Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 1,5tyg temu samica hongi red top zaczęła inkubować, kilka dni temu narobiliśmy jej troche stresu i wydawało nam się, że niestety połknęła...jak patrze tak do pyszczka to tez tam nic nie widze, dziś "ziewnęła" mi prosto w twarz-nic...a przeciez zawsze widac jak mielą ziarenka....niestety samica nadal ma "gardziel", chowa się i nie pobiera pokarmu, czy jest szansa, że ma urojoną inkubacje?O co chodzi bo dosyc kiepsko już wygląda i się martwimy

Opublikowano

Sorry, że przyczepię ale mnie dziwią "urojenia" pyszczakòw. Wczoraj odlawiałem membe deep, i 3 samice na 5 (2miały mlode) nosiły w pysku drobne muszelki świderkòw, natomiast jedna grubsze fragmenty piasku :o sam nie wiem już co o tym myśleć.

Opublikowano
3 samice na 5 (2miały mlode) nosiły w pysku drobne muszelki świderkòw
No to potwierdziłeś moje przypuszczenia. Miałem kiedyś zagwozdkę kto mi zżera świderki - było sporo pustych muszli - podejrzenie padło właśnie na membe. Tylko one mimo głodówek były nieco spasione ;)

Ale nigdy pustych muszelek nie nosiły?

Opublikowano

Nie sprawdzalem czy muszelki były pełne czy nie :/ jak znowu będą odwalać taki numer to sprawdzę :D moje membe mają ok. 5cm, swiderki w pysku miały max. 3mm. Raczej długo je "inkubowały", bo wczoraj po odpowiednim czasie inkubacji zacząłem je łapać i zonka miałem, tylko dwie ryby serio inkubowały, a pozostałe w konia mnie zrobiły :D