Jump to content

Moje malawi - zdjęcia

Recommended Posts

Witam

Zamieszczam zdjęcia mojego pierwszego malawi.

Pisałem wcześniej posta jednak nie dostałem odpowiedzi na pytania tylko go zamknięto :)

No więc:

Dziś się zawziąłem bo tło strukturalne nie dawało mi spokoju. Zmieniłem położenie filtra i dałem go do przodu zbiornika (wcześniej był za tłem) teraz woda zrobiła się krystaliczna w przeciągu kilku godzin (wcześniej 1-2 dni i dalej była lekko mętna) nieczystości wcześniej zbierały się na siatkach po bokach a teraz jest lepiej.

Co do dodatkowego filtra to mam teraz taki większy 100-150l aquaela ale chyba jako wewnętrzny założe taki mini filterek też z aquaela który będzie jednocześnie napowietrzał.

Mam też pompkę super cichą jednak za dużo tego wszystkiego i może lepiej skorzystać z filtra do napowietrzania. (kupiłem nurka na skrzyni który się otwiera i zamyka jednak jest dość głośny i nie wiem czy to dobrze wpłynie na ryby) - wywaliłem go...

Rybki kupiłem kolorystycznie - nie znam się na tym aż tak więc wybrałem w sklepie i mam 20 sztuk - akwarium 112l.

Początkowo chciałem dokupic jeszcze 5 czerwonych ale odpuściłem bo i tak mam ich chyba troszku dużo :)

Filtr mam Midi Kani.

Lampa nocna moonlight - rewelacyjna, i do tego mam kupione ledy na pilota które zmieniają kolor, moc itd.

Kupiłem sobie też w obi zasilanie prądowe na pilota - teraz główne oświetlenie i moonlight też odpalam na pilota - rewelacja - polecam.

Moje pytanie brzmi - czy coś takiego może być ?? Czy układ filtra jaki teraz zastosowałem jest ok ? - tło jest bardzo grube i po lewej stronie nie ma opcji dać pompy chyba że na bocznej szybie i wtedy jakoś poprowadzić węże itd - będzie ciężko a dziur w pokrywie chyba nie chce robić...

Obieg wody jest bardzo dobry a ryby zauważyłem że bawią się i cały czas pływają sobie pod prąd :)

Moja pierwsza konstrukcja:

aqua8.jpg

Chciałem białe kamienie żeby odcinały się od tła i kupiłem kilka wapieni.

aqua3.jpg

aqua7.jpg

aqua6.jpg

aqua5.jpg

aqua4.jpg

aqua2.jpg

aqua1.jpg

Ps. Nie robiłem testów wody, nie wiem czy mam jakieś parki czy nie - po prostu mam akwarium które mi się podoba i jest ok :)

Karmię spiruliną, i płatkami Malawi.

Jak dosypywałem żwirku to trochę się zmętniła woda jednak rybek nie wyławiałem - jak widać mają się dobrze:D

Pozdrawiam

po prostu mam akwarium które mi się podoba i jest ok
Muszę cię zmartwić bo długo nie będzie ok. Czytając twojego posta odnoszę wrażenie że nawet nie zajrzałeś do polecanego przeze mnie FAQ, więc ja też nie będę się rozpisywał.

Mimo wszystko powodzenia.

Jak się tobie wystrój podoba to dobrze,niestety obsada tragiczna do takiego małego akwarium, mały haremik saulosi a ja tam widzę auratusa; crabro,yellow i bodajże socolofi. Kompletny mix. Poczytaj o rybach poznaj ich wielkość i potrzeby żywieniowe i dopiero skompletuj obsadę.

Darek, wystrój ma się tobie podobać i to jest ok. Natomiast podstawy się kłaniają, długo nie nacieszysz oka tym co stworzyłeś bo łamie to wszystkie wypracowane zasady i aż prosi się o hodowlaną porażkę. Filtr za mały, akwa za małe, ryby będą za duże. Wg mnie to będzie piękna katastrofa.

