Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zamieszczam zdjęcia mojego pierwszego malawi.

Pisałem wcześniej posta jednak nie dostałem odpowiedzi na pytania tylko go zamknięto :)

No więc:

Dziś się zawziąłem bo tło strukturalne nie dawało mi spokoju. Zmieniłem położenie filtra i dałem go do przodu zbiornika (wcześniej był za tłem) teraz woda zrobiła się krystaliczna w przeciągu kilku godzin (wcześniej 1-2 dni i dalej była lekko mętna) nieczystości wcześniej zbierały się na siatkach po bokach a teraz jest lepiej.

Co do dodatkowego filtra to mam teraz taki większy 100-150l aquaela ale chyba jako wewnętrzny założe taki mini filterek też z aquaela który będzie jednocześnie napowietrzał.

Mam też pompkę super cichą jednak za dużo tego wszystkiego i może lepiej skorzystać z filtra do napowietrzania. (kupiłem nurka na skrzyni który się otwiera i zamyka jednak jest dość głośny i nie wiem czy to dobrze wpłynie na ryby) - wywaliłem go...

Rybki kupiłem kolorystycznie - nie znam się na tym aż tak więc wybrałem w sklepie i mam 20 sztuk - akwarium 112l.

Początkowo chciałem dokupic jeszcze 5 czerwonych ale odpuściłem bo i tak mam ich chyba troszku dużo :)

Filtr mam Midi Kani.

Lampa nocna moonlight - rewelacyjna, i do tego mam kupione ledy na pilota które zmieniają kolor, moc itd.

Kupiłem sobie też w obi zasilanie prądowe na pilota - teraz główne oświetlenie i moonlight też odpalam na pilota - rewelacja - polecam.

Moje pytanie brzmi - czy coś takiego może być ?? Czy układ filtra jaki teraz zastosowałem jest ok ? - tło jest bardzo grube i po lewej stronie nie ma opcji dać pompy chyba że na bocznej szybie i wtedy jakoś poprowadzić węże itd - będzie ciężko a dziur w pokrywie chyba nie chce robić...

Obieg wody jest bardzo dobry a ryby zauważyłem że bawią się i cały czas pływają sobie pod prąd :)

Moja pierwsza konstrukcja:

aqua8.jpg

Chciałem białe kamienie żeby odcinały się od tła i kupiłem kilka wapieni.

aqua3.jpg

aqua7.jpg

aqua6.jpg

aqua5.jpg

aqua4.jpg

aqua2.jpg

aqua1.jpg

Ps. Nie robiłem testów wody, nie wiem czy mam jakieś parki czy nie - po prostu mam akwarium które mi się podoba i jest ok :)

Karmię spiruliną, i płatkami Malawi.

Jak dosypywałem żwirku to trochę się zmętniła woda jednak rybek nie wyławiałem - jak widać mają się dobrze:D

Pozdrawiam

Opublikowano
po prostu mam akwarium które mi się podoba i jest ok
Muszę cię zmartwić bo długo nie będzie ok. Czytając twojego posta odnoszę wrażenie że nawet nie zajrzałeś do polecanego przeze mnie FAQ, więc ja też nie będę się rozpisywał.

Mimo wszystko powodzenia.

Opublikowano

Jak się tobie wystrój podoba to dobrze,niestety obsada tragiczna do takiego małego akwarium, mały haremik saulosi a ja tam widzę auratusa; crabro,yellow i bodajże socolofi. Kompletny mix. Poczytaj o rybach poznaj ich wielkość i potrzeby żywieniowe i dopiero skompletuj obsadę.

Opublikowano

Fantastyczny statek ;)

A co do reszty to optuje, że po jakimś czasie zostanie Ci się rybka - jedna niestety :(

Opublikowano

Darek, wystrój ma się tobie podobać i to jest ok. Natomiast podstawy się kłaniają, długo nie nacieszysz oka tym co stworzyłeś bo łamie to wszystkie wypracowane zasady i aż prosi się o hodowlaną porażkę. Filtr za mały, akwa za małe, ryby będą za duże. Wg mnie to będzie piękna katastrofa.

Temat przenoszę do bardziej odpowiedniego działu.

Opublikowano

Miałem zignorować, ale napiszę dwa słowa: konserwa rybna.

A z plusów, no cóż.... fajnie że wybrałeś Malawi. Poczytaj troszkę forum bo z obsadą to strasznie przegiołeś. Możesz to jeszcze naprawić. Poznaj przede wszystkim obsadę, dostosuj do baniaka i błagam nie wybieraj ryb po kolorach!

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Aha no to ladnie :)

Czytalem duzo na forum ale akurat niekoniecznie o rybkach tylko filtracja itd. Nie uwazam ze midikani do 250l jest za maly na 112l.

Ok bedzie co bedzie zobaczymy :)

Dziekuje za porady

--

Porady w stylu konserwa rybna to lepiej bylo zignorowac bo chyba nie od tego jest to forum.

