Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja skłaniałbym się ku dwóm o mniejszej mocy niż jednej mocnej. Jako argument przemawiający za uważam

- możliwość ulokowania w dwóch punktach w akwarium, skuteczniejsze rozprowadzanie ciepła. Istotne raczej przy dużych powierzchniach zbiornika

- w przypadku awarii słabszej grzałki, jeśli zechce nam ugotować ryby będzie dysponowała mniejszą mocą niż jedna potężnijsza grzałka. A dzięki temu będzie potrzebowała dłuższego czasu na ogrzanie wody.

Posted
- możliwość ulokowania w dwóch punktach w akwarium, skuteczniejsze rozprowadzanie ciepła. Istotne raczej przy dużych powierzchniach zbiornika

Nie wiem czy to jest aż taki dobry pomysł to nie jedna rzecz do schowania ale dwie. Przecież ruch wody w akwa jest wiec jaki problem żeby były obok siebie. Ale to moje prywatne zdanie.

Seba XXX z dwoma grzałkami to dobry pomysł niekoniecznie tańszy ale bezpieczniejszy w utrzymaniu temperatury. Dwie grzałki 150W.

Ja mam u siebie w 720 jedna 250W i 300W bo akurat takie miałem

Posted

SebaXXX80, jeśli w pokoju masz 23-24 stopnie, oświetlenie z t8, filtry... i jeśli nie grożą jakieś nieplanowane i planowane spadki temperatury (jak choćby zakończenie sezonu grzewczego w bloku mieszkalnym) to grzałkę bedziesz trzymał w akwarium jedynie w celach dekoracyjnych. Piszę to na podstawie własnych obserwacji. Na dobrą sprawę, choć mamy początek kwietnia, mam non stop uchylone okno w pokoju, zdjęte pokrywki otworów a temperatura wody nie chce spaść poniżej 27 stopni.

Na wszelki wypadek jednak miej uszykowaną 200W. Łatwiej ją wyjąć z szafy, niż w razie problemu biegac i kupować.

Posted

U mnie w akwarium 23 stopnie to max. Mieszkam w bloku, ale nie lubie miec goroco w pokoju :) Utrzmuje mi sie w nim tak wlasnie do 21 zazwyczaj. Kaloryfera prawie nie uzywam. Pewnie nie jestem wyjatkiem.