Temat przenoszę do bardziej odpowiedniego działu.

Miałem zignorować, ale napiszę dwa słowa: konserwa rybna.

A z plusów, no cóż.... fajnie że wybrałeś Malawi. Poczytaj troszkę forum bo z obsadą to strasznie przegiołeś. Możesz to jeszcze naprawić. Poznaj przede wszystkim obsadę, dostosuj do baniaka i błagam nie wybieraj ryb po kolorach!

Wysyłane z mojego WT19i za pomocą Tapatalk 2

Aha no to ladnie :)

Czytalem duzo na forum ale akurat niekoniecznie o rybkach tylko filtracja itd. Nie uwazam ze midikani do 250l jest za maly na 112l.

Ok bedzie co bedzie zobaczymy :)

Dziekuje za porady

--

Porady w stylu konserwa rybna to lepiej bylo zignorowac bo chyba nie od tego jest to forum.

Rybki maja sie dobrze nie atakuja sie itd. Zeby bylo smieszniej to kupilem je w trzech roznych sklepach...

Aha no to ladnie :)

Czytalem duzo na forum ale akurat niekoniecznie o rybkach tylko filtracja itd. Nie uwazam ze midikani do 250l jest za maly na 112l.

Ok bedzie co bedzie zobaczymy :)

Dziekuje za porady

--

Porady w stylu konserwa rybna to lepiej bylo zignorowac bo chyba nie od tego jest to forum.

Rybki maja sie dobrze nie atakuja sie itd. Zeby bylo smieszniej to kupilem je w trzech roznych sklepach...

Szkoda ryb!!

