Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam czy to dobry układ filtracji ?

po prawej stronie akwa - wlot wod do filtra zew

po lewej stronie akwa - wylot wody z filtra zew, filtr wew (głowica + gąbka), grzałka.

czy moze cos zmienic ?

Posted

Układ zły nie jest, ale powiedz, co masz na wylocie z kubła? deszczownię czy po prostu rurkę odprowadzającą?

Posted

Tzn napowietrzasz filtrem wew? ja bym dał deszczownię skierowaną do góry, a w układzie nic nie zmieniał. Nie napowietrzałbym za pomocą bąbelków :D ale jeśli Ty tego nie stosujesz, to luz :D

Posted

Sama woda natlenia się przez ruch tafli. Nasze rybki w naturalnych warunkach także nie miały by bombelków no chyba że w akwarium mamy takie napaleńce jak ta z "Gdzie jest Nemo" ("bąbelki, bąbelki") :lol:

Posted

przez ruch tafli w naturalnym zbiorniku wodnym, są fale, bambusy co wiosłują :) i pada deszcz - czasami. W samym akwarium ruchem wody nie napowietrzysz jej tak jak potrzeba. A woda w Malawi jest bliska nasycenia tlenem i w akwarium trzeba do tego dążyć. też nie lubię bąbelków ale deszczownica przyzwoicie spełnia swoje zadanie.

Posted

hmm jak powiedziano tak zrobilem - i jestem baaardzo zadowolony - znalazlem zakurzoną deszczwonie z ex700 podpiąłem, wypiąłem wężyk z filtra... co za cisza :)

jeszcze raz dzieki za rade -

nie dość ze cicho teraz to rzeczywiscie jakos lepiej bez bąbelków,

ale sprawdze za jakis czas czy rybcie oddychaja normalnie

ps: jest jeszcze jakas inna metoda napowietrzania ?