Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w nowej gal. nie ma tego zdjecia a w starej kiedy probowalem szukac to okazalo sie ze przycisk "moje zdjecia" ...nie dziala...:(

Opublikowano

Zdjęcie nie jest identyczne, ale bliźniaczo podobne. Ja w galerii klikam "szukaj", wpisuję "otopharynx" - zdjęcie jest ostatnie na liście (zamieszczone przez jjacka :) 2001-08-30)

http://www.ciklid.org/artregister/artreg_visa_art.php?ID=2406

A ten akcent czerwony, to chyba już znasz?:D

--

Nie zapominajmy, że część naszych stadnych rybek "A" również ma sporo czerwieni i żółci, niejako "przy okazji".

Pozwoliłem sobie wkleić miniaturki z linkami, zdjęć z naszej galerii, autorstwa jjacka (dwa pierwsze) i Harisimi. Czyż nie są piękne nasze rybki A1, A3 i A4:

1_IMG_0406.JPG

1_IMG_0409.JPG

1_Copadi_Marsa.jpg

--

Reasumując :

1/ Upewniliśmy się, że:

- dla wszystkich naszych rybek wymiary naszego akwarium (150 lub 160cm) są wystarczające

- wśród rybek „A”, użytkownik listy będzie mógł wybrać podobający się mu gatunek, mający tendencję do zachowań stadnych, u którego wielosamcowość nie będzie problemem

- wśród rybek „B”, użytkownik listy będzie w stanie wybrać swojego „cudownego” samca

- wśród rybek „C”, użytkownik listy znajdzie odpowiedający mu akcent kolorystyczny żółty, czerwony lub pomarańczowy

- mając wypisane obok nazw rybek - dietę i strefę zbiornika - użytkownik listy będzie mógł sensownie wybrać obsadę A+B+C

- kierując się dodatkowymi uwagami (nr 1 i 3), w niektórych przypadkach użytkownik ograniczy się do akwarium dwugatunkowego

2/ Czego potrzebujemy :

- upewnienia się, że przy wyborze na ryby „A” małych lethrinopsów (red cap lub marginatus), nie będą one męczone przez żadną z ryb „B”. Do tego najlepsze byłyby relacje, podobne do Krzyśka S, który trzymał u siebie lethrinops marginatus z copadichromis azureus (lub choćby opisy zachowań ryb „B”, w stosunku do słabszych od siebie ryb non-mbuna).

Przypomnę jeszcze, jakie (w tym momencie) mamy ryby „B”:

1/ sciaenochromis fryeri (16cm) – 1+3/5

2/ protomelas sp.”steveni taiwan” (16cm) – 1+4

3/ copadichromis azureus (16cm) – 1+3

4/ protomelas fenestratus (15cm) – 1+4

5/ otopharynx lithobates Zimbabwe rock (16cm) – 1+3

6/ copadichromis trewavasae Lupingu (11cm) – 1+?

7/ copadichromis sp.”Virginalis gold” (12cm) – 1+?

8/ placidochromis sp.phenochilus Tanzania (17cm?) – ?

PS. dla zagubionych – aktualna wersja listy znajduje się na trzeciej stronie wątku (bliżej końca)

--

Wygląda na to, że obecni lub byli posiadacze niedużych non-mbuna (nie licząc jjacka, Harisimi i Krzyśka S), nie przebudzili się jeszcze ze snu zimowego:) . Wydajcie chociaż po małym, nieśmiałym pomruku:D .

Opublikowano

Mam wrażenie, że pobiłem już rekord forum w liczbie łączonych postów. Wyśrubowałem go na razie do 5 sztuk:D!! - a jednak się nie połączyły:( . Ale do rzeczy.

By nasz algorytm wyboru obsad spełnił swój cel (popularyzacja non-mbuny), poza spełnieniem naszych założeń, musi mieć podstawę w postaci możliwie najatrakcyjniejszych rybek. W tym celu dokonałem „przeszpiegów” w wątku „Najpiękniejsze gatunki non-Mbuna”.

