Jump to content

Obsada 300 litrów Malawi

Recommended Posts

Witam. Właśnie zacząłem swoją przygodę z Malawi.

Na sam początek po naradach postawiłem na dwa gatunki.

2 szt Metriaclima lombardoi

5 szt Nimbochromis livingstonii

W przyszłym tygodniu poszerzę swoją obsadę o dodatkowych kilka sztuk powyższych gatunków.

I tutaj rodzi się moje pierwsze pytanie. Po ile sztuk powyższych gatunków powinno być żeby pyski w swoich grupach czuły się optymalnie?

Myślę też o tym żeby dodatkowo dołożyć trzeci gatunek. Czy to dobry pomysł? Chciałbym żebyście podsuneli mi gatunek który będzie spełniał poniższe wymagania.

-Ma być to gatunek żadko spotykany (nie chcę ryb które są dostępne w każdym zoologicznym. Wrazie co mam dostęp do najrzadszych gatunków także to nie problem)

-Gatunek który bez większych problemów się będzie się wycierał.

-Rybki które będą pasowaly do mojej obecnej obsady.

-Nie będzie się krzyżował z moimi pyskami

Dziękuje za wszystkie rady

Podaj wielkość docelowego akwarium i na jaki układ dorosłych nimbo liczysz. Ups - nie doczytałem w tytule. Odpowiedź jest prosta - żaden z nich nie pasuje.Polecałbym reboot projektu i przemyślenie załogi.

Astatotilapia caliptera - rzadko spotykana ryba,wielkością pasuje do twojego tanku lepiej, wszystkożerna, u mnie z powodzeniem z nie-mbuną. Ciekawe ubarwienie samców. Mnożą się jak króliki, chociaż nie wiem czemu miałby to być istotny argument przy wyborze, raczej często robi się z tego problem.

Witaj.Jeżeli akwarium to 120x50x50 to oba gatunki się nie nadają.Livingstoni za duży, a lombardoi według mnie za agresywny na ten zbiornik.

Zastanów się jeszcze raz nad obsadą.Wybierz z jeden gatunek, który chcesz mieć wtedy łatwiej będzie dobrać obsadę.

Pozdrawiam.

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

Trzeba pisać wymiar akwa...

W takim razie dla M.lombardoi dobry baniak.Dla dorosłego livingstoni niestety nie.Ale jak masz w niedalekiej przyszłości postawić większy, to maluchy mogą pływać w obecnym.

postawić na te dwa czy dorzucić jeszcze jakiś gatunek? Podkreślę jeszcze raz że priorytetem dla mnie jest zapewnienie im odpowiednich warunków do rozmnażania się. Może i dziwne ale wychowywanie własnego narybku zawsze najbardziej mnie fascynuje w akwarystyce.

postawić na te dwa czy dorzucić jeszcze jakiś gatunek?

Zostałbym przy tych dwóch, dopóki nie postawisz odpowiedniego zbiornika.Później możesz pomyśleć o kolejnych rybach.

Podkreślę jeszcze raz że priorytetem dla mnie jest zapewnienie im odpowiednich warunków do rozmnażania się.

Czyli szybko sprężaj się w kwestii nowego baniaka ;) Bo w obecnym im tych warunków nie zapewnisz...