Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i proszę o radę: mam piasek kwarcowy 0,1-03mm i prosze o radę czym go odmulać przy cotygodniowej podmianie wody tak żeby nie był wciągany przez odmulacz. Będę niezwykle wdzięczny za informacje o konkretnym modelu odmulacza danej firmy, w majsterkowaniu jestem słaby. Moje akwarium to 120X40X50 - to też chyba ma znaczenie bo każda firma robi różne wielkości odmulaczy. Będę wdzięczny.

Opublikowano

Słuchaj piasku zawsze coś tam pociągniesz, tego uniknąć się nie da:) Odmulam co tydzień i jak na początku się bałem, że piasku mi braknie tak teraz już nie zwracam uwagi:)

Ale to chyba kwestia dobrej odległości rurki od podłoża i tyle... osobiście mam odmulacz do którego podłącza się pompkę i gdy wessa za dużo piachu to przy podniesieniu rurki troche do góry ten piasek opada samowolnie.

Moim zdaniem poprostu musisz sie pobawić i wyczuć jak to robić by piasku brało jak najmniej.

Opublikowano

też mam piasek kwarcowy. Chyba nie ma problemu: gdy cośtam piasku wleci do wiaderka w czasie podmiany, to przecież ten sam piasek można spowrotem wrzucić do akwa wraz ze świeżą wodą?

Opublikowano

Inna kwestja to że nawet jak trochę piachu zassasz i potem np po dwóch trzech miesiącac stwierdzisz że np ubyło Ci przykładowo z dwa trzy kilo i dosypiesz nowego [oczywicie wczesniej wypłukanego] to tez nic się nie stanie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ten piasek co zassasz zawsze możesz zwrocić.

Ja mam odmulacz sera i polecam je ze względu praktycznego ja i $ pod tym względem wypadaja dobrze.Co do piasku trzeba dać mu możliwość opadnięcia.Cierpliwosci a nie zassasz nic jak odpowiedniej dlugosci masz szeroką rure.

Opublikowano

ja niedawno kupilem model Tetry, ale mega dlugi. Sam odmulacz ma 60cm - takiego dlugiego poza samorobkami nie widzialem. Odmulam najdrobniejszy zwir i piach koralowy, ktory jest lzejszy od kwarcowego i jest OK. Z tym ze mozna sie latwiej pozbyc problemu zasysania piachu przez odmulacz. Wystarczy przeciez zmniejszyc przeplyw sciskając lub lamiac lekko waz