Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli standardowa 450 z tłem ;). Do Acei dodałbym magungę i chewere, dieta praktycznie taka sama wiec nie musiałbyś kombinować.

Dla chewere przydałaby się jakaś spora grota bo to uwielbia :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Gdyby tak zrezygnowac z yellowka i dodac afre i magunge Albo chewere?

Po rezygnacji z yellow koniecznie musiałbyś ożywić kolorystykę a więc magunga a żeby sobie nie robić potencjalnych problemów z terytorialistami lepiej chewere niż afra. Jednak z pojedynczymi samcami nie byłoby problmu i z 2 terytorialnymi gatunkami a więc afra i magunga.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za rady panowie, podsumowując:skłaniem się ku-acei,magunga i chewere(podobna dieta to duży plus) przy takiej obsadzie ile mogę mieć samców i ile samic?

Jeszcze inaczej-gdybym chciał dorzucic maingano(zawsze paski w inna strone jakaś odmiana;) jako czwarty to jakby to wyglądało ilościowo?

Opublikowano

Dzieki za pomoc wszystkim,dzisiaj zamawiam rybki,msobo jest Tyko F1 i troche droga ale lubi sie co sie ma Albo co sie bedzie mialo,a na marginesie to my ziomki Meszek ja z psiego pola pochodze.

Co do Moich acei to juz zauwazylem po zachowaniu a i wybarwieniu ze mam piec samcow i trzy samice.Samice mają wyrazny brązowy odcien a podobno są nie do odróżnienia?

Opublikowano

Nie chodzi o potomstwo tylko o same ryby, które będą pływały w Twoim zbiorniku. Oczywiście jeżeli mówimy o rybach młodych bo dorosłe widzisz jak wyglądają i jeśli nie chcesz ich rozmnażać i sprzedawać albo uzupełniać stada swoimi młodymi, to jeśli Fxx jest ładną rybą to nie musisz się napinać na F1. W przypadku ryb młodych otrzymujesz ryby o wiele pewniejsze a ryby Fxx to rosyjska ruletka. Oczywiście możesz i na te drugie trafić dobrej jakości ale jest to już ryzyko. Czy F1 są zawsze najpiękniejsze ? Otóż nie koniecznie, jak się okazuje F1 z renomowanych hodowli mogą być o wiele wyższej jakości niż F1 będące potomstwem jakiegoś odłowu ale wychowane przez przeciętnego akwarystę. Po prostu w firmach mają doświadczenie selekcjonują reproduktorów a przeciętny ktoś ma do wyboru 2 samce i 5 samic i do tego raczkuje dopiero w dziedzinie F1-ek. Oczywiście nie ma zasady i nieraz takie ryby są równie dobre jak te z profesjonalnych hodowli. Generalnie tylko dwa razy miałem ładniejsze ryby Fxx od F1a to jednak ułamek procenta, do tego te Fxx były też kupowane w sklepie o bardzo dobrej opinii.Chcąc wiec kupić dobre ryby raczej dorzuć trochę grosiwa i kup F1 bo wtedy masz gwarantowane ryby co najmniej wysokiej jakości przy Fxx mogą ci się trafić ryby jakości katastrofalnej.