Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dolałem znów 20ml uryny i skontroluje poziom NO2 i NO3 za kilka godzin
Za kilka godzin możesz nic nie zauważyć, bo ten mocznik który wlałeś musi się najpierw rozłożyć na bodajże amoniak i dwutlenek węgla, następnie amoniak rozłoży się na to co możesz zmierzyć.
Opublikowano

[/u]Nie wiem ale z ciekawości zmierzyłem znów poziom NO2 i NO3. NO2=0, delikatnie wzrosło NO3. Teraz już nic nie będę robił i zmierzę jutro rano. Zobaczymy.

--

Zrobiłem dzisiaj rano testy na NO2 i NO3. NO2=0, NO3 jakby ciut więcej. Testy zooleka. Szkoda, że nie mam testu na NH3. Może wezmę próbkę i pojadę do zoologicznego na zbadanie, to by mi dało sporo jasności bo sam już głupieje.

--

Zrobiłem test na NH3 w zoologu. Jestem mile zaskoczony bo wyszło 0. Co za tym idzie poziom NO2=0, NO3 około 10, cykl zamknie się znacznie szybciej lub już się zamknął. Cieszy mnie to nie tylko z powodu tego, że już jest po ale tak szybkie dojrzenie raczej pozwoli uniknąć okrzemek, które ni jak mi się nie podobają.

Nie używaj czerwonego koloru zarezerwowany dla modów ;)

--

Sorki za czerwień :confused: Teraz już wiem :D

Opublikowano

Nie byłbym takim hura-optymistom, wzrost NO3 praktycznie żaden jak na 20 ml siuśków;) IMHO tak jak pisałem wcześniej musisz poczekać. O tym czy będziesz miał okrzemki nie decyduje szybkość dojrzewania, a ilość krzemianów których w świeżej wodzie zazwyczaj jest sporo.

Opublikowano

Z czekaniem oczywiście racja. Tylko chciałem wyjaśnić temat amoniaku. Tu już nawet nie chodzi o sam cykl trwający 2 tygodnie czy 2 miesiące ale o fakt, że amoniak jest nie wykrywalny. To był jedyny test, którego nie miałem i nie byłem w stanie ocenić faktycznie po wzrostach NO3 czy coś się dzieje czy nie.

W mojej ocenie w sumie przy 50ml moczu wlanych NH3=0, NO2=0 oznacza, że coś się dzieje i nie stoi to w miejscu. Teraz zostaje mi obserwacja NO3. Jak będzie gwałtowniejszy przyrost to już będę w domku :)

Okrzemki zobaczymy, w pierwszym akwarium jakie założyłem miałem lekki atak tych glonów, w kolejnym już akwarium gdzie dałem dojrzały filtr i 20% dojrzałej wody okrzemki nawet nie wystąpiły a woda ciągle ta sama czyli kranovit.

--

Sprawdziłem test zooleka testem Tetry i z Tetry wyszło 2x więcej NO3 niż zooleka.

Potwierdzam regułę, że NO3 zoolek jest kiepski:mad:

--

Dziś rano zrobiłem pomiar NO3 testem Tetry i poprosiłem żonę o ocenę. Wg. jej spostrzeżeń NO3 jest znacznie bliższe 25 niż 12.5 jak mi się wydawało. Co lepsze taki kolor też był wczoraj a ja chyba źle odczytałem na skali. W kranie płynie NO3=5. Wydawało mi się, że nie mam problemów z odczytaniem kolorów a jednak szybkie oko mojej żony wyprowadziło mnie z błędu

Opublikowano

No i stało się. W sumie nic się stało bo NH3 i NO2 ciągle równe 0 a NO3 rośnie. Parametry mierzę codziennie. Ryby pływają od 3 dni i nic im nie jest. Będę robił pomiary do końca tygodnia a potem odpuszczę i czasami kontrolnie je sprawdzę. NO3 i tak raz w tygodniu będę robił, aby wiedzieć co i jak.

Opublikowano
ufa555

Wlewałeś w ogóle jakieś bakterie? Czy ślepy jestem?:)

Dziwi mnie poziom NO2 od pierwszego postu masz 0 :)

Wlewałem sera nitrivec, a teraz podaje zapobiegawcze dawki microbe lift special blend i substrate cleaner. Filtr był dojrzały tylko, że ja go przepłukałem pod kranówką i tyle. Tak więc wydaje mi się, że po prostu nie wybiłem bakterii w filtrze i dlatego mam co mam :D

Opublikowano
Zerowe no2 nie jest specjalnie nietypowe. Od świeżej wody bakterie utleniające NH3 do NO2 też musza się zdążyć namnożyć.

Oczywiście. Tylko, że u mnie jest zerowe NH3 i NO2 a NO3 poszybowało w górę i dziś zrobiłem pierwszą podmianę wody.

Opublikowano

Pomiarów dokonuje codziennie rano i parametry są stabilne. NH3, NO2=0, NO3 między 15-20. Moje przypuszczenia dotyczące tego, że nie wybiłem bakterii zakładając nowe akwa się potwierdziły.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
    • Gdziekolwiek kupisz to upewnij się , że ten rozmiar akwa nie jest produktem firmy Wromak ( z Wrocławia).  To ich akwaria "słynęły" z tego , że po prostu pękały.  Przyczyną nie była zbyt cienka grubość szyb bo była akurat zgodna z normami ( znajdziesz w necie) , ale przyczyną były źle wykonane wzmocnienia wzdłużne i źle montowane. Firma dostawała setki ( w owym czasie) monitów ale nie brała ich chyba pod uwagę bo ich akwa wtedy dalej pękały.  Też tego doświadczyłem tyle , że mi w nocy pękło samo wzmocnienie wzdłużne. Takiego hałasu długo się nie zapomina. A żeby było śmieszniej to wiele awarii tego typu odbywa się w nocy:) . W Szczecinie masz super fachowca  @przemek wieczorek.  Nie wiem jak teraz z nim jest jeżeli chodzi o kontakt. Ale fachowiec super. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.