Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tego nie da się jednoznacznie określić. Zależy, jakie są Twoje ryby w ogólnym, bo że duże i inkubują, to wiem. Ale czy są całkiem dorosłe?bo jak w tym temacie widać ryba nie musi mieć 10cm, żeby mieć młode. Ja wpuszczałem do ogólnego, jak ryby miały w okolicach 3 cm minimum a i tak bywało, że nie wszystkie tej wielkości młodziki przeżywały.

Opublikowano

witam:) od maja stałam się posiadaczką 230 l akwarium z pyszczakami( a właściwie współposiadaczką gdyż akwarium dostał w prezencie moj syn) wychodzi na to, że zostałam wrobiona w pomoc w zajmowaniu się rybkami:)

zmierzam w sumie do tego, iż mało wiem, staram się dowiedzieć więcej, a właśnie jeden z naszych pyszczaków ma małe:) przeniosłam go chwilowo ( wczoraj) do kuli, dziś kolezanka wypuściła młode( nie wiem czy wszystkie). Dla mojego synka bardzo ważne jest utrzymanie tych małych przy życiu, dlatego nie wiem czy w trybie pilnym mam jechac i kupic male akwarium i ewentualnie jakie musi byc jego wyposażenie. Wiem , że powinnam to niby wcześniej wiedzieć, ale to nie ja miałam się tym zajmować:) aaa i kiedy mam wpuścić mamę spowrotem.

Opublikowano

Jeśli mają przeżyć, to musisz kupić im małe akwa, przy czym trzeba by się zastanowić, co chcesz z małymi zrobić. Bo jeśli mają u Ciebie podrosnąć, to musisz mieć zbiornik ok.70-80 litrów. Jesli mają być ok. miesiąca, dwóch, to może być mniejsze, ok 30l.

Filtr musisz koniecznie kupić, oczywiście wew, nie ma sensu dawać kubełka. Grzałka z termostatem też musi być, koniecznie termometr. To są podstawy, które powinny wystarczyć.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Wątek ten dotyczył inkubującej samiczki wielkości 4cm. A ja jestem świadkiem pobicia tego rekordu. Wczoraj odłowiłem inkubującą samiczkę Afry, mierzącą... 3cm, max 3,5cm. Widziałem już wcześniej, że ma wypchane podgardle, ale się nie zabierałem za odławianie, bo za bardzo nie wierzyłem, że samiczka sobie poradzi. Ale jak ostatnio popatrzyło na mnie z jej pyszczka oko, to zmieniłem zdanie :mrgreen: samiczka od wczoraj jest w kotniku pod obserwacją 8)