Efekt:

- wypadnięcie z listy (chyba, że ktoś jeszcze wstawi się za biedakami): wśród rybek „A” - placidochromis elektra, wśród rybek „B” - protomelas fenestratus, wśród rybek „C” - mylochromis subocularis - p.elektra i m.subocularis skreślone

- wśród rybek „A” - spadek o kilka pozycji lethrinops sp.”nyassae”, awans placidochromis phenochilus Mdoka white lips

- wśród rybek „B” - spadek o kilka pozycji copadichromis azureus

- wśród rybek „C” – zaproponowany ostatnio w naszym wątku przez jjacka, otopharynx orange black dorsal (akcent pomarańczowo-czarny) wskoczył od razu na drugie miejsce, awansował też otopharynx lithobates Zimbawe rock (akcent żółto-niebieski)

Z innych nowości - rozbudowane zostały uwagi nr 1 i nr 2 poniżej listy.

I znowu przyszła pora na uaktualnienie listy

Króciutko dla przypomnienia o co nam chodzi:

Celujemy w obsadę (gatunki A+B+C lub A+B lub A+C) o jak najmniejszej liczbie brzydkich samic.

Gatunek A – stadny, nieagresywny, wielosamcowy, w jak największej sensownej liczbie

Gatunek B – z superładnym jednym samcem i minimalną liczbą samic, nie przeszkadzający rybom "A"

Gatunek C – drobny akcent kolorystyczny (żółty, czerwony lub pomarańczowy) nie przeszkadzający rybom „A”

Przydatne skróty myślowe Harisimi: grzebacz (w piasku), toniowiec, skalniak – ułatwi to użytkownikowi trafne zestawienie obsady.

Stan naszej listy na dzień 7 maja (w nawiasie rejon akwarium, dieta i maksymalny rozmiar wg BTN (z niewielkimi wyjątkami)) – po myślniku aktualny status danej ryby

Ryba A:

1/ lethrinops sp.”red cap” (grzebacz, mięsożerny, 11cm) – 2/3+5 („przetrenowany” przez jjacka)

2/ lethrinops marginatus (grzebacz, mięsożerny, 11cm) – 2/3+5 („przetrenowany” przez Krzyśka S z copadichromis azureus)

3/ placidochromis phenochilus Mdoka white lips (toniowiec, mięsożerny, 17cm) – 2+3 , (śledzony w internecie przez toma77)

4/ copadichromis borleyi „Mbenji” (toniowiec, mięsożerny- plankton, 17cm) – 2+4/5 (rekomendacja harisimi)

5/ aulonocara jacobfreibergi Otter Point (grzebacz, mięsożerny, 14cm) – 3+5 (rekomendacja danielja)

6/ lethrinops sp.”nyassae” (grzebacz, mięsożerny, 14cm) – 2+5 (rekomendacja jjacka)

7/, … ???

Ryba B:

1/ sciaenochromis fryeri (skalniako-toniowiec, mięsożerny- rybki, 16cm) - 1+3/5 - (mądrość zbiorowa wątku monograficznego w dziale „chów pyszczaków”) dodatkowo tępiciel narybku

2/ protomelas sp.”steveni taiwan” (skalniako-toniowiec ?, wszystkożerny,16cm) – 1+4 - (mądrość zbiorowa wątku monograficznego w dziale „chów pyszczaków”)

3/ otopharynx lithobates Zimbawe Rock (toniowiec blisko podłoża, mięsożerny, odchody ryb, 16cm) – 1+3 - (rekomendacja harisimi i danielja), jest również rybą „C”

4/ copadichromis trewavasae Lupingu (toniowiec , mięsożerny - plankton, 11cm) – 1+2 (rekomendacja jjacka jako potencjalnie dobre towarzystwo dla lethrinopsów)

