Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam jeden i drugi filtr ( czyli jbl1501 i hw302 ) do tak małego akwarium tylko hw302. Natomiast jeżeli myślisz o 240l na jesień, a 100l chcesz zlikwidować to kup sobie jbl1501 dodaj do niego prefiltr kubełkowy np. hw603 lub z korpusu narurowego , przepływ lekko spadnie na jbl plus lekko możesz regulować przepływem na samym filtrze. Acha takie rozwiązanie dać Ci od razu filtrację mechaniczną i biologiczną bez wkładania do akwarium prądożernych turbo-gąbek.

Opublikowano

Nie koniecznie likwidować , zawsze można coś tam wpuścić ;)Chociaż jakiś czas do dziś nie myślałem nad tym. Jak kupie mały kubełek pod tą 102 typowo to zostawię. Zawsze można założyć następne akwa zwłaszcza jak jest miejsce z tym że nastawiony byłem właśnie że kupię taki żeby pasował też do 240 ale z każdym dniem teraz rozmyślam to i na jesień zakupić 240 + JBL e1501. A i mam pytanie bo widziałem że w kubełku jest jeden koszyk poświęcony filtracji mechanicznej ten pod wirnikiem np w JBL i można zamienić go na biologa jakiegoś np? Tam ma Kulki i ceramikę niżej w 3 koszach i można dodać zamiast tej gąbki też jakąś ceramikę żeby go za często nie otwierać ?

[102] Malawi

Opublikowano

Nic nie rozumiem. Nic. Proponuje przeczytac post jeszcze raz i zedytowac go aby byl latwiejszy w odbiorze. Oraz postawic jasno problem, bo najpierw mówimy o filtrze do 240 a teraz do 100 i do 240 osobno? Czas podjąć decyzje.

Opublikowano

Popieram waszka odpowiedź ! Określ się co chcesz . Chociaż moja odpowiedź nawet na twoje nie zdecydowanie będzie właściwa. Jeżeli chodzi o kosze to z ostatniego możesz wywalić gąbkę i dać ceramikę plus cieniutką gąbkę dla ochrony wirnika (tak na w razie wojny) !

Opublikowano

Na samym początku chciałem zakupić filtr taki który będzie pasował pod 240 a do czasu założenia(czyli do jesieni) będzie chodził w 102.Powodem takiego wyboru było zlikwidowanie 102 w momencie założenia 240.Teraz sobie myślę żeby nie kupować teraz kubła pod 240 a typowo pod 102 a kiedy przyjdzie zmiana akwa pod malawi na to 240 to kupie wtedy filtr razem z akwa i założę malawi w 240 a w tym 102 założę inny biotop i będę miał 2 akwa z rybkami ( a na początku myślałem tylko o tej 240 na jesień). I tak zrobię. Teraz kupie mniejszy kubeł pod 102 a razem z 240 zakupię JBL e1501. Wtedy mając już mały kubeł założę coś w 102 a malawi w 240.Podjąłem ostateczną decyzję.

[102] Malawi