwszy raz w życiu. Instalacja już działa ponad chyba 2 miesiące nic nie cieknie. Gdybym drugi raz robił to też bym robił klejonkę.