5/ copadichromis sp.”Virginalis gold” (toniowiec, mięsożerny - plankton, 12cm) – 1+2 (rekomendacja jjacka jako potencjalnie dobre towarzystwo dla lethrinopsów)

6/ copadichromis azureus (toniowiec ?, mięsożerny, 16cm) – 1+3 („przetrenowany” przez Krzyśka S z lethrinops marginatus)

7/ aulonocara kandeense (grzebacz, mięsożerny, 14cm) - 1+2 (rekomendacja w artykule Mateusza T w NA jako dobre towarzystwo dla lethrinops red-cap)

8/ protomelas fenestratus (skalniak, wszystkożerny - bezkręgowce, 15cm) – 1+4 (rekomendacja harisimi), dodatkowo niezbyt brzydkie samice

9/ placidochromis sp.phenochilus Tanzania (grzebacz, wszystkożerny – resztki, 17cm?) – ? (rekomendacja Harisimi), dobrze byłoby się upewnić co do rozmiaru, bo polecanie do naszego akwarium, rybki o wielkości ponad 20cm byłoby nieporozumieniem

10/,…???

Ryba C:

1/ labidochromis caeruleus (skalniak, mięsożerny - bezkręgowce, 10cm) – 1+3 - (rekomendacja harisimi) – jedyny wyjątek od „non-mbunowości" "akcent żółty"

2/ otopharynx orange black dorsal (toniowiec blisko podłoża?, mięsożerny?, 16cm?) - 1+3 - (zgłoszony przez jjacka) "akcent pomarańczowo-czarny"

3/ otopharynx lithobates Zimbawe Rock (toniowiec blisko podłoża, mięsożerny, odchody ryb, 16cm) - 1+3 - (rekomendacja danielja) "akcent żółto-niebieski", jest również rybą „B”

4/ aulonocara sp.stuartgranti maleri „Maleri” (grzebacz, mięsożerny, 13cm) – 1+3 (rekomendacja harisimi i danielja) "akcent żółty"

5/ protomelas teaniolatus Boadzulu "Red" (toniowiec, wszystkożerny - peryfiton, plankton, 19cm) - 1+4 (rekomendacja Harisimi) "akcent czerwono-niebieski"

6/ aulonocara baenschi (grzebacz, mięsożerny, 12cm) – (rekomendacja Krzyśka S) "akcent żółty"

7/,… ???

Ważne uwagi:

1/ lethrinopsy (ryby A1,A2 i A6) tylko dwugatunkowo z rybą „B”, łączenie z B1, B2 i B3 obarczone pewnym ryzykiem (nie zweryfikowane)

2/ uwaga o „delikatności” lethrinopsów: ryby bardzo łagodne, przy agresywnym towarzystwie prawie bezbronne, delikatne (dbać o parametry wody) i wymagające pokarmowo (w tym, nie przekarmiać) – spełnienie tych warunków odwzajemniają pięknym wyglądem i pogodnym usposobieniem – ryba dla ambitnych

3/ ryby "C" większe niż 14cm (C2, C3 i C5) tylko dwugatunkowo z rybą "A" inną niż lethrinops

Podane przez użytkowników, którzy mieli kontakt z non-mbuna, konkretne propozycje obsad:

1/ A2 + B6 + C6 – Krzyśka S

2/ A4 + B8 + C4 – harisimi z obsadą mięsną (toniowiec + skalniak + grzebacz)

3/ placidochromis elektra + B3 + C5 – harisimi z obsadą wszystkożerną (grzebacz + toniowiec blisko dna + skalniak)

4/ protomelas sp.spilonotus Tanzania + placidochromis sp.phenochilus Tanzania + C1 – harisimi z obsadą non-mbuna + yellow (toniowiec + grzebacz + skalniak)

5/ A1 + copadichromis sp. „fire-crest mloto” – planowana przez jjacka z drugą rybą raczej niedostępną

