Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Borykam się właśnie z decyzją co do obsady do 450l akwarium o wymiarach 150x50x60 i czytając ten wątek wymyśliłem taką oto obsadę
Lethrinops sp.”red cap” (grzebacz, mięsożerny, 11cm) – 2/3+5
Copadichromis azureus (toniowiec , mięsożerny, 16cm) – 1+3
Protomelas sp.”steveni taiwan” (skalniako-toniowiec , wszystkożerny,16cm) – 1+4
Napiszcie proszę czy to będzie jakoś ze sobą współżyło i czy wydolę z karmieniem wszystkożernego Protomelasa przy pozostałych mięsożercach. Będę wdzięczny za podpowiedzi

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Głównym problemem tego zestawienia jest duża agresja i terytorializm Protomelasa. Jest za ostry dla Lethrinopsa. Mógłbyś spróbować z yellowem, chociaż z nimi też różnie bywa.

Opublikowano

To może zrezygnować z Protomelasa i pozostać dwugatunkowo. Dołożył bym wtedy Lathrinopsów np. 3+7 bo nie sądzę, że dam radę w takim akwarium utrzymać 2 samce Copadichromisa

Opublikowano

Jak najbardziej tak możesz zrobić. Sam mam dwa gatunki u siebie. Co do Copadichromisa, to wyjdzie w praniu. Jeśli będzie za ostro, to zostawisz jednego samca, ale możliwe, że nie będzie źle.

Opublikowano

Samce piękne ale przybyło by średnioładnych samic, chyba że może być w układzie 1+1 i o ile się nie mylę to zagęściło by się przy dnie.

Opublikowano

Protomelas też nie ma za ładnych samic. Blue otter jest wyjadaczem, więc nie jest w tej samej grupie co Lethrinops, czy Aulonokara. Z uwagi na to, że nie będzie typowego grzebacza (Taeniolethrinops), blue otter nie będzie przebywał przy samym dnie.

Opublikowano

Myślę, że mógłbyś w układzie 2+3. To jest bardzo spokojny gatunek, więc układ z dwoma samcami może być realny. Do tego, tak jak napisałeś, Lethrinops 2+3 i Copadichromis 1+3.

Opublikowano

Tak zrobię jak piszesz. Dzięki wielkie za pomoc. Nie ma jak rada kogoś z doświadczeniem, a ja się motam już kilka dni z tą obsadą. Dzięki Pozner niech Ci Bozia w narybku wynagrodzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.