Jump to content

Malawi w ścianie 240 l ,

marcin662

Recommended Posts

Witam serdecznie Wszystkich forumowiczów . Jestem początkującym akwarystą , tak więc proszę o wyrozumiałość jeżeli będę pisał jakieś głupoty .

Mam kilka pytań odnośnie Malawi w ścianie . Zacznę od tego ,że akwarium będzie trochę nietypowe tzn. 95x40x70 h (taki został wycięty otwór przy remoncie i tak juz musi być :) . Jest to ściana pomiędzy kuchnią a salonem . Powiem szczerze ,że jest to moje pierwsze akwarium i nie wiem czy nie rzucam się na zbyt "głęboką wodę" ale cóż stało się . Jestem w trakcie montowania szafki i zbierania osprzętu . Proszę o opinię odnośnie osprzętu jaki mam zamiar zakupić :

-filtr zewn. Tetra EX 1200

-pompka napowietrz. Tetra APS 300

-grzałka Halilea 300 W

-żwir rzeczny o granulacji 0,8 - 1,4 mm

-kamień mam nadzieję że serpentynit ( jeżeli tylko znajdę na składzie)

Zastanawiam się nad oświetleniem , najbardziej by mi pasowała BELKA T5 2x39W z jednym światłem białym a drugim niebieskim (jak można) .

Jeszcze najważniejsze - obsada . Na pewno będzie saulosi np. 2+7 i chciałem jakiś drugi gatunek , żeby to jakoś ładnie wyglądało ale nie mogę się zdecydować . Myślałem o yellowku ale samice saulosi są zółte tak więc jakieś inne kolorki bym preferował .

Bardzo proszę o pomoc ponieważ nie chcę nic popsuć i zrobić pełną profeskę :):D

Pozdrawiam , Marcin L.

Witaj. W pierwszej kolejnosci zbieramy sprzęt wiec postepujesz bardzo dobrze. Pompka napowietrzajaca jest zbedna, gdyz wystarczy ustawic wylot z filtra aby poruszal tafla wody. To wystarczy aby natlenic wode. Potrzeba ci filtra wewnetrznego mechanicznego. Polecam Aquael Circulator 1500 l/h. Dzieki temu bedziesz mial porzadek w zbiorniku. Grzalka mocna, ja bym dal max 200W ale to nie problem. Potrzeba ci testow jeszcze na pH, KH, GH, NO2, NO3 oraz NH3/4. Oswietlenie ktore podales (mowie o mocy) jest ok.

Wysłane z LG L9

Dzięki kolego . A powiedz mi jeszcze czy belka będzie odpowiednia bo tak naprawdę to przykryje ona otwartą część akwarium praktycznie w całości ponieważ otwór zostanie 25 cm a belka ma 21,5 cm ? Żwirek będzie dobry czy raczej piasek kwarcowy ? I może byś coś jescze poradził w sprawie obsady :)

Nie rozumiem zbyt dokladnie o co chodzi z belka. Nie jestem w stanie sobie tego zobrazowac.

Co do obsady poczytaj w odpowiednich tematach. Lub zaloz temat w odpowiednim dziale. Tutaj to nie miejsce na dyskusje o obsadzie. :-) pozdrawiam

Wysłane z LG L9

Daj zdjęcie tego otworu żeby nam wizję rozjaśnić, zastanawia mnie dostęp do środka akwarium czy ta belka nie utrudni tego. Jak ma stać całość, na płycie w ścianie czy jakieś podpory, co ze ścianą -ochrona przed wilgocią itp. Naprężenia ściany czy są, z czego jest ściana, jak osprzęt ma być podłączony-szafka techniczna, z boku w ścianie. Daj jakieś szczegóły-pomysł mi się podoba bo mam swoje prawie w ścianie, akwarium w kuchni, dziura w ścianie jak okno i akwarium widziane w salonie i kuchni.