6/ A1 + B4 – jjacka

7/ A1 + B5 – jjacka

8/ A5 + aulonocara stuartgranti Cobwe + C4 – danielja (w naszej obsadzie unikamy aulonocar jako ryb „B” jako z wielu względów niewskazanego towarzystwa dla lethrinopsów)

Autorzy listy: Harisimi, jjacek, Krzysiek S i tom77

Nadal potrzebujemy:

- upewnienia się, że przy wyborze na ryby „A” małych lethrinopsów (red cap lub marginatus), nie będą one męczone przez żadną z ryb „B”. Do tego najlepsze byłyby relacje, podobne do Krzyśka S, który trzymał u siebie lethrinops marginatus z copadichromis azureus (lub choćby opisy zachowań ryb „B” w stosunku do słabszych ryb non-mbuna).

- informacji o wielkości placidochromis sp.phenochilus Tanzania

- przydałaby się wszystkożerna rybka "A"

- innych uwag o zawartości listy i weryfikacji jej zawartości

PS1. Korekty listy z 11 i 12 maja - kolor zielony

Opublikowano

Już po kilku dniach członkostwa w KM, odczułem pierwszą konkretną korzyść. Znalazłem w serwisie artykuł Mateusza Topolanka (Mateusza T) „Lethrinops sp. Red cap – pyszczak z czapką” opublikowany w numerze wrześniowym „Naszego Akwarium” z 2008 roku. Swoją drogą, nie wiem jak go przeoczyłem, skoro mam około stu papierowych numerów NA i MA, a wcześniej artykuły w serwisie były dostępne dla „nie klubowiczów”. Myślę, że zacytowanie jednego zdania o red-cap nie będzie wielkim grzechem: „Dobrym pomysłem jest łączenie ich z piaskowymi Aulonocara, jak np. Chitande czy Kandeense.” Ponieważ aulonocara kandeense, mimo że mało popularna, jest zarówno ładna (dorobiła się nawet nazwy handlowej „blue orchid”), jak i dostępna (sprawdziłem w ofercie naszych sklepów internetowych) wprowadzę ją do naszej listy jako następną rybkę „B” (zrobię to tradycyjnie innym kolorkiem pod koniec weekendu, być może razem z innymi uwagami, które mogą pojawić się w międzyczasie)

PS. Myślę, że jak nasza lista znajdzie się w serwisie, w rozbudowanej wersji i ze zdjęciami - to będzie fajna sprawa :D

W serwisie KM znalazłem kolejne przydatne informacje - w artykule Mariusza Suwalskiego „Pank z Malawi. Copadichromis sp. „virginalis gold” opublikowanym w „Naszym Akwarium” w styczniu 2009 roku:

„Jest rybą stosunkowo łagodną, zarówno we własnej grupie, jak i wobec innych gatunków. (…) Jest to pyszczak przebywający praktycznie na terenie całego akwarium. (…) Liczbę samic w haremie uzależniłbym od pozostałej obsady, tzn. jeśli nasze akwarium jest z obsadą wielogatunkową, zasiedloną przez inne gatunki, można liczbę samic przypadającą na jednego samca z powodzeniem zredukować do dwóch.”

Czyli mamy dodatkowe potwierdzenie spełnienia naszych wymagań stawianych rybie „B” oraz minimalną liczbę samic – w miejsce „?” wstawiam „2”

Wykreślam z listy (bo nikt się za nimi nie wstawił): placidochromis elektra i mylochromis subocularis.

Korekty wynikające z tego postu - naniosłem na liście kolorem zielonym.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W imieniu Harisimi, jjacka, Krzyśka S i swoim (tom77)

zapraszam do lektury naszego Artykułu "Wybór obsady non-mbuna do akwarium 150 lub 160cm"

Został on umieszczony w pierwszym poście tego wątku i będzie merytorycznie zasilany "wątkiem właściwym" i aktualizowany "dożywotnio".

