Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem nowy na tym forum, moj baniak (120 * 40 * 50) jest juz uruchomiony i zastanawiam sie nad szczegolami obsady. Chce dac tam Aulonocara fire fish i P. saulosi, ale nie wiem, w jakiej konfiguracji.

Albo:

Aulonocara 1+4

P. saulosi 2+5

albo

Aulonocara 2+5

P. saulosi 2+4

Ktora z tych opcji jest lepsza (i dlaczego?)? Macie moze jakies inne sugestie? Bede wdzieczny za pomoc.

Palaeo

Opublikowano

Dzieki za rady. Na poczatek ma byc dekoracyjne, moze kiedys dorobie sie wiekszego akwarium i wtedy zrobie biotopowe.

A mam jeszcze pytanie: zbiornik ma filtracje JBL e901, napowietrzanie i niewielka obsade roslin (kilka kryptokoryn, valisnerie i echinodorusy). Jaka jest maksymalna ilosc ryb, jaka moge w nim trzymac?

Bo rozwazalem jeszcze inna opcje:

aulonocara 2+5

saulosi 2+4

yellow 1+3

ale nie chce przesadzic - no i chce, zeby zwierzaki dobrze sie czuly.

Pozdrawiam,

Palaeo

Opublikowano

Z tego akwarium też można zrobić typowo biotopowe.Problemem tu jest tylko i wyłącznie fire fish.Zastąp go rybą która występuje w jeziorze i ciesz oczy.

Kupując stwory typu fire fish, calico popierasz "szalonych naukowców" i zachęcasz ich do dalszej manipulacji w genach zwierząt.A jak to się kończy? Mamy "pięknego plastikowego" fire fish :-\

Opublikowano
Z tego akwarium też można zrobić typowo biotopowe.Problemem tu jest tylko i wyłącznie fire fish.Zastąp go rybą która występuje w jeziorze i ciesz oczy.

Kupując stwory typu fire fish, calico popierasz "szalonych naukowców" i zachęcasz ich do dalszej manipulacji w genach zwierząt.A jak to się kończy? Mamy "pięknego plastikowego" fire fish :-\

Przemowil ten co trzymal hongi sweeden;) Czy ff jest plastikowym stworem? kwestia gustu i podejscia. Moim zdaniem jest to piekna ryba , rowniez samice i nie przeszkadza mi ze jest tworem ludzkim. Saulosi+ff to dobry wybor i zroznicowany kolorystycznie, rowniez w zachowaniu i ksztalcie nie odbiega niczym od malawijskich pawi.

• Dziękuję 2
Opublikowano

Między nimi jest zasadnicza różnica, sweden to chów selektywny, ff - twór laboratoryjny.A to kolosalna różnica.

Jak ktoś chce to niech trzyma je w baniaku, ale niech nie mówi, że posiada zbiornik z malawijskimi rybami.To by było nadużycie.

Moje zdanie jest znane każdemu.Nie polecę tych "ryb" nikomu, bo to upośledzenie akwarystyki.

Opublikowano

Jest to ryba stworzona z endemitow wystepujacych w malawi ,wiec tak czy siak jest podpisana temu biotopowi.Jezeli chodzi o swedeny (chow selektywny majacy na celu uwydatnienie barwy ktora nie wystepuje w naturalnym srodowisku)hm,jak mam to rozumiec?.Eksperymentalne karmy podawanei ryba, ktore w srodowisku naturalnym sa roslinozercami a po tym selektywnym chowie czyt.(eksperymencie) staja sie miesozercami? tez mi to sie obija o" szalonych naukowcow" i plastikowe upiekszanie.