Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w nowej gal. nie ma tego zdjecia a w starej kiedy probowalem szukac to okazalo sie ze przycisk "moje zdjecia" ...nie dziala...:(

Opublikowano

Zdjęcie nie jest identyczne, ale bliźniaczo podobne. Ja w galerii klikam "szukaj", wpisuję "otopharynx" - zdjęcie jest ostatnie na liście (zamieszczone przez jjacka :) 2001-08-30)

http://www.ciklid.org/artregister/artreg_visa_art.php?ID=2406

A ten akcent czerwony, to chyba już znasz?:D

--

Nie zapominajmy, że część naszych stadnych rybek "A" również ma sporo czerwieni i żółci, niejako "przy okazji".

Pozwoliłem sobie wkleić miniaturki z linkami, zdjęć z naszej galerii, autorstwa jjacka (dwa pierwsze) i Harisimi. Czyż nie są piękne nasze rybki A1, A3 i A4:

1_IMG_0406.JPG

1_IMG_0409.JPG

1_Copadi_Marsa.jpg

--

Reasumując :

1/ Upewniliśmy się, że:

- dla wszystkich naszych rybek wymiary naszego akwarium (150 lub 160cm) są wystarczające

- wśród rybek „A”, użytkownik listy będzie mógł wybrać podobający się mu gatunek, mający tendencję do zachowań stadnych, u którego wielosamcowość nie będzie problemem

- wśród rybek „B”, użytkownik listy będzie w stanie wybrać swojego „cudownego” samca

- wśród rybek „C”, użytkownik listy znajdzie odpowiedający mu akcent kolorystyczny żółty, czerwony lub pomarańczowy

- mając wypisane obok nazw rybek - dietę i strefę zbiornika - użytkownik listy będzie mógł sensownie wybrać obsadę A+B+C

- kierując się dodatkowymi uwagami (nr 1 i 3), w niektórych przypadkach użytkownik ograniczy się do akwarium dwugatunkowego

2/ Czego potrzebujemy :

- upewnienia się, że przy wyborze na ryby „A” małych lethrinopsów (red cap lub marginatus), nie będą one męczone przez żadną z ryb „B”. Do tego najlepsze byłyby relacje, podobne do Krzyśka S, który trzymał u siebie lethrinops marginatus z copadichromis azureus (lub choćby opisy zachowań ryb „B”, w stosunku do słabszych od siebie ryb non-mbuna).

Przypomnę jeszcze, jakie (w tym momencie) mamy ryby „B”:

1/ sciaenochromis fryeri (16cm) – 1+3/5

2/ protomelas sp.”steveni taiwan” (16cm) – 1+4

3/ copadichromis azureus (16cm) – 1+3

4/ protomelas fenestratus (15cm) – 1+4

5/ otopharynx lithobates Zimbabwe rock (16cm) – 1+3

6/ copadichromis trewavasae Lupingu (11cm) – 1+?

7/ copadichromis sp.”Virginalis gold” (12cm) – 1+?

8/ placidochromis sp.phenochilus Tanzania (17cm?) – ?

PS. dla zagubionych – aktualna wersja listy znajduje się na trzeciej stronie wątku (bliżej końca)

--

Wygląda na to, że obecni lub byli posiadacze niedużych non-mbuna (nie licząc jjacka, Harisimi i Krzyśka S), nie przebudzili się jeszcze ze snu zimowego:) . Wydajcie chociaż po małym, nieśmiałym pomruku:D .

Opublikowano

Mam wrażenie, że pobiłem już rekord forum w liczbie łączonych postów. Wyśrubowałem go na razie do 5 sztuk:D!! - a jednak się nie połączyły:( . Ale do rzeczy.

By nasz algorytm wyboru obsad spełnił swój cel (popularyzacja non-mbuny), poza spełnieniem naszych założeń, musi mieć podstawę w postaci możliwie najatrakcyjniejszych rybek. W tym celu dokonałem „przeszpiegów” w wątku „Najpiękniejsze gatunki non-Mbuna”.

