Jump to content

Start akwarium, a podmiany wody

ciechan_84

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Ciesze się, że dołączyłem do grona osób tworzących to forum. Mam nadzieję, że dzięki Waszej pomocy stworzę dobre warunki do moich przyszłych mieszkańców:-) Ale przejdę do rzeczy.

Akwarium świeżo zalane (dokładnie tydzień temu). Moje pytanie brzmi czy powinienem już robić pierwszą podmianę? Przejrzałem wiele wątków w tej kwestii ale nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jakie jest Wasze zdanie?

Testy wody wykonane dzisiaj:

JBL - kropelkowe

NO3 - 10mg/l

NO2 - 0 mg/l

GH - 12

KH - 8

ph 7,6

I jeszcze jedno martwi mnie trochę dość niskie pH. W związku z tym czy na tym etapie powinienem je podwyższyć np. dodając sodę oczyszczoną?

Dziękuję bardzo za pomoc

Pozdrawiam

Witaj,

Jednoznaczną odpowiedzią jest NIE.

Dopóki nie zamknie Ci się cykl azotowy i nie ma jakiś dziwnych sytuacji to podmian nie robimy.

Sodę możesz dodać teraz póki nie ma ryb - po co je później stresować.

Sodę dodaj teraz jak pisze kunta , ale nie syp bez umiaru. Na twoje 112l i przy takiej twardości dodaj trzy łyżeczki od herbaty, odczekaj dzień i zmierz pH. Pamiętaj żeby sodę najpierw rozpuścić w wodzie, a dopiero taki roztwór lać do baniaka.

Jest niby okej, tyle że gdy przeczytasz składniki to (pomijając marketing) tylko bufor oparty na NaHCO3/Na2CO3

Masz pH ok 7.6 (co jeszcze nie jest tragedią) dosypanie sodki oczyszczonej (czyli jednego ze składników tego buforu) załatwi sprawę. Wydasz 2zł, nie prawie 100zl z przesyłką.

Na forum jest wątek o poprawianiu pH sodą.

Zdecydowanie wybrałbym sposób z dodaniem sody oczyszczonej, sam tak zrobiłem wczoraj, dziś postaram się zrobić testy na pH i zobaczymy jak to będzie wyglądało. Pomijając już aspekt finansowy lepiej unikać wszelkiej chemii.

Wszystko zależy od tego jaką wodę będziesz dolewał (pH)

Np. u mnie jest spoko bo w kranie mam coś koło 7,8 - 8 więc jest nieźle.

Co do dodawania sody to tylko przypomnę że jeżeli sodę dodajemy do zarybionego zbiornika to robimy to TYLKO I WYŁĄCZNIE razem z podmianą wody.