Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
No to są właśnie te pojedyncze sztuki- jedyne które można bez problemu rozpoznać :P

Oprócz maingano:

1 dorosły samiec red-red

1 dorosły samiec rdzawy

1 dorosła samica yellow

Resztę postarałabym się oddać jak najszybciej.

Ja na Twoim miejscu oddałbym wszystkie ryby i kupił z pewnego źródła po 10-12 maluchów 3-4 gatunków, które Ci się podobają, a zarazem nadają się do takiego akwarium jak masz pod względem wielkości i temperamentu oraz pasują do siebie pod względem diety. Jeśli będziesz chciała zakupic po 3-4 dorosłe samice, do tych pojedynczych samców, które już masz to Cię to będzie kosztować majątek.

Opublikowano
Jeśli będziesz chciała zakupic po 3-4 dorosłe samice, do tych pojedynczych samców, które już masz to Cię to będzie kosztować majątek.
Nie przesadzajmy nie są to ryby rzadkie i nie mówimy tu o odłowie :)
Opublikowano

Zgadzam się Darku, ale pod warunkiem, że Koleżanka rozglądałaby się za rybami na "rynku wtórnym" (np. za pośrednictwem serwisu Allegro), a w takiej sytuacji byłbym ostrożny, żeby takie źródło traktować jako pewne.

Może mamy inny przelicznik jeśli chodzi o wartość pieniądza, ale w dalszym ciągu podtrzymuję, że za dorosłą rybę nabywaną za pośrednictwem, którejś z polecanych hodowli i tak trzeba trochę zapłacić (niezależnie od tego, czy jest to pokolenie F1 czy hodowlane).

pozdrawiam

Opublikowano

Przyznam szczerze, że koleżanka na allegro się rozglądała :) (przede wszystkim ze względu na różnicę w cenie i odległość) Nio i liczy, że wspomniane trzy gatunki rozpozna....

Szukam jakiś troszkę podrośniętych żeby nie kupić już całkiem kota w worku, ale niekoniecznie dorosłych. Młodsze szybciej powinny się odnaleźć.

Opublikowano

Jeśli nie zależy Ci na zakupie ryb na tyle dorosłych, żeby mieć pewność odnośnie ich płci to OK - tylko wtedy musisz wziąć poprawkę na małe prawdopodobieństwo, że uda Ci się trafić wyłącznie na samice i powinnaś zakupić trochę większą ilość ryb każdego gatunku.

Opublikowano

Tu nie chodzi o przelicznik. Kupując "dorosłe" ryby kupujesz tyle sztuk ile potrzebujesz, kupując maluchy musisz ich kupić 2 razy więcej a i tak masz loterię. Jak masz szczęście to trafisz to co potrzebujesz a jak pecha (ja na 11 yellow i 8 callainos'ów miałem po jednej samicy) to musisz kupić kolejną partię i masz kłopot, co zrobić z nadmiarowymi samcami.

Summa summarum cena wyjdzie podobna lub nawet większa w przypadku pecha.

Opublikowano

Nio ja myślałam, żeby kupić takie podrośnięte, powiedzmy ok. 5 cm- za małe żeby poznać płeć? Pytam bo moje się stroszą od małego i z dużą skutecznością określałam kto jest kim :) Z dorosłych red- red'ów widziałam tylko samce.

Opublikowano

Jak maluchy to tak jak pisałem weź po 10.

Co do rozpoznawania płci to wśród 5 cm ryb można się nieźle pomylić (zwłaszcza monomorficznych) samiczki też się stroszą :)

Opublikowano

Ano widzisz, o tym też nie wiedziałam :) Na razie wypytuje czy ktoś nie przygarnie tej mojej dzikiej hordy bo bez tego nic nie zrobię...No a w weekend przeróbka belki oświetleniowej :)