flaczak Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Witam mam w swoim akwarium 135x30x35 filtr aqua szut 750l/h. Chciałbym jeszcze dokupić takie coś zamiast zewnętrznego: http://allegro.pl/aquael-turbo-filter-2000-300-500-l-ceramika-i3155542636.html Tylko moje pytanie brzmi czy nie będzie za dużo wody filtrować i czy nie będzie za mocny prąd wody? Bo w końcu te 2 filtry to 2750l/h. A może kupić i zostawić sam aquael 2000l/h? Proszę o szybką pomoc.
marek_z_81 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Przepływ zawsze możesz zmniejszyć. Jeżeli chcesz ten filtr zamiast zewn. to odradzam, niestety tej ceramiki jest tam za mało. Chyba, że Twoja obsada to 3 ryby.
flaczak Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Właśnie chodzi mi o jakiś dobry filtr wew dodatkowo do mojego aqua szuta co będzie robił też biologie. Zamierzam trzymać jakieś 12-16 ryb. Co dobrego polecacie?
Misiek Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Coś sporo tych ryb na Twój litraż. Dlaczego chcesz zlikwidować zewnętrzny filtr. TO kubełkowy ten zewnętrzny ?
marek_z_81 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Czemu koniecznie wewn.? Kubełek przecież załatwiłby sprawę.
flaczak Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Coś sporo tych ryb na Twój litraż. Dlaczego chcesz zlikwidować zewnętrzny filtr. TO kubełkowy ten zewnętrzny ? Nie chcę likwidować zewnętrznego bo go w ogóle nie mam. Mam tylko qaua szut 750l/h Chciałbym drugi dobry wewnętrzny taki co by załatwił sprawę biologi.W ostateczności kubeł. A z zewnętrznych 1000l/h wystarczy?+ do niego wew 750/h.
marek_z_81 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zewn. starczy, ale aqua szut może być za słaby jak na 135cm. Jak masz możliwość to wymień na coś ok. 1500l/h albo i 2000l/h
Misiek Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Rozumiem, to zabrzmialo jakbyś chciał zastąpić, stąd pojawiło się moje pytanie Chciałbym jeszcze dokupić takie coś zamiast zewnętrznego Teraz rozumiem masz około 140 litrów brutto swojego akwarium. Obstawiam, że wody netto będziesz miał w nim nie więcej niż 110 l. Zamiast bawić się w taki wewnętrzny jak wkleiłeś w pierwszym poście, poszedłbym w jakiś kubeł. Za nie wiele więcej kupisz już kubełek HW, najtańszy około 120 zł, a nie masz niepotrzebnych rzeczy w akwarium. Jest nawet szansa, że wystarczyłby jako jedyny filtr mechaniczno biologiczny. Ewentualnie zamiast typowego filtra wewnętrznego sam cyrkulator JVP-100. Jednak to widziałbyś już na bieżąco. Filtry HW na alledrogo, z opini na internecie jak i tym forum, wynika że są one w ogólnym rozrachunku chwalone. http://allegro.pl/listing/listing.php?string=hw&search_scope=category-90100 Szukałbym od razu z wypełnieniami, porównując cenę. Nie we wszystkich aukcjach oferują wkłady, mimo że ceny mogą być bardzo zbliżone. Ewentualnie z czegoś bardziej markowego np JBL e901. W twoim litrażu spokojnie dałby radę jako mechaniczno biologiczny. Możesz przed kubeł zamontować prefiltr, gdzie wstępnie woda oczyszcza się z zabrudzeń mechanicznych. Dzięki temu, rzadziej trzeba będzie zaglądać do samego kubła. O tym spokojnie znajdziesz dużo na forum, np jak to zrobić z korpusu narurowego.
flaczak Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Jakoś nie mam przekonania do tych zewnętrznych. Myślałem zrobić tak żeby aqua szuta rozbudować na 2 część(gąbkę i kubeczek z zeolitem) a kupić drugi aquaela 2000l/h i w nim gąbka + ceramika. W końcu nie jest to wielkie akwa i chyba przy takim rozwiązaniu powinno sobie poradzić z amoniakim itp. Co o tym myślisz?
eljot Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #10 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 W końcu nie jest to wielkie akwa i chyba przy takim rozwiązaniu powinno sobie poradzić z amoniakim itp. Właśnie dlatego że nie jest to wielkie akwa i planujesz tam wpuścić sporo ryb, to filtrację powinieneś mieć bardzo wydajną.
Rekomendowane odpowiedzi