Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem na etapie wyboru ryb i tu zdecydowałem się na taką obsadę jaką podał sławek gorol w głównym poście a mianowicie:

Labeotropheus trewavasae

Labidochromis sp. hongi

Pseudotropheus saulosi

Metriaclima Estherae Red Red

Pytanie mam ile jakich mam zakupić

Opublikowano

Jak kupujesz młode ryby to po 8-10 sztuk do późniejszej redukcji, info znaleźć można w większości postów dotyczących obsady.

Opublikowano

Ja gdzies na forum wyczytalem ze saulosi skrzyzowal sie komus z redzikiem.

Poszedlbym w kierunku zieleninki z uwagi na (trewka). Dlatego zamiast saulosi gdzie samice beda Ci sie zlewac z redem wybralbym stadko demasoni 15 szt.

Opublikowano
Jak kupujesz młode ryby to po 8-10 sztuk do późniejszej redukcji, info znaleźć można w większości postów dotyczących obsady.

Czy w przypadku Trewka też działamy wedle tej zasady?

Jak wiadomo, w przypadku tego gatunku, już u młodych rybek można rozpoznać płeć, także czy nie lepiej iść od razu w kierunku formowania jakiegoś haremu??

Czy nie lepiej od razu zakupić układ, powiedzmy 2+6, 2+7, zamiast 10szt jak leci?

Opublikowano

Jestem początkujący w tej dziedzinie akwarystyki, do tej pory mialem 240l ogólne, ale czas na zmianę. Nie upieram się przy tej obsadzie bo i tak o niej nic nie wiem ani o innej wpisywalem nazwy w google i wg zdjęć wybierałem czy mi rybki sie bardziej lub mniej podobaly. Które są lepsze w hodowli na diecie roślinnej czy mięsnej. Te wszystkie nazwy poznać i jeszcze po łacinie to naprawdę jesteście biegasami.Jeszcze jedno znalazlem tu na stronie bardzo fajną bazę ryb z różnym podzialem. Wiem ze nie wolno mbuna z nie mbuna trzymac roslino z miesożernymi a jak jest z agresywnością.

Opublikowano
Które są lepsze w hodowli na diecie roślinnej czy mięsnej. Te wszystkie nazwy poznać i jeszcze po łacinie to naprawdę jesteście biegasami.

Spokojnie trochę posiedzisz na forum poczytasz i samo wejdzie w głowę nazewnictwo, jak każdemu z nas.

Sam pewnie zauważyłeś że obsadę dobiera się pod względem żywienia. Ty wybrałeś dwa pierwsze gatunki roślinożerne a dwa pozostałe spokojnie sobie poradzą z tą dietą. Może zastanów się nad inną obsadą np

P acei, M maison reef, Cynotilapia afra Jalo reef, red red lub membe deep