Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A co w przypadku dłuższego wyjazdu (6-7dni)

Na podstawie własnego 14 letniego doświadczenia z akwarystyką "towarzyska" (hehe. śmiesznie zabrzmiało) rybki typu mieczyki, gurami, kiryski, bocje itp. radziły sobie "na luzie". Oczywiście przy pełnej obsadzie roślinnej i braku przerybienia.

Jak z pyszczakami? Mam ok 18 dorosłych sztuk. Znając życie to i człowiek tydzień wytrzyma bez jedzenia ale nie o to tu chodzi. Czy między rybami nie wzrasta agresja? Nie zaczną się eliminować nawzajem. Mam skałki porośnięte glonami. Rybki pół na pół mięso i roślino -żerne.

Opublikowano

Ja tylko przypomnę wszystkim przedmówcom, że jak samica inkubuje to nic nie je przez 2-3 tygodnie i nic się jej nie dzieje. Wiec wg mnie nie ma w ogóle dramatu.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Nie do końca jest to takie fajne. Samica co prawda inkubuje ale nie jest to bez wpływu na jej życie poza tym znaczna wiekszość coś tam z toni chwyci więc te niejedzenie nie jest 100 %. Nie byłbym wiec takim entuzjastą długotrwałej głodówki a już na pewno nie dla wszystkich ryb i nie we wszystkich zbiornikch. Roślino, wszystko i peryfitonożerne Mbuna w baniaku ze znaczną ilością glonów faktycznie w ciągu 2 tygodni na pewno nie ucierpią, ucierpią roślinki o ile takowe przy nich przetrwały. W przypadku ryb planktonożernych czy drapieżników ( np. Utaka i większość Predatorków ) nie jest to już takie jednoznaczne. Nawet w akwarium z glonami nie poszaleją i choć powinny przeżyć na pewno dobrze im to nie zrobi a ryby słabsze mogą się już z tej przymusowej głodówki nie podnieść. W sterylnym baniaku bez glonów i roślin nawet Mbuna ucierpi.

Tyle ogólnie a w odniesieniu do pytającego ... nie powinno się im nic stać w 6-7 dni w twoim glonowym baniaku