Efekt:

- wypadnięcie z listy (chyba, że ktoś jeszcze wstawi się za biedakami): wśród rybek „A” - placidochromis elektra, wśród rybek „B” - protomelas fenestratus, wśród rybek „C” - mylochromis subocularis - p.elektra i m.subocularis skreślone

- wśród rybek „A” - spadek o kilka pozycji lethrinops sp.”nyassae”, awans placidochromis phenochilus Mdoka white lips

- wśród rybek „B” - spadek o kilka pozycji copadichromis azureus

- wśród rybek „C” – zaproponowany ostatnio w naszym wątku przez jjacka, otopharynx orange black dorsal (akcent pomarańczowo-czarny) wskoczył od razu na drugie miejsce, awansował też otopharynx lithobates Zimbawe rock (akcent żółto-niebieski)

Z innych nowości - rozbudowane zostały uwagi nr 1 i nr 2 poniżej listy.

I znowu przyszła pora na uaktualnienie listy

Króciutko dla przypomnienia o co nam chodzi:

Celujemy w obsadę (gatunki A+B+C lub A+B lub A+C) o jak najmniejszej liczbie brzydkich samic.

Gatunek A – stadny, nieagresywny, wielosamcowy, w jak największej sensownej liczbie

Gatunek B – z superładnym jednym samcem i minimalną liczbą samic, nie przeszkadzający rybom "A"

Gatunek C – drobny akcent kolorystyczny (żółty, czerwony lub pomarańczowy) nie przeszkadzający rybom „A”

Przydatne skróty myślowe Harisimi: grzebacz (w piasku), toniowiec, skalniak – ułatwi to użytkownikowi trafne zestawienie obsady.

Stan naszej listy na dzień 7 maja (w nawiasie rejon akwarium, dieta i maksymalny rozmiar wg BTN (z niewielkimi wyjątkami)) – po myślniku aktualny status danej ryby

Ryba A:

1/ lethrinops sp.”red cap” (grzebacz, mięsożerny, 11cm) – 2/3+5 („przetrenowany” przez jjacka)

2/ lethrinops marginatus (grzebacz, mięsożerny, 11cm) – 2/3+5 („przetrenowany” przez Krzyśka S z copadichromis azureus)

3/ placidochromis phenochilus Mdoka white lips (toniowiec, mięsożerny, 17cm) – 2+3 , (śledzony w internecie przez toma77)

4/ copadichromis borleyi „Mbenji” (toniowiec, mięsożerny- plankton, 17cm) – 2+4/5 (rekomendacja harisimi)

5/ aulonocara jacobfreibergi Otter Point (grzebacz, mięsożerny, 14cm) – 3+5 (rekomendacja danielja)

6/ lethrinops sp.”nyassae” (grzebacz, mięsożerny, 14cm) – 2+5 (rekomendacja jjacka)

7/, … ???

Ryba B:

1/ sciaenochromis fryeri (skalniako-toniowiec, mięsożerny- rybki, 16cm) - 1+3/5 - (mądrość zbiorowa wątku monograficznego w dziale „chów pyszczaków”) dodatkowo tępiciel narybku

2/ protomelas sp.”steveni taiwan” (skalniako-toniowiec ?, wszystkożerny,16cm) – 1+4 - (mądrość zbiorowa wątku monograficznego w dziale „chów pyszczaków”)

3/ otopharynx lithobates Zimbawe Rock (toniowiec blisko podłoża, mięsożerny, odchody ryb, 16cm) – 1+3 - (rekomendacja harisimi i danielja), jest również rybą „C”

4/ copadichromis trewavasae Lupingu (toniowiec , mięsożerny - plankton, 11cm) – 1+2 (rekomendacja jjacka jako potencjalnie dobre towarzystwo dla lethrinopsów)

5/ copadichromis sp.”Virginalis gold” (toniowiec, mięsożerny - plankton, 12cm) – 1+2 (rekomendacja jjacka jako potencjalnie dobre towarzystwo dla lethrinopsów)

6/ copadichromis azureus (toniowiec ?, mięsożerny, 16cm) – 1+3 („przetrenowany” przez Krzyśka S z lethrinops marginatus)

7/ aulonocara kandeense (grzebacz, mięsożerny, 14cm) - 1+2 (rekomendacja w artykule Mateusza T w NA jako dobre towarzystwo dla lethrinops red-cap)

8/ protomelas fenestratus (skalniak, wszystkożerny - bezkręgowce, 15cm) – 1+4 (rekomendacja harisimi), dodatkowo niezbyt brzydkie samice

9/ placidochromis sp.phenochilus Tanzania (grzebacz, wszystkożerny – resztki, 17cm?) – ? (rekomendacja Harisimi), dobrze byłoby się upewnić co do rozmiaru, bo polecanie do naszego akwarium, rybki o wielkości ponad 20cm byłoby nieporozumieniem

10/,…???

