Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam... Proszę modów o nie usunawanie tego tematu przynajmniej przez kolejne dwa dni . Mam ogromny problem z matematyki, a mianowicie nie potrafię rozwiązać tego zadania( tzn. cos mi tam wychodzi, ale wolałbym sprawdzić sobie z kimś lepszym odemnie):

Stopiono 1000 mosiężnych kulek o promieniu 1cm każda i z otrzymanego stopu wokonano stożek o wysokości 10cm. Oblicz Pole całkowite tego stożka

Zadanie to ma zaważyć o mojej ocenie na koniec roku dlatego też bardzo mi zależy na jego poprawności.

Wydaje mi się, że najpierw przeba byłoby obliczyć V tych 1000 kulek czyli:

V=4/3 * pi * R

V=4,18(6)

1000V= 4186,(6666)- powiedzmy, że 4187

wtedy to stożek musi miec takie samo V jak te kulki.

Vstożka = 1/3 * pi * r2 * h

4187= 1/3 * 3,14 * r2 * 10

12561= 3,14 * 10 *r2

12561 : 31,4= r2

w przybilzeniu 400 = r2

20=r

A więc pole calkowite stozka oblicza sie ze wzoru( przynajmniej ten znam : Pc= pi * r2 + pi * r * l(tworząca)

Mając r i wysokosc mozemy obliczyć tworzącą z prawa pitagorasa:

r2+ h2= l2

400 + 100= l2

500=l2

w przyblizeniu 22,36 = l

no i teraz liczymy:

Pc= 3,14 * 20 * 20 + 3,14 * 20 * 22,36

Pc= 1256 + w przyblizeniu 1404,21

Pc= 2660,21

No i nie wiem czy to jest dobrze?! BO cos mi kurde nie pasuje...

Opublikowano

Nie pasuje bo wyniki poszczególnych rozwiązań nie zaokrąglamy!! Dopiero końcowy wynik można zaokrąglić ale także tylko wtedy gdy napisane to ejst w zadaniu w przeiwnym wypadku pozostawiamy w ułamku bądź z Pi.

Opublikowano

A tak to zadanie rozwiązane jest dobrze:) Tok dobry itp. Tylko spróboj zaokrąglić sam tylko wynik a reszcze zostaw w ułamku. Szczegolnie v czyli 1000*4/3 pi. L takze możesz najpierw wyprowadzić w pierwiastku że to jest 5*100 a następnie 100 wyprowadzić przed pierwiastek jako 10.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.