Niewykluczone, a raczej pewne, że przeoczyliśmy jakieś ciekawe rybki, spełniające nasze założenia. Brakuje niektórych zdjęć. Można udoskonalić opisy rybek i konkretnych obsad o doświadczenia innych. Możemy też weryfikować informacje zawarte w artykule. Itd - gdzie nas poniesie akwarystyczna wyobraźnia:-D

Opublikowano

Wspaniała lektura, dziękuje za bardzo pouczający temat.

Zainteresowała mnie obsada:

8/ A5 + Aulonocara stuartgranti Cobwe + C4 – obsada zaproponowana przez danielja

Czy taka obsada jest rzeczywiście możliwa?

Kilka lat temu chciałem zakupić u znanego hodowcy 2 rodzaje Aulonocara i mi to odradził mówiąc że ten gatunek lubi się krzyżować i dlatego zrezygnowałem.

Proszę o opinie osób które trzymają Aulonocara razem kilka rodzajów. Mam pusty jeden baniak 450 l i chętnie bym go uruchomił właśnie w tej propozycji nr 8 ale muszę mieć pewność że nie będzie bękartów.

Opublikowano
Wspaniała lektura, dziękuje za bardzo pouczający temat.

Zainteresowała mnie obsada:

8/ A5 + Aulonocara stuartgranti Cobwe + C4 – obsada zaproponowana przez danielja

Czy taka obsada jest rzeczywiście możliwa?

Kilka lat temu chciałem zakupić u znanego hodowcy 2 rodzaje Aulonocara i mi to odradził mówiąc że ten gatunek lubi się krzyżować i dlatego zrezygnowałem.

Proszę o opinie osób które trzymają Aulonocara razem kilka rodzajów. Mam pusty jeden baniak 450 l i chętnie bym go uruchomił właśnie w tej propozycji nr 8 ale muszę mieć pewność że nie będzie bękartów.

Jezeli chodzi o aulony to sa podzielone na 4 glowne grupy i ryb z jedej grupy nie nalezy hodowac razem, gdyz jest najwieksze prawdopodobienstwo "krzyzowek"

Tutaj jest dokladny podzial i jakie gatunki naleza do ktorej grupy.

Trzymajac sie tego w/w obsada moze byc problematyczna, poniewaz sa tam dwie ryby z gatunku Stuartgranti.

Opublikowano
Jezeli chodzi o aulony to sa podzielone na 4 glowne grupy i ryb z jedej grupy nie nalezy hodowac razem, gdyz jest najwieksze prawdopodobienstwo "krzyzowek"

Tutaj jest dokladny podzial i jakie gatunki naleza do ktorej grupy.

Trzymajac sie tego w/w obsada moze byc problematyczna, poniewaz sa tam dwie ryby z gatunku Stuartgranti.

Jeszcze jedna kwestia czy rzeczywiście samiczki są wiekszości szare i trudno je odróżnić ??

Taką kwestię podał mi ten hodowca o którym wcześniej wspominałem

Opublikowano
Podane przez użytkowników, którzy mieli kontakt z non-mbuna, konkretne propozycje obsad (pojawiły się w naszym wątku), nie wszystkie ryby spełniają komplet naszych założeń (i są wpisane na listę) choć obsady same w sobie są bardzo atrakcyjne :

Z wymienionych w spisie obsad tylko nr. 1, 2, 6 i 7 spełniają nasze warunki

"8/ A5 + Aulonocara stuartgranti Cobwe + C4 – obsada zaproponowana przez danielja"

Ta obsada nie spełnia naszych warunków :

- minimalizacji liczby nieatrakcyjnych samic [maksymalnie 5 bardzo ładnych ryb ( 3 samce A5 i po jednym obu pozostałych aulonocar), reszta to niezbyt ładne samice)]

