Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli standardowa 450 z tłem ;). Do Acei dodałbym magungę i chewere, dieta praktycznie taka sama wiec nie musiałbyś kombinować.

Dla chewere przydałaby się jakaś spora grota bo to uwielbia :)

• Dziękuję 1
Opublikowano
Gdyby tak zrezygnowac z yellowka i dodac afre i magunge Albo chewere?

Po rezygnacji z yellow koniecznie musiałbyś ożywić kolorystykę a więc magunga a żeby sobie nie robić potencjalnych problemów z terytorialistami lepiej chewere niż afra. Jednak z pojedynczymi samcami nie byłoby problmu i z 2 terytorialnymi gatunkami a więc afra i magunga.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za rady panowie, podsumowując:skłaniem się ku-acei,magunga i chewere(podobna dieta to duży plus) przy takiej obsadzie ile mogę mieć samców i ile samic?

Jeszcze inaczej-gdybym chciał dorzucic maingano(zawsze paski w inna strone jakaś odmiana;) jako czwarty to jakby to wyglądało ilościowo?

Opublikowano

Dzieki za pomoc wszystkim,dzisiaj zamawiam rybki,msobo jest Tyko F1 i troche droga ale lubi sie co sie ma Albo co sie bedzie mialo,a na marginesie to my ziomki Meszek ja z psiego pola pochodze.

Co do Moich acei to juz zauwazylem po zachowaniu a i wybarwieniu ze mam piec samcow i trzy samice.Samice mają wyrazny brązowy odcien a podobno są nie do odróżnienia?

Opublikowano

Nie chodzi o potomstwo tylko o same ryby, które będą pływały w Twoim zbiorniku. Oczywiście jeżeli mówimy o rybach młodych bo dorosłe widzisz jak wyglądają i jeśli nie chcesz ich rozmnażać i sprzedawać albo uzupełniać stada swoimi młodymi, to jeśli Fxx jest ładną rybą to nie musisz się napinać na F1. W przypadku ryb młodych otrzymujesz ryby o wiele pewniejsze a ryby Fxx to rosyjska ruletka. Oczywiście możesz i na te drugie trafić dobrej jakości ale jest to już ryzyko. Czy F1 są zawsze najpiękniejsze ? Otóż nie koniecznie, jak się okazuje F1 z renomowanych hodowli mogą być o wiele wyższej jakości niż F1 będące potomstwem jakiegoś odłowu ale wychowane przez przeciętnego akwarystę. Po prostu w firmach mają doświadczenie selekcjonują reproduktorów a przeciętny ktoś ma do wyboru 2 samce i 5 samic i do tego raczkuje dopiero w dziedzinie F1-ek. Oczywiście nie ma zasady i nieraz takie ryby są równie dobre jak te z profesjonalnych hodowli. Generalnie tylko dwa razy miałem ładniejsze ryby Fxx od F1a to jednak ułamek procenta, do tego te Fxx były też kupowane w sklepie o bardzo dobrej opinii.Chcąc wiec kupić dobre ryby raczej dorzuć trochę grosiwa i kup F1 bo wtedy masz gwarantowane ryby co najmniej wysokiej jakości przy Fxx mogą ci się trafić ryby jakości katastrofalnej.

Opublikowano

Wyczerpujaca odpowiedz,dzieki za fachowa pomoc.Swoja droga nie wiedzialem ze moga byc az takie roznice miedzy kilkoma pokoleniami.