Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Popatrzylem wczoraj "krytycznym okiem" na swoj baniak i wymyslilem sobie, ze musze sie pozbyc filtra wewnetrznego odpowiedzialnego za mechaniczna filtracje. Po prostu w akwariach nieroślinnych wszystkie graty rzucają się w czy a mnie sie niezbyt podoba niebieski gąbkowy klocek przy powerheadzie :D

Poszukalem na forum, ale nie znalazlem podobnego rozwiazania..

Otoz moj pomysl wyglada tak:

kaskada.gif

Woda zasysana jest przez deszczownie przy samym dnie wraz z syfami oraz ssie korzuchy przez skimmer i plynie do kaskady wypelnionej jedynie gabka. I ot wszystko. Zamiast mało estetycznego niebieskiego klocka :D mamy jedynie rurki w baniaczku dodatkowo czestotliwosc odmulan powinna sie zmniejszyc.

Moze do kaskady daloby sie zmiescic takze tę nową "plastikowa" grzalke, wtedy byłby kolejny klamot mniej.

A teraz prosze o pokazanie czy to wogóle ma sens i czy bedzie dzialac. Moze cos pominalem i cos mozna zrobic inaczej?

pozdrawiam

Opublikowano

No ale trzeba wziąść także pod uwage dwa aspekty... raz to przepływ... największą kaskade jaką widziałem miał FZN-3 chyba i było to 1200l/h także chyba starcza do 300 litrów i nie więcej. A druga sprawa która mnie nie pokoi to to że jednak z kaskady chyba już nie będziesz miał takiego ciągu wody jak z pompy pozatym prąd będzie na powierzchni, a niżej o wiele słabszy.

Opublikowano
No ale trzeba wziąść także pod uwage dwa aspekty... raz to przepływ... największą kaskade jaką widziałem miał FZN-3 chyba i było to 1200l/h także chyba starcza do 300 litrów i nie więcej. A druga sprawa która mnie nie pokoi to to że jednak z kaskady chyba już nie będziesz miał takiego ciągu wody jak z pompy pozatym prąd będzie na powierzchni, a niżej o wiele słabszy.

no zawsze można zastosować potwora o imieniu Hagen - AquaClear 500 - przepływ 1892l/h ale niestety ponad 200 zł kosztuje - więc raczej słaba inwestycja.

Kwestia regulacji skimera - jakiś mały zaworek powinien to rozwiązać, ew. doświadczalnie dobrana średnika wężyka/rurki.

Zasysanie piasku - kwestia regulacji wysokości deszczowni od podłoża, wielkości otworów, długości deszczowni - myślę że do rozwiązania - bardziej obawiałbym się tego, że na przykład pyski zaczną kopać obok deszczowni dziure i piasek składać tuż przy deszczowni - no ale cuż...

masz racje czester - wydajność "normalnych"deszczowni - np. FZN-3 raczej ograniczy zastosowanie do baniaków max 250 - 300 litrów. A w większym zawsze tego powerheada będzie chyba mniej widać :D