iwonka Opublikowano 10 Kwietnia 2013 #1 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 witam, od 3 dni mam w domu yellowa 12 cm . problem w tym że wcześniejsza właścicielka trzymała go ( bo to samiec ) z mieczykami i molinezjami. na pewno nie miał odpowiednich warunków i cholera wie czym był żywiony. w każdym razie u mnie nic nie chce jeść. yellow ma około 10 szt , wszystkie inne rybki jedzą ile się sypnie . wszystkie parametry w akwa mam w normie. czy ma ktoś jakiś pomysł co zrobić by rybka zaczęła jeść. boję się że zdechnie. wszystkim z góry dziękuje za odp
nabe Opublikowano 10 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Czym karmisz ryby? Gwałtowna zmiana warunków (pH, azotany) nie wpływa dobrze na ryby.
iwonka Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 artemia, spirulina i pokarm płatkowy dla malawi. ph mam cały czas 8 . parametry wody się nie zmieniają. ph mierze co drugi dzień a raz w tygodniu wszystko inne
kunta Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Z mierzeniem pH nie przesadzaj bo i po co? Nie wiem co by mogło tak gwałtownie zmienić odczyn wody. Podaj resztę parametry wody i to czym je mierzysz.
eljot Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Nabe chodziło o to że przeniosłaś rybę z akwa o innych parametrach, do swojego o innych i taka zmiana nie wpływa dobrze na ryby. Aby to sprawdzić musiałabyś zmierzyć parametry w zbiorniku poprzedniej właścicielki.
Kriso Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #6 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Myślę, że powodu należy szukać w stresie związanym z przeprowadzką, daj mu trochę czasu na odnalezienie się w nowym środowisku, no chyba, że zaobserwowałaś jakieś inne objawy. Jeśli tak jak podejrzewają koledzy wcześniej nastąpiła duża zmiana pH to jak najbardziej będzie miało negatywny skutek.
iwonka Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor #7 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 no2 - 0, no3 - 25, ph -8, gh- 7, kh- 15.Tepmperatura 26 stopni. Wszystko mierzę testami kropelkowymi zooleka bądź jbl. a co do ph u poprzedniej właścicielki to miała 7 . Rybka dziś przekopywała dno i przenosiła w pysku żwirek . jest ruchliwa, trochę się boi gdy podchodzę . czyli jednak możliwe że stres
eljot Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #8 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 no2 - 0, no3 - 25, ph -8, gh- 7, kh- 15.Tepmperatura 26 stopni. Wszystko mierzę testami kropelkowymi zooleka bądź jbl. a co do ph u poprzedniej właścicielki to miała 7 To masz odpowiedź, przy ph różnica jednego stopnia to bardzo dużo. Ryba powinna z czasem dojść do siebie. 1
nabe Opublikowano 11 Kwietnia 2013 #9 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Przy aklimatyzacji np. nowo kupionych ryb należy wyrównać stopniowo pH wody i temperaturę dolewając do wora po trochu. Ryby znoszą zmiany (różne źródła podają) 0.1 do 0.3 pH na dobę.
Sebastian_Z Opublikowano 12 Kwietnia 2013 #10 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Daj jej jeszcze kilka dni a na pewno zacznie pobierać pokarm. Kwestia aklimatyzacji, zwłaszcza że jak sam piszesz jest to duży osobnik który był bardzo przyzwyczajony do innych parametrów i innej obsady. 1
Rekomendowane odpowiedzi