Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dyskusje wzbudziłem małym zapytaniem. No ale dobrze się stało. Powiem tak, że niektóre moje rybki są jeszcze naprawdę małe 4-5cm, inne większe, ale żadna nie ma problemów z pokarmem M.

Z tego co wyczytałem to pokarmów NF się nie namacza przed podaniem żeby nie wypłukać witamin i minerałów.

Ogólnie chciałem jeszcze podziękować za pomoc w podjęciu decyzji bo widać, że rybkom smakuje a i ja mam spokojniejsze sumienie, że dostają jedzenie wysokiej jakości.

Opublikowano
Dotyczy ona wszystkich pokarmow Naturefood dla ryb słodkowodnych .

Ta strona

http://www.naturefood.com.pl/pokarm-cichlid-5.php

jest niestety od dawien dawna nie aktualizowana.

To że coś producent pisze nie oznacza że jest to w 100% zgodne ze stanem faktycznym.

Ja akurat biorę pokarmy ze źródła blisko spokrewnionego z głównym importerem więc raczej nie powinienem mieć obaw, że nabywam "podróbkę".

Te pokarmy mają zabezpieczenie więc kupienie jakichkolwiek podróbek jest mało prawdopodobne.

Opublikowano

Panie Post_Mortem dzieki za lekcje wychowania mam ja gleboko w sercu :).Moim zdaniem wszystkie suche pokarmy w granulacie po zetknieciu z ciecza pecznieja.Jedne w mniejszym stopniu jak nf drugie w wiekszym jak hikari, przy srednicy granulatu ma to pewnie znaczenie,analogicznie im wieksza srednica tym wieksza powierzchnia sie namacza i pecznieje.

Opublikowano
niektóre moje rybki są jeszcze naprawdę małe 4-5cm, inne większe, ale żadna nie ma problemów z pokarmem M.

Ogólnie chciałem jeszcze podziękować za pomoc w podjęciu decyzji bo widać, że rybkom smakuje a i ja mam spokojniejsze sumienie, że dostają jedzenie wysokiej jakości.

Jeśli rybki są w stanie pobierać pokarm, a po karmieniu nie obserwujesz zjawiska ocierania się tułowiem o podłoże to wszystko jest OK.

W każdym razie cieszymy się, że mogliśmy pomóc w podjęciu decyzji.

Te pokarmy mają zabezpieczenie więc kupienie jakichkolwiek podróbek jest mało prawdopodobne.

To w zasadzie była tylko taka dygresja z mojej strony ;-)

Opublikowano
Jedne w mniejszym stopniu jak nf drugie w wiekszym jak hikari, przy srednicy granulatu ma to pewnie znaczenie,analogicznie im wieksza srednica tym wieksza powierzchnia sie namacza i pecznieje.
No tu się trochę mylisz bo wielkość ma tu drugorzędne znaczenie, najważniejsze jest sposób produkcji. Spróbuj namoczyć hikari excell i sinking o tej samej granulacji i zobaczysz różnicę.
Opublikowano

Mozliwe ze sie myle to tylko moja teoria :wink: Podajac mniejsze granulacje czuje sie bezpieczniej i podoba mi sie wysilek wlozony w zerowanie.

Dodam jeszcze jedno ktos wspomnial o zasysaniu pokarmu tej granulacji przez filtr, owszem moze cos tam zasysa ale zostaje to na gabce czy prefiltrze i jest wyskubywany.

Opublikowano
zasysaniu pokarmu tej granulacji przez filtr, owszem moze cos tam zasysa ale zostaje to na gabce czy prefiltrze i jest wyskubywany.
No przy mojej aktualnej filtracji nie ma na to szans ;) a z tego co pamiętam z czasów jak miałem gąbki w akwa, to jedynymi zainteresowanymi tą specyficzną "stołówką" była właśnie świdry :)
Opublikowano

To znowu ja :D

Mam pytanie, ponieważ karmie ryby tymi pokarmami o których tu pisaliśmy.

Producent zalecał stosowanie mniejszych dawek bo ble ble ble. Stosuje się do jego zaleceń i daje połowę niż normalnie karmiłem ryby od zawsze. Tylko, że kiedy nie wejdę do pokoju, w którym jest akwarium i jak tylko ryby wyczają moją obecność to zaraz w szeregu przy karmniku się zbierają. Serce mi pęka bo myślę, że głodne. Czy Wasze ryby też tak reagują?

Jak obserwuje zbiornik z daleka to pływają po całym akwarium a jak tylko się zbliżę, lub nawet moja żona, która nigdy nie karmi ryb to zachowują się tak samo, czyli gotowe, że zaraz otworzy się pokrywa i żarełko spłynie z nieba.

Karmię 3x dziennie w niewielkich ilościach tak, że pokarm znika po około 30-40sek. Mało?

Opublikowano

Pyszczaki to znani "udawacze" pod tym względem, żerujące na ludzkiej litości ;-) Gdy zwietrzą okazję, że ktoś jest blisko akwarium od razu się zachowują w sposób jaki opisujesz i to jest normalne zachowanie.

Według mnie karmisz w sposób prawidłowy. Problemem jest, gdy ryby są przekarmiane (wpływa to negatywnie na ich kondycję oraz zdrowie, co przekłada się na jakość i długość ich życia), no i w akwarium pojawia się problem z jakością wody.

Pozwolę sobie przytoczyć stare, ale jak bardzo trafne akwarystyczne porzekadło : "Głodna ryba to szczęśliwa ryba" ;-)