Ryba C:

1/ labidochromis caeruleus (skalniak, mięsożerny - bezkręgowce, 10cm) – 1+3 - (rekomendacja harisimi) – jedyny wyjątek od „non-mbunowości" "akcent żółty"

2/ otopharynx orange black dorsal (toniowiec blisko podłoża?, mięsożerny?, 16cm?) - 1+3 - (zgłoszony przez jjacka) "akcent pomarańczowo-czarny"

3/ otopharynx lithobates Zimbawe Rock (toniowiec blisko podłoża, mięsożerny, odchody ryb, 16cm) - 1+3 - (rekomendacja danielja) "akcent żółto-niebieski", jest również rybą „B”

4/ aulonocara sp.stuartgranti maleri „Maleri” (grzebacz, mięsożerny, 13cm) – 1+3 (rekomendacja harisimi i danielja) "akcent żółty"

5/ protomelas teaniolatus Boadzulu "Red" (toniowiec, wszystkożerny - peryfiton, plankton, 19cm) - 1+4 (rekomendacja Harisimi) "akcent czerwono-niebieski"

6/ aulonocara baenschi (grzebacz, mięsożerny, 12cm) – (rekomendacja Krzyśka S) "akcent żółty"

7/,… ???

Ważne uwagi:

1/ lethrinopsy (ryby A1,A2 i A6) tylko dwugatunkowo z rybą „B”, łączenie z B1, B2 i B3 obarczone pewnym ryzykiem (nie zweryfikowane)

2/ uwaga o „delikatności” lethrinopsów: ryby bardzo łagodne, przy agresywnym towarzystwie prawie bezbronne, delikatne (dbać o parametry wody) i wymagające pokarmowo (w tym, nie przekarmiać) – spełnienie tych warunków odwzajemniają pięknym wyglądem i pogodnym usposobieniem – ryba dla ambitnych

3/ ryby "C" większe niż 14cm (C2, C3 i C5) tylko dwugatunkowo z rybą "A" inną niż lethrinops

Podane przez użytkowników, którzy mieli kontakt z non-mbuna, konkretne propozycje obsad:

1/ A2 + B6 + C6 – Krzyśka S

2/ A4 + B8 + C4 – harisimi z obsadą mięsną (toniowiec + skalniak + grzebacz)

3/ placidochromis elektra + B3 + C5 – harisimi z obsadą wszystkożerną (grzebacz + toniowiec blisko dna + skalniak)

4/ protomelas sp.spilonotus Tanzania + placidochromis sp.phenochilus Tanzania + C1 – harisimi z obsadą non-mbuna + yellow (toniowiec + grzebacz + skalniak)

5/ A1 + copadichromis sp. „fire-crest mloto” – planowana przez jjacka z drugą rybą raczej niedostępną

6/ A1 + B4 – jjacka

7/ A1 + B5 – jjacka

8/ A5 + aulonocara stuartgranti Cobwe + C4 – danielja (w naszej obsadzie unikamy aulonocar jako ryb „B” jako z wielu względów niewskazanego towarzystwa dla lethrinopsów)

Autorzy listy: Harisimi, jjacek, Krzysiek S i tom77

Nadal potrzebujemy:

- upewnienia się, że przy wyborze na ryby „A” małych lethrinopsów (red cap lub marginatus), nie będą one męczone przez żadną z ryb „B”. Do tego najlepsze byłyby relacje, podobne do Krzyśka S, który trzymał u siebie lethrinops marginatus z copadichromis azureus (lub choćby opisy zachowań ryb „B” w stosunku do słabszych ryb non-mbuna).

- informacji o wielkości placidochromis sp.phenochilus Tanzania

- przydałaby się wszystkożerna rybka "A"

- innych uwag o zawartości listy i weryfikacji jej zawartości

PS1. Korekty listy z 11 i 12 maja - kolor zielony

Opublikowano

Już po kilku dniach członkostwa w KM, odczułem pierwszą konkretną korzyść. Znalazłem w serwisie artykuł Mateusza Topolanka (Mateusza T) „Lethrinops sp. Red cap – pyszczak z czapką” opublikowany w numerze wrześniowym „Naszego Akwarium” z 2008 roku. Swoją drogą, nie wiem jak go przeoczyłem, skoro mam około stu papierowych numerów NA i MA, a wcześniej artykuły w serwisie były dostępne dla „nie klubowiczów”. Myślę, że zacytowanie jednego zdania o red-cap nie będzie wielkim grzechem: „Dobrym pomysłem jest łączenie ich z piaskowymi Aulonocara, jak np. Chitande czy Kandeense.” Ponieważ aulonocara kandeense, mimo że mało popularna, jest zarówno ładna (dorobiła się nawet nazwy handlowej „blue orchid”), jak i dostępna (sprawdziłem w ofercie naszych sklepów internetowych) wprowadzę ją do naszej listy jako następną rybkę „B” (zrobię to tradycyjnie innym kolorkiem pod koniec weekendu, być może razem z innymi uwagami, które mogą pojawić się w międzyczasie)

