Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich!Nareszcie mam pierwsze pyszczaki

Pseudotropheus acei Ngara.Pomóżcie mi dobrać odpowiednią obsadę z niżej wymienionych,aha yellowki będą też na pewno.Wszystkie są piękne ale nie mogę mieć ich wszystkich niestety.

Cynotilapia afra

metriaclima msobo magunga

Pseudotropheus elongatus chailosi

Pseudotropheus sp. “elongatus neon spot”

aulonocara_jacobfreibergi

Melanochromis_cyaneorhabdos_Maingano

Labidochromis_sp_'hongi'

Met_zebra_chilumba

metriaclima-elongatus-chewere-man

Pseudotropheus_zebra_gold

Pseudotropheus-sp-elongatus-mpanga

Opublikowano

W takim razie w twoim akwarium obok sporych acei ( nieterytorialnych ) i yellow ( nieterytorialnych ) mogłyby pływać jakieś rybki terytorialne i imho najlepiej w pionowe paski ;).

Cynotilapia afra - dobry wybór ryba nie za duża i terytorialna jeśli byś zdecydował się na 3 gatunki mogłoby się udać z większą ilością samców a na pewno

Metriaclima msobo magunga - fajny terytorialista ale chyba zrobiłoby się za żółto

Melanochromis_cyaneorhabdos_Maingano - ryba kochająca skały i fajne uzupełnienie z pięknymi samicami

Metriaclima-elongatus-chewere- również ciekawe rozwiązanie.

To moje typy tyle, ze wszystko zależy od ciebie czy chcesz większe grupy i 3 gatunki czy też więcej gatunków w mniejszych grupach.

Opublikowano

Łączenie Aulonek z mbuna jest jak najbardziej możliwe a przy obsadzie Acei, Yellow, Aulonocara ułatwione ze względu na temperament ryb. Czy czujesz się jednak gotowy na Malawi - Mix ;) ? Dieta kompromisowa z wszystkożerną acei i mięsożerna yellow jest możliwa ale nie optymalna. IMHO lepiej zacząć od Mbuniaków i nie rezygnować z silnego terytorialisty. Polecam moje przemyślenia w arcie na serwisie ( o ile jest on dostępny dla nieklubowiczów ;) )

Opublikowano

Gdyby tak zrezygnowac z yellowka i dodac afre i magunge Albo chewere?

--

To daje nam 360l ;)

W Sumie to jest 150-50-60 ale mam steropian z tylu Wiec troche odjalem;)