Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji tego że niedługo planuje przesiadkę ze 160 l na 240 l chciałbym uzyskać jak najwięcej rad odnośnie takiego zbiornika. Duzo czytałem o standardowych 240kach od wromac'a i moje zdanie jest Takie że wolałbym nie ryzykować peknieciem szyby. Dlatego zalozylem nowy temat w ktorym zadam konkretne pytania, lecz mam nadzieje ze nie ograniczymy sie tylko do odpowiedzi na nie. Licze na ciekawą dyskusje, ktora doprowadzi do zmniejszenia strachu u mnie.

Mam zamiar iść do szklarza w niedlugim czasie aby poznac wstepny koszt takiego zbiornika. Lecz aby uzyskac kosztorys musze wiedziec:

1. Z jak grubego szkla robic zbiornik.

2. Jak dlugie, jak szerokie, oraz jak grube zarzyczyc sobie wzmocnienia wzdluzne.

3. W jakiej odleglosci od gornej krawedzi bezpieczne bedzie zamocowanie tych wzmocnien.

4. Jak grube i jak szerokie zamocowac wzmocnienie poprzeczne.

5. Czy uzycie szyb z mniejszego akwa na dno (niezbedne bedzie polaczenie ze soba kawalkow) jest bezpieczne? (szyba chyba 6ka dokladnie sie dowiem w weekend).

Z grubsza to wszystkie pytania ktore poruszaja wg mnie najistotniejsze aspekty mocnego zbiornika. Czy powinienem jeszcze na cos zwrócić uwage? Czy powinienem o czyms przypomniec szklarzowi? Nie wiem jakie ma ta osoba doswiadczenie w robieniu zbiornikow.

Nie odrzucam kupienia zbiornika jakiejs konkretnej firmy. Pytanie tylko ktora by wziac i ewentualnie lekko poprawic.

Z gory dzieki za pomoc

Wysłane z LG L9

Opublikowano

Eljot super link. Lecz mimo ze jestem umyslem scislym to mam lekki problem ze zrozumieniem tego o czym tam mowa. Wiec lepiej dac dluzsze wzmocnienie wzdluzne niz dokladac poprzeczne? Dobrze rozumiem?

Wysłane z LG L9

Opublikowano
Wiec lepiej dac dluzsze wzmocnienie wzdluzne niz dokladac poprzeczne? Dobrze rozumiem?

Jeżeli waszku dasz wzmocnienia wzdłużne o odpowiedniej długości (mniej więcej zostaw 5cm luzu od szyb bocznych) to nie potrzeba dawać wzmocnienia poprzecznego.

Opublikowano

Tak też Panowie zrobiłem. Napisałem do obu kolegów i mam nadzieję, że znajdą czas na podzielenie się ze mną swoją wiedzą.

<OT>

Niby zbiornik nie duży, a tyle problemów z tą pojemnością jest. Aż dziw bierze. Czy makok ma rację i czas zacząć duże zbiorniki kleić samemu? Podejrzewam, że docelowy zbiornik(300x70x60) który stanie za kilkanaście lat w moim domu, będzie sklejony przeze mnie.

</OT>

Opublikowano

Witam,

Ostatnio krucho u mnie z czasem ale jak moge to postaram sie pomoc. Przeczytalem wspominany moj post nr 50 i wlasciwie to nie wiem co moglbym dodac :-)

Moze tyle ze koncentracja 50 MPa prawdopodobnie bylaby nieco mniejsza ze wzgledu na sprezysta prace silikonu.

Wazne to unikac koncentracji i naglych zmian sztywnosci elementow

Wzmocnienie podluzne jak najblizen scian poprzecznych ale bez polaczenia i na cienkiej warstwie silikonu, z cienkiego szkla

Jesli dochodzi poprzeczne to powinno byc szerokie na grubszej warstwie silikonu, a podluzne w takim przypadku grubsze i szersze zeby poradzilo sobie z koncentracja sil. W tym przypadku prowadzenie podluznych mozliwie najblizej scian jes mniej wazne

To akwa przedstawione w tym przykladzie jest ok, jesli wszystko dasz z 8mm (zbedne) to njczego nie pogorszysz a tylko obnizysz naprezenia. Wazne zeby nie zmieniac geometrii i lokalizacji wzmocnien