Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bo można :) A węgiel też się przydaje w akwarium. Tylko wszystko trzeba robić z głową.Ale za pierwszym razem oczywiście nikomu nie polecam eksperymentów na rybach.

Opublikowano

Ja nie twierdzę, że nie można - nie bierzemy jednak poprawki na to, że osoba nie mająca doświadczenia w akwarystyce często nie będzie w stanie właściwie zareagować w przypadku, gdy się zacznie coś niedobrego dziać w akwarium, gdyż często nie dostrzeże symptomów, przy których osobie z bagażem doświadczeń w tej dziedzinie automatycznie zapala się "czerwona lampka".

Opublikowano

Będę czekał cierpliwie :D I tak mam 3 tyg stracone wiec wytrzymam jeszcze 3 a jeśli będzie trzeba dłużej to też poczekam;) Akwa ma być zdrowe ;) Uryny tak jak napisałem niżej dałem 30ml. Do tego zaszczepiłem filtr bo dostałem do dodatkowego wkładu sery i leję do wody denitrol.Po takiej dawce zmiany w parametrach wody nastąpiły w NO2. Od piątku do dziś z 0.05 do 0.1;)

[102] Malawi

Opublikowano

Robiłem dziś testy znów i wyszło następująco:

NO2 : 1

NO3 : 5 , 10 na górnym pasku

NH4/3: <0,05 lub całkiem 0 bo kolor jest jaśniejszy niż ten pierwszy na skali

Co o tym sądzicie wszystko idzie ok? Dodam że akwa chodziło od 17 marca na "sucho" bez biostarterów ani rybek startowych. 5 kwietnia załączyłem filtr i zacząłem lać denitrol,wlałem uryny i filtr start sery.

[102] Malawi

Opublikowano

Wygląda na to, że cykl azotowy się rozkręca i wszystko zmierza w dobrym kierunku za 2-3 dni zrób kolejny test i zobacz jak wygląda sytuacja z NO2.

Opublikowano

Ale dziwi mnie fakt że nie skoczyło NH3/4 tylko cały czas tak samo jest a odrazu NO2 jest to możliwe wg testów JBL. Jak podłączyłem filtr zew. zaszczepiłem go i leję denitrol + raz uryna 30ml to mineło 6 dni i NO2 skoczyło bardzo do przodu a nie najpierw NH3/4 i teraz podbija do góry NO3.

[102] Malawi

Opublikowano

Robiłem dziś znowu testy i wyszło następująco :

NO2 : 0,4

NO3 : 5 z dolnego paska , 10 z górnego

NH4/3: <0,05 lub 0 bo kolor jaśniejszy niż na skali

pH:7,6

KH:10

GH:16

czyli niebawem cykl powinien się zakończyć ? czekać aż NO 2 spadnie całkiem i można zarybiać.

[102] Malawi

Opublikowano

Czekaj aż NO2 spadnie do zera , a NO3 zacznie rosnąć wtedy będzie to znak , że cykl azotowy zamknął się. Czyli mówiąc krótko i zwięźle namnożyła się dostateczna ilość bakterii będącej wstanie przerobić no2 na no3.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Tak już nie mogę się doczekać hehe ;) a mam pytanie bo po rybki pojadę do poznania i czy mogę od razu wpuścić 8 maluchów? czy lepiej stopniowo bo mam do pz ok 70km.I od wczoraj mam wyłączone światło nie ma to żadnego wpływu na to co się dzieje w trakcie dojrzewania jeśli chodzi o parametry nie? Czytałem że w roślinnym rzecz jasna musi być ale w malawi nie koniecznie ;)

[102] Malawi