PS. Myślę, że jak nasza lista znajdzie się w serwisie, w rozbudowanej wersji i ze zdjęciami - to będzie fajna sprawa :D

W serwisie KM znalazłem kolejne przydatne informacje - w artykule Mariusza Suwalskiego „Pank z Malawi. Copadichromis sp. „virginalis gold” opublikowanym w „Naszym Akwarium” w styczniu 2009 roku:

„Jest rybą stosunkowo łagodną, zarówno we własnej grupie, jak i wobec innych gatunków. (…) Jest to pyszczak przebywający praktycznie na terenie całego akwarium. (…) Liczbę samic w haremie uzależniłbym od pozostałej obsady, tzn. jeśli nasze akwarium jest z obsadą wielogatunkową, zasiedloną przez inne gatunki, można liczbę samic przypadającą na jednego samca z powodzeniem zredukować do dwóch.”

Czyli mamy dodatkowe potwierdzenie spełnienia naszych wymagań stawianych rybie „B” oraz minimalną liczbę samic – w miejsce „?” wstawiam „2”

Wykreślam z listy (bo nikt się za nimi nie wstawił): placidochromis elektra i mylochromis subocularis.

Korekty wynikające z tego postu - naniosłem na liście kolorem zielonym.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W imieniu Harisimi, jjacka, Krzyśka S i swoim (tom77)

zapraszam do lektury naszego Artykułu "Wybór obsady non-mbuna do akwarium 150 lub 160cm"

Został on umieszczony w pierwszym poście tego wątku i będzie merytorycznie zasilany "wątkiem właściwym" i aktualizowany "dożywotnio".

Niewykluczone, a raczej pewne, że przeoczyliśmy jakieś ciekawe rybki, spełniające nasze założenia. Brakuje niektórych zdjęć. Można udoskonalić opisy rybek i konkretnych obsad o doświadczenia innych. Możemy też weryfikować informacje zawarte w artykule. Itd - gdzie nas poniesie akwarystyczna wyobraźnia:-D

Opublikowano

Wspaniała lektura, dziękuje za bardzo pouczający temat.

Zainteresowała mnie obsada:

8/ A5 + Aulonocara stuartgranti Cobwe + C4 – obsada zaproponowana przez danielja

Czy taka obsada jest rzeczywiście możliwa?

Kilka lat temu chciałem zakupić u znanego hodowcy 2 rodzaje Aulonocara i mi to odradził mówiąc że ten gatunek lubi się krzyżować i dlatego zrezygnowałem.

Proszę o opinie osób które trzymają Aulonocara razem kilka rodzajów. Mam pusty jeden baniak 450 l i chętnie bym go uruchomił właśnie w tej propozycji nr 8 ale muszę mieć pewność że nie będzie bękartów.

Opublikowano
Wspaniała lektura, dziękuje za bardzo pouczający temat.

Zainteresowała mnie obsada:

8/ A5 + Aulonocara stuartgranti Cobwe + C4 – obsada zaproponowana przez danielja

Czy taka obsada jest rzeczywiście możliwa?

Kilka lat temu chciałem zakupić u znanego hodowcy 2 rodzaje Aulonocara i mi to odradził mówiąc że ten gatunek lubi się krzyżować i dlatego zrezygnowałem.

Proszę o opinie osób które trzymają Aulonocara razem kilka rodzajów. Mam pusty jeden baniak 450 l i chętnie bym go uruchomił właśnie w tej propozycji nr 8 ale muszę mieć pewność że nie będzie bękartów.

Jezeli chodzi o aulony to sa podzielone na 4 glowne grupy i ryb z jedej grupy nie nalezy hodowac razem, gdyz jest najwieksze prawdopodobienstwo "krzyzowek"

Tutaj jest dokladny podzial i jakie gatunki naleza do ktorej grupy.

Trzymajac sie tego w/w obsada moze byc problematyczna, poniewaz sa tam dwie ryby z gatunku Stuartgranti.