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Ryby które wybrałeś długo się wybarwiają, trzeba trochę cierpliwości. Samice w zależności od warunków w których się znajdują mogą być ciemniejsze. Przed wybarwieniem można próbować rozpoznać samca po płetwie grzbietowej, będzie ona ostrzej zakończona. Przy takiej wielkości trudno coś doradzić. Spróbuj wykonać zdjęcie, wstaw w tym temacie.
    • Przeniosłem do właściwego działu.  Drugi, zdublowany temat usunąłem. Jeśli pomylisz się w tytule to nie dubluj tematów, a edytuj go i masz możliwość poprawienia treści jak i samego tytułu. 
    • Witam mam młode Aulonocara Stuartgranti USISYA 3-4cm . Lecz wszystkie mają ubarwienie dorosłych samców. Niby były Karolinę karmą ma wybarwienie i samicę mają spłowieć . Czy jest to możliwe czy kupiłem po prostu 10 samców ? 
    • Super tak też myślałem , w takim razie narazie nie kupuje cyrkulatora. 
    • Hej  Akurat mam te same filtry w bardzo podobnym litrażu  u mnie jest to klasyczne 450l czyli 150x50x60cm. Wszyscy doradzali mi od razu falownik 5000l/h. Kupiłem, włożyłem, okazało się że robi taki prąd (bez względu na ustawienie), że młode ryby nie chciały pływać tylko stały jak pstrągi w potoku. Kupiłem mniejszy, 3000l/h. Ryby niby pływały, ale tak sobie pomyślałem po co mi ten falownik skoro i tak odchodów nie widać? Wyjąłem go więc z akwarium. Taki stan rzeczy trwał przez ponad pół roku. Ryby podrosły, zaczęły się pojawiać jakieś odchody w niektórych miejscach o mniejszej cyrkulacji więc włożyłem ten większy model i teraz raz na dzień włączam go na kwadrans, żeby ruszył czym trzeba i z głowy. Podejrzewam, że gdybym miał mniej zagruzowaną aranżację to obyłoby się beż falownika. Wniosek taki: wg mnie na początku w takim baniaku nie potrzebujesz żadnego cyrkulatora  
    • Super dziękuję i przepraszam za zaśmiecanie , ale tak chciałam wyjaśnić Andrzejowi . Pozdrawiam
    • Dokładnie jak kolega wyżej napisał, a często cyrkulator jest przydatny jak są paskudne upały latem. Możesz wtedy dużo lepiej natlenic wodę, trochę lepiej będzie się chłodzić akwarium. Mam u siebie jbl e1502 i nie jest to jakiś demon przepływu. E1902 jest mocniejszy ale to może być tylko wystarczające przy małych rybkach.  Cyrkulator nie musi pchać wody na wprost aby zrobić tornado w akwarium. Mój jest tuż pod powierzchnią i celuje w górę, wzburza wodę i wszystko lepiej oddycha.  Mam dla przykładu np Copadichromis Borleyi Kadango " Kaziu" jakieś 20cm i jemu nie robi różnicy to że cyrkulator mocno wzburza wodę. Jest jak wielka łódź podwodna. Coś tam odczuwa i prawie od niechcenia rusza płetwami raz kiedyś. A tuż obok pływa mała Aulonocara jakieś 4,5cm i dla takiej ryby te same warunki to jak tajfun ale daje radę. Musi ostro zasuwać płetwami.  Odłóż sobie kasę na dobry cyrkulator, schowaj do koperty i w razie kłopotów szybko coś zamówisz Ide spać
    • Te dwa kubełki spokojnie powinny Ci wystarczyć do 375. W Aquaela bym się nie bawił, szkoda miejsca w baniaku i szpeciłby cały wystrój. Jeżeli uda Ci się odpowiednio ustawić wyloty z tych kubełków (zamiatanie odchodów z dna i ruch tafli wody) to falownika nie będziesz musiał mieć, ale to już wyjdzie w praniu, szybko, albo po pewnym czasie, jak pyski urosną i będą więcej trawić. 🙂 Falownik możesz dokupić w każdym momencie.
    • To może ja jeszcze wtrącę swoje trzy grosze chociaż doświadczenie z osób wypowiadających się chyba mam najmniejsze… 😉 W mojej opinii bycie świadkiem procesu dorastania młodych, wybarwiania i tworzenia się hierarchii jest bardzo ekscytujące i fajnie coś takiego przeżyć. Obserwacja jak w ciągu kilku miesięcy z 3/4 cm rybki wyrasta dumny 8/9 cm samiec dominujący  o rozłożystych płetwach, pięknych kolorach i wzorach dostarcza dużo radości.    Skoro zdecydowałeś się na Labeotropheusa to z tego co kojarzę u niektórych gatunków od narybku  wiadomo co jest samcem, a co samicą, wiec tutaj kwestia układu byłaby wyjaśniona.  To samo dotyczy też Metriaclimy, która odrzuciłeś chyba poprzez brak dostępności w TanMal, jeśli by się pojawiła to masz drugi gatunek z już gotowym układem.  W jednym i drugim przypadku szedłbym w układ 2/6 czyli 8 sztuk.    Przy „Maingano” to loteria, więc 8-10 sztuk. Chindongo Saulosi to specyficzny gatunek i tak jak już koledzy wspominali chyba nie ma przypadku żeby ktoś miał więcej lub tyle samo samic jak i samców, zawsze jest to na korzyść samców i to ze znaczną przewagą. Dlatego sugerowałbym zakup minimum 12 sztuk z czego masz szanse uzyskać 4-5 samic. Kolejna kwestią jest fakt, że Saulosi byłby najsłabszym pyskiem w Twoim baniaku i przy wzięciu 4 gatunków proces wybarwiania samców mógłby być opóźniony (mam to u siebie i kilka osób ma podobnie). Podsumowując,  ja zdecydowałbym się na młode ryby, a później zrobił redukcje, która wydaje mi się jest łatwiejsza (sprzedaż czy choćby oddanie za darmo) niż szukanie dorosłych samic i ich wprowadzanie do dorosłej obsady o ukształtowanej hierarchii i bardziej atrakcyjne od zakupu dorosłych ryb zwłaszcza, że to Twoje początki w Malawii. Mówię to jako młody adept malawistyki i jest duże prawdopodobieństwo, że za pare lat zrobiłbym inaczej. 😁  
  • Topics

• Images

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.