Rybki maja sie dobrze nie atakuja sie itd. Zeby bylo smieszniej to kupilem je w trzech roznych sklepach...

Opublikowano
Aha no to ladnie :)

Czytalem duzo na forum ale akurat niekoniecznie o rybkach tylko filtracja itd. Nie uwazam ze midikani do 250l jest za maly na 112l.

Ok bedzie co bedzie zobaczymy :)

Dziekuje za porady

--

Porady w stylu konserwa rybna to lepiej bylo zignorowac bo chyba nie od tego jest to forum.

Rybki maja sie dobrze nie atakuja sie itd. Zeby bylo smieszniej to kupilem je w trzech roznych sklepach...

Szkoda ryb!!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• W ostatnim projekcie zmniejszyłeś ilość korpusów na filtrację chemiczną. Nie wiem czy nie wrócił bym do 3.  Osobiście sam rozważam jak przerobić w moim narurowcu sekcję chemiczną aby mieć więcej materiału filtrującego.
    • W Holandii mam możliwość zamówienia do 350 cm 19mm z tym że Ja myślę o podwójnie klejonej 12mm. Czyli nie może być inaczej jak 24mm. Wole dmuchać na zimne. Jak narazie musze się zadowolic 756 litrów ktore aktualnie zaczynam zakladac malymi kroczkami Powodzenia z projektem  Będę śledził temat   P.S. Koszt szkła 19mm o wymiarach 350 x 100 1600 euro na chwile obecną
    • Akwaria.pro 🙂 Jestem zadowolony, wszystko dokładnie tak jak się umówiliśmy. Dodatkowo mega pomoc przy wnoszeniu, można powiedzieć że dostawa do miejsca w którym stoi 😉 Nie bardzo jest taka możliwość, bo tafla szkła ogranicza większość szklarzy na długość 321 cm, stąd mój pomysł żeby pozostałe miejsce wykorzystać na filtr. 100 wysokości ło panie to szykuj portfel na szkło 19 mm 😆 Okno spokojnie, jak skończę hydraulike to wcisnę pod ścianę i okno się otworzy normalnie 🙂 kusiło szersze, ale wtedy właśnie bym już nie otworzył, a nie chciałem kolejnej sprzeczki o taką pierdołę, 100 musi wystarczyć 😉 W zasadzie najtrudniej było wdostac szkło przez okno do środka, później jak już stało nad stelażem to tylko wyciąganie warstw styropianu spod dna i dopchnięcie kawałek w stronę tylnej ściany, łatwizna 😆 Panel mógł mieć co najmniej 50 cm szerokości, stwierdziłem że na tą obsadę biologii nigdy za wiele, tym bardziej że jeszcze musi tam wejść komora pompy. Ja jestem zwolennikiem prostej filtracji opartej na maksymalnej ilości prostych mediów nasypanych pod korek 😉  Kamienie wybierałem w taki sposób że jak mogłem swobodnie podnieść na wysokość klatki piersiowej to trafiał na paletę, a jak miałem z tym problem to odrzucałem na bok. Na upartego zbuduje podest obok akwarium, np z europalet i sam sobie je włożę nawet bez pomocy. Całość ma tylko 120 cm wysokości, bo to projekt do oglądania z kanapy.
    • Wydaje mi się, że całość pójdzie jeszcze do tyłu i okno się otworzy.
    • Wow, mega 👍  Włożenie tych kamlotów do środka, to będzie  dopiero wyzwanie. Z tym panelem z boku, dobry pomysł ale chyba trochę za duży. Ale w sumie filtracji nigdy za wiele 😉 Trzymam kciuki 👌
    • Nieźle! Od ściany do ściany, kij tam że okna nie można otworzyć - też bym tak zrobił  , chciałbym widzieć jak wciskaliście to szkiełko pomiędzy ściany  .
    • Mega zbiorniczek  I ciekawy pomysł na filtracje, chociaż nie lepiej było tą powierzchnie wykorzystać dla ryb ?  hehehe Trzymam kciuki za projekt 🤞 Za około 4-5 lat też planuje budować zbiornik 384 x 100 x 100.
    • Wygląda na fachową robotę, ktoś się postarał 😎
    • Ryby w marcu... teraz brzmi to jak dobry dowcip 😆 Ostatecznie wczoraj akwarium wylądowało u mnie, także powoli ruszam z tematem. Bardzo mi pomogliście w doborze obsady, nic od tamtego czasu się nie zmieniło i nadal celuje w te same gatunki. Czy dalsze wiadomości w temacie zakładania zbiornika wrzucać tutaj, czy może ktoś byłby tak dobry i wydzielił nowy temat? 😉 Zdążyłem już kilka dni temu kupić 700 kg serpentynitu, teraz czas na hydraulikę, a potem nie ma na co czekać, aranżacja i zalewamy.
    • U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.