Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po powrocie z pracy zauważyłem, że mój najstarszy samiec P. Saulosi nie chce pobierać pokarmu. Pływa przy dnie w okolicach swojego rewiru (kamienia). Zauważyłem, że ma na lewym boku jaśniejszą plamę (jak na zdjęciu), dodatkowo złożone płetwy brzuszne i odbytowa. W tym miejscu widać jaśniejsze łuski (coś jakby łuszczący się naskórek). Co o tym myślicie? Samczyk jest w akwarium od początku, dochował się kilku pokoleń potomstwa, a teraz słabnie w oczach.

Parametry wody: NO2=0, NO3=15-20 [mg/l], pH=7,7. Ostatnio zacząłem lać Sera nitrivec przy cotygodniowych podmianach wody.

imgp1800j.jpg

[/url]

Opublikowano
Ostatnio zacząłem lać Sera nitrivec przy cotygodniowych podmianach wody
To jest bez sensu przy twoich parametrach.

Podaj jakie to akwa i co w nim pływa, bo wygląda że ktoś go nieźle skubnął.

Opublikowano

Jedyny, który mógł to zrobić to Labidochromis hongi. Tylko, że nie wykazywał on do tej pory agresji w stosunku do samca Saulosi, a pływają razem od ponad roku.

Opublikowano

A jednak stawiam że to jego sprawka, wygląda to na jeden ale konkretny strzał. Jak nie ma uszkodzeń wewnętrznych to się wyliże.

Opublikowano
Samczyk wraca do sił. Już zaczyna pobierać pokarm i wkracza na nie swoje terytorium :)

I będzie tylko i wyłącznie lepiej. Moja samica wracała do zdrowia po dość poważnym uszkodzeniu, gdzie podejrzewałem uszkodzenie pęcherza pławnego, około miesiąca w kotniku. I udało jej się.