Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwsze pytanie - czy masz miejsce pod akwa aby postawić sumpa. Jeżeli odpowiedź brzmi "tak" to ja i tak bym go nie stawiał :D

Moja podpowiedz:

- tańszy koszt - wywal gąbki z unimaxa. Rozłóż rurki na zasysu na dwie strony. Z jednej strony deszczownia a z drugiej strony faja, na kablach pod szafką zamontuj dwa korpusy filtracji narurowej w nie wsadzisz wkłady setki. W ten sposób zachowujesz stare wiadro i koszt całości zamknie ci się max w dwóch stówkach (2x30 korpusy + dwa wkłady po 3 zł + 4 kraniki po 10zł przed i za korpusem + reszta nieprzewidywalnych kosztów z typu mały cyrkulator).

- droższy - wywal wszystko i zrób narurowca. Pompa CO, kilka korpusów, kilka kraników, troszkę rurek PP, wolny wieczór, dwie prawe rączki - koszt pewnie ponad 600zł ale nie chce mi się liczyć dokładnie.

PS. Fakt - strasznie to wygląda. Za coś takiego to bym dynda pod sufitem nie powiem za co powieszony :D

Opublikowano

Nie szedłbym w koszta, ukrycie tego galimatiasu nie powinno być bardzo trudne. W tym litrażu ostatecznie można zrobić nawet coś a'la filtr przelewowy z gąbki napchanej za tłem i to w zupełności wystarczy za biologa.

Opublikowano

ukrycie tego za tlem to raczej odpada, bo jest porządnie przyklejone !

Dzieki Wam wszystkim za sugestie i propozycje, ale raczej napewno zdecyduje sie na sumpa taki 70x30x40 i overflow-a. Pewnie to droższe rozwiązanie, ale dla poczucia estetyki mojej i mojej drugiej połowy jest ważniejsze. Teraz musze tylko gdzies kupić pudelko przelewowe a jak wstępnie sprawdzałem to w NL nie takie proste