Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Od jakiegoś czasu mam Wielki jak dla mnie problem z filtracją - niby wszystko jest oki, bo działa (no3 < 5, PO4 +/- 06), glonów raczej już nie zobacze, ale wygląda cholernie zle - nie estetycznie !!

Jako biolog pracuje Unimax 700 z dwoma gąbkami na wlotach, jako mechanik Aquael 2000, także w wielką gąbką, i to wszystko razem wygląda w akwarium jak siodło na świni !!! Krew mnie zalewa jak na to patrze, i jakoś nie mam koncepcji jak to inaczej rozwiązać.

Czyżby jedynym wyjściem było przejście na sump-a ?!

Może macie jakieś sugestie !?

Zdaje sobie sprawę, iż to głupkowaty problem w stosunku jak czytam do innych brykających się z parametrami wody, ale dla mnie to ważne , zresztą sami zobaczcie na fotkach

post-11684-14695713732811_thumb.jpg

post-11684-14695713733357_thumb.jpg

Opublikowano

Na forum sporo było mowy na ten temat. Możesz aquaela dać za dużym kamulem, a zamiast gąbek możesz dać prefilt na wlocie do filtra np hw603 lub cos innego.

Wypadało by przymocować te rurki jeszcze :)

Opublikowano

... pewnie racje macie, że to trochę zasłoni, ale to nadal będzie tylko trochę !! :( , a poza tym sądzę że dość utrudnione będzie zdejmowanie tych gąbek do czyszczenia !

A co do tego hw603 tez o tym myślałem, ale czy nie ograniczy on zbytnio przepływu !?

Opublikowano
... pewnie racje macie, że to trochę zasłoni, ale to nadal będzie tylko trochę !! :( , a poza tym sądzę że dość utrudnione będzie zdejmowanie tych gąbek do czyszczenia !

A co do tego hw603 tez o tym myślałem, ale czy nie ograniczy on zbytnio przepływu !?

To musisz tak ustawić kamulca żeby nie było widać mechaniki ale żeby nie utrudniał... pozatym filtr wewnętrzny wyciągasz cały a co do rurek od biologa to ja mam biologa zaraz za akwa i wypinam cały wąż z niego jak myje prefiltr i po kłopocie.

Opublikowano

... no chyba coś pokombinuje, ale nie wiem czy nie skończy się to zakupem sumpa i wierceniem dziurek ! :) i tu kolejny problem - jaki to ma być ten sump

Opublikowano
no chyba coś pokombinuje, ale nie wiem czy nie skończy się to zakupem sumpa i wierceniem dziurek ! i tu kolejny problem - jaki to ma być ten sump

Bez wiercenia dziurek zrobisz narurowca.

Opublikowano

Roziwązania od najprostszych do najdroższych:

1) Kamień np. łupek zasłaniający maszynerię

2) schowanie rurek za tłem, prefiltr zewnętrzny przed kubłem np. z narurowca

3) sump

Opublikowano

wiem, ze koledzy majacy filtracje na sumpie posiadaja znacznie wieksze baniaki, ale tak sobie pomyslalem ze skoro te wszystkie rurki i gąbki mnie denerwuja, to czy to nie byloby najleprze rozwiazanie. wystruj w baniaku mam taki a nie inny i zaaloniecie tego wielkim kamlotem czy plyta piaskowca tez by dobrze nie wygladalo !! Nie bez znaczeni jest dla mnie równiez fakt iz mozliwosci obslugi sumpa sa wieksze

Ortografia się kłania kolego.