Opublikowano
Jezeli chodzi o aulony to sa podzielone na 4 glowne grupy i ryb z jedej grupy nie nalezy hodowac razem, gdyz jest najwieksze prawdopodobienstwo "krzyzowek"

Tutaj jest dokladny podzial i jakie gatunki naleza do ktorej grupy.

Trzymajac sie tego w/w obsada moze byc problematyczna, poniewaz sa tam dwie ryby z gatunku Stuartgranti.

Jeszcze jedna kwestia czy rzeczywiście samiczki są wiekszości szare i trudno je odróżnić ??

Taką kwestię podał mi ten hodowca o którym wcześniej wspominałem

Opublikowano
Podane przez użytkowników, którzy mieli kontakt z non-mbuna, konkretne propozycje obsad (pojawiły się w naszym wątku), nie wszystkie ryby spełniają komplet naszych założeń (i są wpisane na listę) choć obsady same w sobie są bardzo atrakcyjne :

Z wymienionych w spisie obsad tylko nr. 1, 2, 6 i 7 spełniają nasze warunki

"8/ A5 + Aulonocara stuartgranti Cobwe + C4 – obsada zaproponowana przez danielja"

Ta obsada nie spełnia naszych warunków :

- minimalizacji liczby nieatrakcyjnych samic [maksymalnie 5 bardzo ładnych ryb ( 3 samce A5 i po jednym obu pozostałych aulonocar), reszta to niezbyt ładne samice)]

- wszystkie ryby mają podobne zachowania (w obrębie aulonocar i lethrinopsów) i przebywają w jednym rejonie akwarium (blisko dna); w celu, by użytkownik listy unikał takiej sytuacji, przy każdej rybce umieściliśmy mikro opis (grzebacz, toniowiec, skalniak)

regann -

Jeżeli podobają Ci się aulonocary, i chcesz zostawić dwa ich gatunki to moim zdaniem trzecia ryba musi być toniowa z ładnymi samicami, czyli na przykład A3. Jeśli chcesz uniknąć krzyżówek (o których napisał brazylia), to B7 zamiast A. stuartgranti Cobwe. Dałbym więc zestaw (toniowiec + 2 grzebacze)(stosunek liczby ryb ślicznych do niezbyt ładnych - 7:5) :

A3 (Placidochromis phenochilus Mdoka white lips) 2+3

B7 (Aulonocara kandeense) 1+2

C4 (Aulonocara sp.stuartgranti maleri „Maleri”) 1+3

Jeżeli nie chcesz żegnać się z Aulonocara jacobfreibergi Otter Point, to z dwóch pozostałych aulonocar pozbyłbym się C4 i potraktował „yellow” jako „dostarczyciela” ładnych samic. Czyli zestaw (2 grzebacze + skalniak)(stosunek liczby ryb ślicznych do niezbyt ładnych - 8:7) :

A5 (Aulonocara jacobfreibergi Otter Point) 3+5

Aulonocara stuartgranti Cobwe 1+2

C1 (Labidochromis caeruleus) 1+3

Pierwszy wariant z rybą toniową moim zdaniem lepszy niż ze "skalniakiem" - więcej się będzie działo w górnej połowie akwarium.

