Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to różnic nie widzisz a dwa podejrzane pokrętła na górnej klapie :)

------------------

Jak dobrze wyczytałem to działają jak terminarz :rolleyes:

Opublikowano

A choćby po to, żeby mieć czym filtrować ;) ... sam mam takie cóś w starej wersji w akwarium Klubowym. Bardzo wygodne i bez problematyczne urządzenie, kolega również to kupił bo miał 850-ke i brak miejsca i chęci na tworzenie sumpa. Chciał mieć akwa dekoracyjne i miał zerowe pociągi do tworzenia czegoś własnego. W swoim baniaku mam sumpa ale jakby mi stykał jeden kubełek to bym to rozważył FX-a... po prostu są na świecie ludzie którym się nie chce bawić w sumpy, sztuczne skały itp ;). Chylę czapkę przez pozytywnie zakręconymi ... swoją drogą ciekawe co tam u Makoka ciekawe czy dostał już tego nobla za pomysły racjonalizatorskie ;). Zainteresowałeś mnie jednak ... jaką miałbyś propozycję dla osoby, która chce mieć 850 litrowy baniak w salonie w którym nie ma dostępu do wody i nie ma najmniejszej chęci w tym celu remontować domu a akwa stoi na standardowej drewnianej szafce ? Ja wymyśliłem FX-a ale na przyszłość moze zostawie zasobniejszy portfel kolegów ;)

Opublikowano

Jesl inie che sie robic albo nie ma komu zlecic to rzeczywiscie odpada prawie wszystko. Ale ja bym w takim baniaku zrobił 1 lub dwa FBF i mechaniku na korpusach narurowych i pozamiatane. Przez kilka ostatnich miesiecy w starym mieszkaniu chodził u mnie pusty sump z samą wata jako mechanikiem + w srodku fbf jako biolog.

Teraz cała filtracja w 750l to 2 korpusy 100μm i stała podmiana wody.

Stad wniosek, że korpusy i FBF w korpusie da spokojnie rade.

Opublikowano

Dać radę da. ale w przypadku części moich znajomych musiałby im to zrobić hydraulik lub ja sam, a to odpada bo też umiarkowanie to lubię. dlatego opcja FX dla leniwych chyba jest jak najbardziej do zaproponowania ;).