Skocz do zawartości

Początek skromnego Malawi ... 375l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam też obawy na temat sprzętu Aquaboro ze względu na bardzo rozbieżne opinie w internecie - od euforii do najgorszej krytyki.

Miałem pięć zbiorników klejonych w tej firmie i złego słowa nie mogę powiedzieć. Solidne i staranne wykonanie. Mała uwaga - przy szybie opti white znacznie lepiej wygląda transparentny silikon.
Opublikowano

To trochę mnie uspokoiłeś. Transparentny silikon nie wygląda tak dobrze po 2 latach stąd pomysł na czarny.

Co do ryb i wypowiedzi harisimi czyżby błąd w nazwie gatunku nie mogę nic znaleźć o Malano może Maingano ?

Opublikowano

Sorrki pojechałem slangiem ;) chodziło mi o rodzaj Melanochromis a nie konkretny gatunek. Poogladaj i poczytaj o Melanochromis nie koniecznie cyaneorhabdos zwanych Maingano. Inne też są interesujące. Zreszta nie tylko one.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Transparentny silikon nie wygląda tak dobrze po 2 latach stąd pomysł na czarny.

Wiem, że takie opinie krążą w necie. U mnie po ponad dwóch latach wygląda jak nowy. Oczywiście Twój zbiornik-Twój wybór.
Opublikowano

Czekając dalej na opinie w kwestii obsady poruszę mało popularny temat.

Jestem szczęśliwym posiadaczem stacji uzdatniania wody - woda użytkowa ma 5 ph - na co dzień bardzo wygodna sprawa. Niestety tutaj staje przed potrzebą zatwardzenia wody. Jako że będę prowadził rurki na porzeby podmiany wody podłączone do instalacji zastanawiam się nad zastosowaniem dodatkowego korpusu narurowego na wodzie dolotowej wypełnionego koralem.

Filtr jako taki mam założony na rurze doprowadzającej wodę do domu, więc kwestia filtracji nie jest w tym miejscu potrzebna cel to podniesienie PH.

Skąd obawa, zakładam że w akwa będzie 250l samej wody, przy podmianie 20% to 50l raz na dwa tygodnie - czy 0.5kg grysu koralowego na dnie Kubła wystarczy do utrzymania parametrów twardości wody.

Domin

Opublikowano

lepiej do tej z podmian dodaj sody oczyszczonej, do kupienia w każdym spożywczaku i ładnie ci PH podmiesie a grys koralowy jedynie je stabilizuje, ale mam to w kuble i raczej odradzam słabo się sprawdza.

Opublikowano

Podniesienie pH z 5 do np. 7,8 sodą to będzie nie lada wyczynem lub nawet nie wykonalne biorąc pod uwagę, że pewnie wodę przy tym pH masz miękką wodę. Lepiej było by ,,zaczerpnąć" wodę przed twoją stacją uzdatniającą wodę i ewentualnie wtedy dodać sodę(jeżeli byłaby taka potrzeba) i podnieść pH.

Opublikowano

Niestety wiem jaki błąd popełniłem ... moja woda w domu ma twardość 5 w skali niemieckiej podającej ogólną twardość wody GN gdzie 1 stopień odpowiada 10 mg tlenku wapnia CaO lub magnezu MgO zawartego w 1 litrze wody. Muszę zakupić test PH i dokładnie zweryfikować.

Niestety instalacja zasilania akwarium poza stacją uzdatniania odpada ze względu na odległość przyłączy i estetykę. Łazienkę ze złączem do pralki mam za ścianą, a stacje ponad 10m po przekątnej domu między kondygnacjami.

Opublikowano

Jestem szczęśliwym posiadaczem stacji uzdatniania wody - woda użytkowa ma 5 ph - na co dzień bardzo wygodna sprawa. Niestety tutaj staje przed potrzebą zatwardzenia wody. Jako że będę prowadził rurki na porzeby podmiany wody podłączone do instalacji zastanawiam się nad zastosowaniem dodatkowego korpusu narurowego na wodzie dolotowej wypełnionego koralem.

Filtr jako taki mam założony na rurze doprowadzającej wodę do domu, więc kwestia filtracji nie jest w tym miejscu potrzebna cel to podniesienie PH.

Skąd obawa, zakładam że w akwa będzie 250l samej wody, przy podmianie 20% to 50l raz na dwa tygodnie - czy 0.5kg grysu koralowego na dnie Kubła wystarczy do utrzymania parametrów twardości wody.

Domin

Grys koralowy w żaden sposób w tej sytuacji się nie sprawdzi.

Możesz podać parametry wody przed stacją uzdatniania oraz na jej wyjściu: pH, Gh, Kh oraz EC-przewodność?

------------------

No właśnie tak myślałem, że wartość 5 to twardość, a nie pH. Taki poziom pH to już lekki kwasik, trudny do osiągnięcia.

Opublikowano

Ja natomiast mam bardzo dobre zdanie o grysie, stabilizuje on PH rozpuszczajac się a dodatkowo jest dobym podłożem dla bakterii. Dla mnie niezbędny element stabilizacji choć na pewno nie jest to działanie błyskawiczne którego potrzebujesz. Musisz go poprosu umieścić w filtrze a doraźnie chyba jednak spróbowac z sodą. Łatwo mozesz zrobić doświadczenie. W 10 litrach swojej wody rozpuść łyżeczkę sody. Podstaw wode na 1 dzień i zbadaj jej PH i twardość węglanową ... wydaje mi się że nie pójdzie jej aż tak dużo. Co prawda ja zazwyczaj jechałem z nią od PH 7 czy 7,5 ale na prawde aż tak duzo jej nie szło. Jeśli okaże sie ze do tych 1O litrach nie musisz dawać jej aż tak dużo to wg mnie najlepsze rozwiązanie.