PS. A5 (Aulonocara jacobfreibergi Otter Point) jako jedyna ze wszystkich rybek “A” ma samice, które trudno nazwać „co najmniej średnioładnymi” – a to jest warunek figurowania na naszej liście rybek „A”. Nie wiem, czy nie będziemy musieli skreślić jej z listy. A może powinna „wskoczyć” na miejsce C6 zamiast Aulonocary baenschi, która w zasadzie jest „mniej atrakcyjnym wariantem” C4 (Aulonocary sp.stuartgranti maleri „Maleri”)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Sprzedam w bardzo dobrym stanie dwa filtry AQUAEL ULTRAMAX 1500 wraz z pudełkami i akcesoriami.  Cena za oba to 500 zł. Przesyłka w cenie. Oferta tylko tutaj i tylko dla osób z forum.   🍻  
    • @Duckdub coś nie działa  
    • Witam, ja od początku krótkiej przygody z cyrkulatorami miałem Eheim stream On 6500+. Najpierw w 300l a później w500l. Regulacja jest uboga ale szczerze mówiąc w niczym mi to nie przeszkadzało. Jeśli wycelujesz nieco bardziej w górę czy w dół to już zmienisz ogólny prąd wody. Obecnie mam w 500l podobnego Eheima 9500+ i jedzie na maksa. Woda pięknie się rusza, żadnej pralki. Ryby oczywiście duże i w ogóle ich to nie rusza. Wycelowany trochę w górę mocno natlenia wodę. Także tafla wody jest u mnie brutalnie poruszona.  Miałem dwa mniejsze tunze i chyba miałem pecha. Jeden wibrował po tygodniu i go oddałem a drugi wytrzymał z pół roku i był bardzo głośny. Też się go pozbyłem.  Ogólnie woda lekko płynie, ryby mają subtelny ruch, kupy wszystkie płyną idealnie do zasysu. Eheimy używam piąty rok jakoś.  Oczywiście jak jest całkowita cisza w salonie, ryby nie chlupia a za oknem nie jedzie Harley Davidson to słychać delikatnie cyrkulator.  Kiedyś w modelu 6500 padł wirnik, tzn był głośny i tuż przed końcem 3 letniej gwarancji dostałem nowy cyrkulator. Oczywiście żeby woda się ruszała kupiłem tanio nowy 9500 i tak został. A 6500 czeka w pudełku. Ryby mówią że wolą 9500 😁  
    • @darianus dobre wieści 🙂 może w takim razie jakoś wypali ten projekt 😉 ja posiłkowałem się taką stroną internetową: https://stacjaplantacja.pl/jak-przeniesc-rosline-do-hydroponiki/
    • U mnie skrzydłokwiaty dobrze sobie radzą w hydroponice przy ph ponad 7. Możesz podać źródło z info że ph powinno być niskie?
    • Dzień dobry,    chciałbym prosić o pomoc w identyfikacji glonów. Na środku mam wapien który zarósł jakoś pierwszy. Kolejne kamienie zarośnięte w ok tydzień czasu. Rośliny mam sztuczne.    nie wiem czy to okrzemki, brunatnice czy może jakaś dziwna wersja sinic? 
    • Ja w 375l używam dwóch jvp-132 - jeden do napędu kaseciaka, drugi do zamiatania. Poza kolorem bez uwag
    • Mała aktualizacja Udało się zainstalować hydroponikę. To znaczy samą instalację. Pod kątem roślin jeszcze sprawa nie jest zamknięta. Zapał przy tym projekcie nieco mi opadł odkąd przeczytałem, że woda w hydroponice powinna mieć pH na poziomie 5,5-6,5. Liczę mimo wszystko, że rośliny jako tako będą sobie radziły. Kupiłem skrzydłokwiata, philodendrona i jakąś peperomię  Mam jeszcze zielistkę i epipremnum. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Chwilowo próbuję w hydroponice ukorzenić odcięte pędy epipremnum.  - wlot do doniczek  - wylot z doniczek - całość umieszczona w pokrywie - doniczki zalane wodą i wypełnione gąbkami - tak się prezentuje całość obecnie (nie zdążyłem jeszcze wsadzić roślin do doniczek)   Kilka zdjęć obywateli mojego baniaczka   - Dominujący samiec Stigmatochromis Tolae. Chwilowo największy "byk" w akwarium. Ma około 15cm. - Nimbochromis Polystigma - jeden z dwóch ujawnionych samców. Już ładnie zaczyna "łapać" niebieski kolorek   - Nimbochromis Polystigma - jedna z samiczek - Exochochromis Anagenys - jeszcze nie znam płci osobników. - Dimidiochromis Strigatus - jedna z dwóch samic - Protomelas Mbenji Thick Lips - płeć jeszcze nie znana   A na koniec najmłodszy mieszkaniec czyli malutki Dimidiochromis Strigatus  Zaobserwowałem dwie sztuki  Wątpię żeby przeżyły, ale kto wie. Na razie bardzo dobrze kryją się w tej niewielkiej ilości szczelin jakie mają do dyspozycji.    
    • Mam od paru lat Tunze 6085 Tunze Turbelle Nanostream 6085 (4025167608506) • Cena, Opinie • Pompy cyrkulacyjne 17291245623 • Allegro Dla mnie jest idealny w 200cm. Dla Ciebie się nie nadaje bo nie ma regulacji mocy. Dlaczego piszę - wcześniej miałem kilka chińskich - ich trwałość wynosiła średnio pół roku. Może teraz jest inaczej, ale jakbym miał zmieniać to na pewno kupiłbym Tunze. Nawet jeśli teraz jest chiński (bo tego nie wiem)
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.