Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki. Bardzo dobrze mi to przedstawiłeś.

Nie kupowałem więcej, ponieważ bardziej celuję w nieuniknione rozmnożenie i wtedy kilku młodych nie pozwolę im zjeść, co uzupełni skład.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Przyznam szczerzę, że bardzo się napaliłem na biotop Malawi. Do tej pory mam jakieś doświadczenie z Holendrami Hight  i Low tech, ale musiałem zlikwidować akwarium w związku z przeprowadzką do nowego domu, który specjalnie projektowałem tak, żeby było miejsce na baniak o długości 150cm. Póki co stawiam na non-mbuma ale jestem w trakcie przyswajania wiedzy, której trzeba ogarnąć sporo, żeby nie spaprać :) Książka Pielęgnice Jezior Tanganika i Malawi już zamówiona :) Odezwę się za jakiś czas, żeby nie zadawać głupich pytań :)

• Lubię to 3
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy w akwarium 150 cm sprawdzi się taka obsada?

Otopharynx tertastigma 2+4

Sciaenochromis frei 1+3

Labidochromis caeruleus 1+2

W sumie byłoby 6 kolorowych ryb na całe akwarium, nie wiem czy to nie za mało.

Opublikowano (edytowane)

O. tetrastigma, S. fryeri i L. caeruleus w ilościach które podałeś to fajnie zestawiona obsada.

Ryba wszędobylska + dość uniwersalny "adoptowany" kieszonkowy drapieżnik + skalniak. Kolorystycznie i żywieniowo też pasuje.

Jeśli się zastanawiasz czy nie za mało ryb, to przecież jak będą małe to będzie ich więcej by dobrać układy, a jak urosną to zabaczysz że jest OK.

W przeciwieństwie do części Forumowiczów, uważam że wielkość wpuszczanych ryb ma znaczenie. Największe wpuściłbym Otopharynxy.

S.fryeri koniecznie normalne, nie icebergi czy inne wynalazki, które w znacznym stopniu skundliły gatunek, obniżając (moim zdaniem) statystyczną jakość ryb dostępnych w obrocie.

Powodzenia :smile:

Edytowane przez tom77
  • Lubię to 2
Opublikowano

Dziękuję za opinie, początkowo miały być Mdoki white lips zamiast O.tetrastigma (byłoby bardziej kolorowo), ale trochę się wystraszyłem opiniami paru osób na tym forum, że z tą łagodnościa Mdoki różnie bywa. O.tetrastigma są ponoć łagodne a samce przepiękne :)

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Hej. Odkopię trochę wątek. Jaki że posiadam akwarium o wymiarach 140x60x50 chciałbym się zorientować czy z powyższych propozycji mogę wsadzić coś do niego? Jeśli nie to trudno jeśli tak to proszę podać przykłady. 

Edytowane przez Bezprym
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Bezprym napisał:

Hej. Odkopię trochę wątek. Jaki że posiadam akwarium o wymiarach 140x60x50 chciałbym się zorientować czy z powyższych propozycji mogę wsadzić coś do niego? Jeśli nie to trudno jeśli tak to proszę podać przykłady. 

Nie wiem czy powinienem się wypowiadać, bo nie bardzo się znam na obsadach:P Myślę Sławku, że w swoim zbiorniku (powierzchnię dna masz tylko o 20cm krótszą od mojego) mógłbyś spokojnie trzymać jakieś Aulonocary plus ewentualnie coś z mniejszej non-mbuny, na przykład Protomelas Johnstoni solo, piękna rybka z pięknymi samicami i nie rośnie duża.

Edytowane przez Bartek_De
Opublikowano
2 godziny temu, Bezprym napisał:

Czyżby Sławku znudziła już Ci się mbuna...? Nic o tym nie wspomniałeś podczas spotkania u Jarasa, tym bardziej że razem jechaliśmy pociągiem w obie strony... 🤔

Opublikowano (edytowane)

Tak właśnie zastanawiam się nad non mbuną, oczywiście jak litraż pozwoli, ale to jeszcze nic pewnego.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Bartek_De napisał:

Nie wiem czy powinienem się wypowiadać, bo nie bardzo się znam na obsadach:P Myślę Sławku, że w swoim zbiorniku (powierzchnię dna masz tylko o 20cm krótszą od mojego) mógłbyś spokojnie trzymać jakieś Aulonocary plus ewentualnie coś z mniejszej non-mbuny, na przykład Protomelas Johnstoni solo, piękna rybka z pięknymi samicami i nie rośnie duża.

Protek by mi pasował, też mi się podoba. Aulonki już mniej, jeszcze gdyby  do tego można było dodać białoustne mdoki byłoby super. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.