- wszystkie ryby mają podobne zachowania (w obrębie aulonocar i lethrinopsów) i przebywają w jednym rejonie akwarium (blisko dna); w celu, by użytkownik listy unikał takiej sytuacji, przy każdej rybce umieściliśmy mikro opis (grzebacz, toniowiec, skalniak)

regann -

Jeżeli podobają Ci się aulonocary, i chcesz zostawić dwa ich gatunki to moim zdaniem trzecia ryba musi być toniowa z ładnymi samicami, czyli na przykład A3. Jeśli chcesz uniknąć krzyżówek (o których napisał brazylia), to B7 zamiast A. stuartgranti Cobwe. Dałbym więc zestaw (toniowiec + 2 grzebacze)(stosunek liczby ryb ślicznych do niezbyt ładnych - 7:5) :

A3 (Placidochromis phenochilus Mdoka white lips) 2+3

B7 (Aulonocara kandeense) 1+2

C4 (Aulonocara sp.stuartgranti maleri „Maleri”) 1+3

Jeżeli nie chcesz żegnać się z Aulonocara jacobfreibergi Otter Point, to z dwóch pozostałych aulonocar pozbyłbym się C4 i potraktował „yellow” jako „dostarczyciela” ładnych samic. Czyli zestaw (2 grzebacze + skalniak)(stosunek liczby ryb ślicznych do niezbyt ładnych - 8:7) :

A5 (Aulonocara jacobfreibergi Otter Point) 3+5

Aulonocara stuartgranti Cobwe 1+2

C1 (Labidochromis caeruleus) 1+3

Pierwszy wariant z rybą toniową moim zdaniem lepszy niż ze "skalniakiem" - więcej się będzie działo w górnej połowie akwarium.

