Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam 300 litrowe akwarium. do tej pory hodowałem różne pyszczaki które wcisnął mi sprzedawca. Obecnie pozostały mi niżej wymienione gatunki (tak się nazywają wg innych forumowiczów). Teraz chciałbym prawidłowo dobrać gatunki żeby się na wzajem godziły i mieściły w moim akwarium.

Chciałbym jeżeli jest to możliwe pozostawić jakieś obecnie posiadane gatunki i resztę dokupić. chciałbym też móc w przyszłości je rozmnażać.

[TABLE]M. crabro ( 4 szt. prawdopodobnie samce )

m. auratus

m. cyaneorhabdos maingano

m. chipokae

c. moori

niewybarwiony osobnik z rodziny aulonocar, ale której to nie da się powiedzieć - wiele jest b. podobnych do siebie wybarwionych, a co dopiero niewybarwione... i hybryd też jest dużo za dużo

prawdopodobnie m. interruptus ale pewności nie ma[/TABLE]

Co do płci tych ryb to nie mam pojęcia. Tu jest link do mojego postu w temacie identyfikacji gatunków, mógłby ktoś zobaczyć na zdjęcia i wypowiedzieć się na temat i płci.

http://forum.klub-malawi.pl/pomoc-identyfikacji-gatunkow-dalszego-rozwoju-akwarium-t20800p2.html

Liczę na waszą pomoc.

Z góry dziękuje :)

Opublikowano

Co do płci tych ryb to nie mam pojęcia. Tu jest link do mojego postu w temacie identyfikacji gatunków, mógłby ktoś zobaczyć na zdjęcia i wypowiedzieć się na temat i płci.

http://forum.klub-malawi.pl/pomoc-identyfikacji-gatunkow-dalszego-rozwoju-akwarium-t20800p2.html

W ww. wątku załączyłeś fotografie 8 ryb, a w jego treści napisałeś, że zostało Ci ich kilkanaście.

Wybacz, ale nie jesteśmy Wróżami Maciejami, żeby wiedzieć, co oprócz tych ryb, których fotki zamieściłeś jeszcze u Ciebie pływa i w jakich proporcjach jeśli chodzi o płeć.

Napiszę to, co już Ci wczoraj Koledzy doradzali: w takim zbiorniku jak Twój to możesz zostawić Melanochromis cyaneorhabdos "maingano" lub Melanochromis interruptus (ewentualnie Melanchromis auratus, chociaż ja osobiście nie mam przekonania, że ta ryba ze zdjęcia pod pozycją 2a, która została zidentyfikowana jako M. auratus jest właśnie rybą z tego gatunku).

Generalnie z tymi rybami, które aktualnie u Ciebie pływają nie masz za bardzo "pola manewru".

Opublikowano

No faktycznie co do ilości to mam 4 M. Crabo. Wszystkie są duże i prawie całe czarne, więc sądzę że są to samce. I mam jeszcze 2 C. Moori. Tu wydaje mi się ze mam parkę ponieważ jedna jest większa, ma intensywniejsze plamy i zaczyna robić się na głowie widoczny guzek. Druga go nie ma,jest mniejsza i ma mniej intensywne plamy.

Lecz tych gatunków nie chce zostawić.

chciałbym zostawić rybę z pod pozycji 2a. m. auratus o ile to faktycznie ta ryba

(skoro nie jesteś przekonany ze to auratus to masz jakieś inne przypuszczenia ?)a także te nie do końca zidentyfikowane ze zdjęcia 4 i 5.

Opublikowano

chciałbym zostawić rybę z pod pozycji 2a. m. auratus o ile to faktycznie ta ryba

(skoro nie jesteś przekonany ze to auratus to masz jakieś inne przypuszczenia ?)

Prawdę powiedziawszy to nie mam pomysłu odnośnie tej rybki. Z pewnością ten osobnik przypomina ryby z rodzaju Melanochromis, ale jakoś nie za bardzo ten Twój egzemplarz mi pasuje pod względem wizualnym do M. auratus, co nie oznacza, że się nie mylę (czasami kolorystyka ryb na fotkach różni się od tej występującej w rzeczywistości itp.)

Czy ta ryba gdy ją wpuszczałeś do akwarium wyglądała inaczej (tzn. miała czarny pas na środku wzdłuż całego tułowia ?)

Jeśli tak, to jedyne co mi przychodzi do głowy to przechodzący transformację barwną samiec M. auratus.

Opublikowano

Trudno mi powiedzieć jak na na początku wyglądała. To było dość dawno temu. Gdy kupiłem ten baniak nie zastanawiałem się nad obsadą, po prostu pojechałem to jakiegoś hodowcy, starszy miły pan. Wydawało mi się że mi doradził nad doborem obsady lecz z czasem się okazało że po prosu mi wepchnął jak najwięcej rybek żeby zarobić. Miałem już nawet kończyć moją przygodę z akwarium ale jednak to nie takie łatwe. Więc postanowiłem ze zmienię aranżacje i obsadę na całkowicie nową. Teraz tylko muszę dobrze i mądrze wybrac

Opublikowano
Trudno mi powiedzieć jak na na początku wyglądała. To było dość dawno temu.

Piszesz tak jakbyś w ogóle nie obserował ryb, które pływają u Ciebie w akwarium. Akurat jeśli chodzi o auratusy to nie trzeba być bardzo spostrzegawczym, żeby zauważyć, że następuje kolorystyczna przemiana ryby o początkowym zabarwieniu intensywnie żółtym i białym z wyraźnym czarnym pasek wzdłuż tułowia na środku i na górze ;-)

Z drugiej strony skoro ten "miły Pan" jak go nazywasz (choć mi osobiście ciśnie się na usta inne określenie) zachował się tak nieprofesjonalnie wobec Ciebie wciskając Ci ryby tylko po to, żeby jak najwięcej zarobić to równie dobrze mógł nie przykładać wagi do innych aspektów takich jak tzw. chów wsobny oraz do tego, żeby ryby, które hodował się nie krzyżowały.

Tak naprawdę jeżeli masz interrupyusa to on jedyny mógłby zostać. Do tego dobrać coś roślinożernego i będzie git. Juz pewnie koledzy powiedzieli resztę oddać sprzedać czy co tam.

Problem u Kolegi jest taki, że ma pojedyczne egzemplarze poszczególnych "gatunków". Ja osobiście bym pozbył się wszystkiego i dobrał obsadę od początku (ryby z pewnego źródła, podobne pod względem wielkości i wieku).

Ale to oczywiście moje subiektywne zdanie ;-)