PS. A5 (Aulonocara jacobfreibergi Otter Point) jako jedyna ze wszystkich rybek “A” ma samice, które trudno nazwać „co najmniej średnioładnymi” – a to jest warunek figurowania na naszej liście rybek „A”. Nie wiem, czy nie będziemy musieli skreślić jej z listy. A może powinna „wskoczyć” na miejsce C6 zamiast Aulonocary baenschi, która w zasadzie jest „mniej atrakcyjnym wariantem” C4 (Aulonocary sp.stuartgranti maleri „Maleri”)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Możem ale nie musi. @Pikczer widzisz tu blat?
    • No. Po wspólnych ustaleniach z rodziną doszliśmy do porozumienia - akwarium będzie stało w salonie, i najprawdopodobniej wymiarowo będzie wyglądało następująco: 200 cm długości, 80 szerokości i 60 wysokości. Czeka mnie pewnie sporo czytania żeby jakoś w miarę dobrze zgrać obsadę, z tatą zastanawiamy się generalnie nad mbuną (najbardziej podobają nam się rumowiska skalne/generalnie miejsca gdzie jest dużo skały) tata ma już z nią doświadczenia sporo, w przeciwieństwie do mnie, ale na pewno jeszcze zdążę się wiele dowiedzieć bo jeszcze jestem całkiem młody :). Także tak, dzięki za nakierowanie generalnie bo na pewno wyjdzie to dla pyszczaków na duży plus, a takie akwarium jak już zostało tutaj słusznie zauważone będzie piękną ozdobą salonu.
    • Jasne, macie racje, myślałem sobie nad tym i rzeczywiście nie ma co się z tym wszystkim spieszyć, finalnie akwarium najprawdopodobniej będzie w salonie bo u mnie w pokoju miejsca jest trochę, ale nie na tyle żeby móc postawić bardzo duże akwarium. Bardzo wam dziękuję za porady, bo uświadomiliście mi parę rzeczy . Tapatalkowane.
    • Koledzy podpowiadają Ci o maksymalizacji akwarium, uwierz mi, że mam akwarium 300 cm i do dzisiaj żałuję, że nie zrobiłem większego, bo mam miejsce. Gdyby go nie było i wcisnął bym na styk, nawet gdyby było to 200 cm to nie miał bym do siebie pretensji. Co do stelaża, blatu i innych ważnych rzeczy. Jeżeli ma to być w salonie, musi być to estetyczne i współgrać z całością. U mnie 3 tony stoi na meblu. Oczywiście mebel nie jest z IKEI ani z żadnej sieciówki, zrobiłem go pod zamówienie, a stolarz wiedział co robi. Pieniądze też są bardzo ważne, ale robienie czegoś , a potem poprawianie, bo coś się nie podoba, kosztuje dużo więcej. Ja swoje akwarium stawiałem 2 lata, zbieranie funduszy, czekanie na to co chcę. Dziś uważam, że warto, dozbierać kasę, przemyśleć wszystkie aspekty akwarystyczne, takie jak wielkość akwarium, sposób filtracji, podmiany wody itp. A moje o 60 cm za małe akwarium wygląda na szybko, tak.
    • Skoro to nie jest na 10cm gruby blat z prawdziwego orzecha włoskiego albo dębu to czy musisz koniecznie od niego zaczynać? Wyobraź sobie, że nie masz tego blatu i wtedy spróbuj obrać plan i wylicz to co chcesz. Ja wiem że ten blat też kosztuje ale przy takiej inwestycji nie ma sensu, aby się wszystko kręciło dookoła tego blatu, to nie Słońce.  Stelaż i akwarium najważniejsze elementy. Zobacz na ile wystarcza fundusze i to kalkuluj.  No i najważniejsze, odpowiedz sobie na pytanie: czy podoba mi się ten blat? Uwierz mi, że nawet jeśli nie jesteś pedantem to ten widoczny pod akwarium blat może szczypać w oczy, zawsze, każdego dnia.  Umiesz spawać? A Twój Tata umie? Idealny moment aby wspólnie zrobić stelaż pod akwarium. Jeśli masz taką możliwość to ją wykorzystaj.  Pamiętaj, że zarówno ja jak i większość tutaj ludzi absolutnie się nie mądrzy tylko są to zazwyczaj przytaczane własne doświadczenia i niekiedy wpadki.  Dobra, czas na kawę
    • Mogłem z tą grubością polecieć za mocno, za co przepraszam. Sprawdziłem przed chwilą i wyszło że ma 4 cm grubości, no miary w oczach to ja nie mam ;/. I tak, jest z płyty wiórowej.
    • Coo -Blat 10cm grubości? Jeszcze takiego nie widziałem z płyty drewnianej - wiórowej? Czy coś źle zrozumiałem?
    • Jak masz blat dwa metry to nie bierz akwarium 120cm. Miałem mniejsze i też takie 120 no i sobie były. Niby ładne. A teraz mam nieco większe 180cm i spod 50cm i przód 60cm. Mimo że skromne to na żywo robi na wszystkich wrażenie, bo jest "wielkie". Może nie gigant ale je widać w salonie.  Pomyśl nad stalowym stelażem. Ja chciałem nauczyć się spawać, bo taki miałem kaprys. Kupiłem więc materiały i chińską dobrą, wygodną spawarkę. Fajna zabawa a wyszło wszystko jakieś 70% tego co bym zapłacił za gotowca. Mocna, stabilna konstrukcja, która rozkłada ciężar i już. Przez 2lata ze sklejki miałem obudowę bo brakowało lasy ale i tak było estetycznie. Teraz mam obudowany spod pod wzór mebli. Nie wszystko na raz. Ale posłuchaj wszystkich powyżej i nie bierz akwarium 120cm, bo to na gupiki się nadaje tylko.  A jak sobie wstawisz takie 180 czy 200cm (albo większe ) to zapewniam Cię, że każdy (i Ty też) chociaż w myślach zawsze na widok tego akwarium będzie mówił : ale ku... fajne wielkie akwarium:)  A jak wstawisz 120cm to będą ( i Ty też) mówić: o jest akwarium, z rybkami, woda nawet chlupie sobie, no fajne...
    • Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.